ΤΟΠΙΚΑ

Ενιαία ρύθμιση οφειλών μελετούν τα υπουργεία για πολίτες, επαγγελματίες

ενιαία-ρύθμιση-οφειλών-μελετούν-τα-υπ-425709

Ο Συνήγορος του Πολίτη ενημερώνει για το Σχέδιο

Σχέδιο για ενιαία ρύθμιση των χρεών των πολιτών, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία μελετάται από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Οπως ανακοίνωσε προχθές ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος έχει δεχτεί εκατοντάδες αναφορές για το ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, ασφαλισμένων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, το σύνολο των οφειλών θα ρυθμίζεται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο οφειλέτης να πληρώνει μικρότερες δόσεις τόσο στην εφορία όσο και στο ταμείο του και να μην αυξάνονται περαιτέρω τα ληξιπρόθεσμα χρέη του.

Το σχέδιο αυτό μελετάται μετά τις αναλυτικές προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, που εστάλησαν στον ΟΑΕΕ και στα γραφεία των αρμοδίων υπουργείων. Συγκεκριμένα ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε ενιαία ρύθμιση σε δόσεις του συνόλου των οφειλών (οφειλές προς ΔΟΥ, οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς, κ.α.), αύξηση δόσεων μέχρι τουλάχιστον 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και την οικονομική δυνατότητα του ασφαλισμένου και κατάργηση της υψηλής προκαταβολής ως προϋπόθεσης για υπαγωγή σε ρυθμίσεις του ΟΑΕΕ και ρεαλιστική προσαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών στα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα της χώρας και των κλάδων ασφαλισμένων.

Επιπλέον, στο τραπέζι της συζήτησης έθεσε την αναζήτηση τρόπου παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, που επί σειρά ετών εξυπηρετούσαν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους και μέτρα για την αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί θετική την εξέλιξη μελέτης του σχεδίου. Επίσης θεωρεί αναγκαίο να εξετασθεί άμεσα η ρεαλιστική προσαρμογή – μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Για την πληρέστερη ενημέρωση των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, που απευθύνονται στο Συνήγορο, υπενθυμίζει τα μέτρα, που έχουν ληφθεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όσους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.

Ειδικότερα αναφέρεται:

  • Στο Ν. 4254/2014 για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ οι οποίοι διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ή προέβησαν σε δηλώσεις αδράνειας εργασιών στη Δ.Ο.Υ. ή συνεχίζουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα και οι οποίοι δικαιούνται οι ίδιοι και τα προστατευόμενα μέλη τους παροχή ασθενείας. -Στο ΦΕΚ Β 1619/19.6.2014 σύμφωνα με το οποίο παρέχεται περίθαλψη και στους εν ενεργεία ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΑΕΕ υπό την προϋπόθεση ότι αυτές έχουν δημιουργηθεί εντός της κρίσης και συγκεκριμένα εντός των ετών 2011,2012,2013 και 2014.
  • Στο ΦΕΚ 1465/5.6.2014 σύμφωνα με το οποίο δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης καθίστανται οι ασφαλισμένοι που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών τους για όσο διάστημα χρειάζεται.
  • Στο ΦΕΚ Β 1753/28.6.2014 με το οποίο καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και η διαδικασία πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης μεταξύ άλλων των ανασφάλιστων ελλήνων Πολιτών που στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανέναν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα καθώς και των ασφαλισμένων που έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία ασφαλιστικά ταμεία και των εξαρτωμένων μελών της οικογένειάς τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Επικοινωνίας στην κ. Τζαβάρα Καλλιρρόη (τηλ. 213 1306610 κιν. 6979448887), στον κ. Παραγυιό Πέτρο (τηλ. 213 1306625) και στην κ. Παπαγεωργοπούλου Δήμητρα τηλ. 213 1306604.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου