ΤΟΠΙΚΑ

Νέο πλήγμα στην επαγγελματική εκπαίδευση

νέο-πλήγμα-στην-επαγγελματική-εκπαίδ-425639

Δεν θα λειτουργήσουν δύο τομείς και τέσσερις ειδικότητες

Νέο χτύπημα στην επαγγελματική εκπαίδευση στη Μαγνησία. Πέρυσι το καλοκαίρι, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην κατάργηση 46 τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, που αποδεκάτισαν από μαθητικό δυναμικό τα επαγγελματικά λύκεια του νομού. Η νέα «σφαλιάρα» αφορά στη μη λειτουργία από τη νέα σχολική χρονιά δύο τομέων και τεσσάρων ειδικοτήτων, που θα επηρεάσουν άμεσα τη λειτουργία του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με έγγραφό του, ο Υφυπουργός Παιδείας, Α. Δερμεντζόπουλος, ανακοίνωσε ότι από το νέο σχολικό έτος 2014 – 2015 δεν θα λειτουργήσουν δύο τομείς και τέσσερις ειδικότητες, στα επαγγελματικά λύκεια της χώρας. Πρόκειται για τον Τομέα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων με τις δύο ειδικότητες Τεχνικός Διαχείρισης και Ανακύκλωσης και Τεχνικός Ελέγχου Ρύπανσης και Εγκαταστάσεων Αντιρύπανσης και για τον Τομέα Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής με τις ειδικότητες Τεχνικού Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών και Τεχνικού Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος.

Η μη λειτουργία των συγκεκριμένων τομέων και ειδικοτήτων που θα αποκαθιστούσαν μέρος της μαθητικής διαρροής από τα ΕΠΑΛ εξαιτίας της κατάργησης 46 τομέων και ειδικοτήτων πέρυσι το καλοκαίρι, αποδίδεται σύμφωνα με εκτιμήσεις της σχολικής οικογένειας- στη μη κατάρτιση αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών για τα συγκεκριμένα αντικείμενα και στη μη πρόσληψη καθηγητών που θα τα στελεχώσουν.

Ωστόσο, η μη λειτουργία του Τομέα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, φαίνεται ότι έχει άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου. Στο συγκεκριμένο Λύκειο, καταργήθηκε ο τομέας Υγείας και Πρόνοιας, με αποτέλεσμα φέτος το σχολείο να χάσει τα 4/5 του μαθητικού δυναμικού του σύμφωνα με το Διευθυντή, Γιάννη Οικονομίδη.

Για τη νέα σχολική χρονιά, η διεύθυνση του σχολείου, ζήτησε και της εγκρίθηκε η λειτουργία του Τομέα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, όμως προ ημερών υπήρξε η ενημέρωση ότι δεν θα λειτουργήσει τελικώς. «Η λειτουργία της συγκεκριμένης ειδικότητας θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη λειτουργία του σχολείου μας», ανέφερε ο κ. Οικονομίδης, δυστυχώς όμως το σχολείο θα πρέπει να περιμένει μία ακόμη χρονιά.

Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες ειδικότητες είναι σύγχρονες και θα μπορούσαν να προσελκύσουν σημαντικό αριθμό μαθητών στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου