ΤΟΠΙΚΑ

Μειωμένη η κίνηση και στις εκπτώσεις

μειωμένη-η-κίνηση-και-στις-εκπτώσεις-425695

Η πλειονότητα των εμπόρων στο Βόλο είναι  εάν όχι  δυσαρεστημένοι, τουλάχιστον προβληματισμένοι  με τις πωλήσεις τους κατά την περίοδο των τριών πρώτων εβδομάδων των θερινών εκπτώσεων και συγκεκριμένα για το διάστημα από 15/7 έως 10/8/2011, ενώ  εκφράζουν έντονη απογοήτευση και αγωνία, αφού η μέχρι τώρα κίνηση είναι τουλάχιστον 20% χαμηλότερη από πέρυσι.
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
 
Σύμφωνα μάλιστα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας που έκανε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων Ελλάδος που προχώρησε σε δειγματοληπτικές  έρευνες στις περιοχές τους, προκύπτει ότι ανεξαρτήτως του ποσοστού μείωσης, 8 στους 10 έμποροι  επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία του τζίρου τους, ενώ 2 στους 10 δηλώνουν ότι ο τζίρος τους κινείται στα ίδια εξίσου χαμηλά περσινά επίπεδα.
 
Τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων στις βιτρίνες των καταστημάτων από την πρώτη κιόλας μέρα δεν συγκίνησαν τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι  πολύ διστακτικοί και ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους.
 Η μείωση του τζίρου τις πρώτες είκοσι ημέρες των θερινών εκπτώσεων είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας, αφού κυμαίνεται στο -25%  σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή μείωση που δεν ξεπέρασε το -15%, ενώ το 2009 ο αντίστοιχος μέσος όρος κατέγραψε μείωση -20%.
Η χρήση των πιστωτικών καρτών τη θερινή περίοδο περιορίστηκε στις περιπτώσεις άτοκων δόσεων, ενώ γενικά ήταν και πάλι μειωμένη, γεγονός που συνεχίζει να οφείλεται στην υπερχρέωση των καρτών των καταναλωτών και φυσικά στα υψηλά επιτόκια χρέωσης.
Όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου είχαν επηρεαστεί  από την καθίζηση της κατανάλωσης, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση των εισοδημάτων, στην αύξηση της φορολογίας και στην εντεινόμενη αβεβαιότητα.
 Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η συρρίκνωση  του κύκλου εργασιών στο εμπόριο κατά 10,6% και του όγκου κατά 12,8% που καταγράφηκε το Α’ εξάμηνο και το δίμηνο  προ των θερινών εκπτώσεων του 2011, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
 
Πτώση σε όλα
τα είδη
Οι πρώτες εκτιμήσεις  για το πρώτο εικοσαήμερο των εκπτώσεων  δείχνουν στην ένδυση – υπόδηση  μια μείωση τζίρου κατά 22-25%, στον οικιακό εξοπλισμό, στα  ηλεκτρικά είδη και έπιπλα 20-23%, στα βιβλία – χαρτικά και δώρα 20-22%. Τα πολυκαταστήματα, επίσης παρουσιάζουν μια σημαντική μείωση των πωλήσεών τους στα επίπεδα του 7-10%.
Η πορεία των θερινών εκπτώσεων κατά γενική ομολογία είναι φέτος πολύ χειρότερη, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στους τουριστικούς προορισμούς, όπως άλλωστε αναλύεται στον επισυναπτόμενο πίνακα ανά περιοχή ή πόλη το ποσοστό πτώσης της εμπορικής κίνησης.
Η σύγκριση της κίνησης των τριών πρώτων εβδομάδων της φετινής χρονιάς  με την αντίστοιχη περσινή καταδεικνύει τη συνέχιση του αρνητικού   κλίματος της αγοράς και της περιορισμένης εμπορικής κίνησης ακόμα και κατά  την περίοδο των θερινών εκπτώσεων.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι σημαντικός αριθμός  εμπόρων  δήλωσαν πως μετά από τρεις εβδομάδες αναμονής οι φετινές  εκπτώσεις είναι σαν να μην ξεκίνησαν ποτέ.
Η συμπεριφορά των περισσοτέρων καταναλωτών αυτές τις τρεις πρώτες εβδομάδες ήταν φοβική λόγω έλλειψης ρευστότητας και ανασφάλειας από τα επερχόμενα φορολογικά μέτρα του Σεπτεμβρίου. Τα κεντρικά καταστήματα είχαν αρχικά μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αλλά όχι ανάλογες πωλήσεις.
Σύμφωνα εξάλλου με τους εμπόρους το «μείγμα» προσφορών και εκπτώσεων δεν βοήθησε, ενώ και πάλι  έκανε τον καταναλωτή καχύποπτο. Η περιρρέουσα οικονομική κατάσταση επηρέασε όλη την αγορά λιανεμπορίου και δεν έκανε διάκριση ούτε σε κλάδους ούτε σε μικρά και μεγάλα καταστήματα, καθώς η κρίση έχει συρρικνώσει όλα τα επίπεδα της ιδιωτικής κατανάλωσης. Η εικόνα των πρώτων εβδομάδων των φετινών εκπτώσεων δημιουργεί μια έντονη ανησυχία για τη συνέχεια και προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι στην αγορά το επόμενο τετράμηνο, αφού δεν αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο η ασθενική ζήτηση ούτε οι παραγγελίες προς τους προμηθευτές.
Τέλος το μόνο ίσως θετικό συμπέρασμα είναι οι φθηνότερες καλοκαιρινές τιμές και η ικανοποίηση ότι οι θερινές εκπτώσεις με την έναρξή τους έριξαν φέτος τον πληθωρισμό στο 2,4% σε σύγκριση με το 5,5% του Ιουλίου του 2010.
 
Ασφαλιστική περαίωση
για τις οφειλές
 
Στο μεταξύ ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου – Νέας Ιωνίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση της ταμειακής κατάστασης και το μέλλον του ΟΑΕΕ, αφού οι δυσμενείς συνθήκες που πλήττουν τους ασφαλισμένους εμπόρους, έχουν μεγάλες επιπτώσεις στα έσοδα του Οργανισμού, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.
Ο ΟΑΕΕ, ως γνωστόν, δεν διαθέτει πλέον αποθεματικά στο ταμείο του και για να αντεπεξέλθει στις πληρωμές των υποχρεώσεών του θα πρέπει να λαμβάνει έγκαιρα την τακτική επιχορήγηση αλλά και τις εισφορές των 700.000 ενεργών ασφαλισμένων, εκ των οποίων οι 540.000 είναι ταμειακά ενήμεροι.
Η κατάσταση πλέον είναι δύσκολη με αποτέλεσμα 2 στους 5 ασφαλισμένους εμπόρους να μην εισφοροδιαφεύγουν αλλά να αδυνατούν να είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλίστρων τους, ενώ 146.000 επαγγελματίες έχουν σταματήσει οριστικά τη δραστηριότητά τους και δυστυχώς όχι για να συνταξιοδοτηθούν. Την τελευταία διετία οι ασφαλισμένοι έμποροι από 348.000 μειώθηκαν σε 287.000 και έπεται συνέχεια.
Σε κοινή επιστολή ΓΣΕΒΕΕ – ΕΣΕΕ προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη οι έμποροι και οι επαγγελματίες ζητούν «ασφαλιστική περαίωση» – ρύθμιση με ρεαλισμό και γνώση της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ.
Η συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών χρωστάει ποσά έως 20.000 €, ενώ οι μισοί σχεδόν οφειλέτες (169.285) χρωστούν έως 5.000 €.
Στην τελευταία ρύθμιση (Ν. 3943/2011) μόνο 8.945 έως σήμερα προσήλθαν για τακτοποίηση οφειλών.
Η αύξηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ σημαίνει παράλληλα, ότι οι οφειλέτες εισέρχονται σταδιακά, λόγω υπερσυσσώρευσης χρεών προς τον ΟΑΕΕ (ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές και πρόστιμα), σε ένα φαύλο κύκλο, που τους θέτει σε αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και λήψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παράλληλα δημιουργεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στον ΟΑΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο στο μέλλον τη δυνατότητα παροχής συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ακόμη και για τους συνεπείς ασφαλισμένους. Πρέπει όπως τονίζεται να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, ιδιαίτερα κάτω από τη σημερινή οικονομική συγκυρία και να μην τεθεί σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή, αλλά και η βιωσιμότητα του Οργανισμού.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου