ΤΟΠΙΚΑ

Σε νέα διαβούλευση ο Οργανισμός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

σε-νέα-διαβούλευση-ο-οργανισμός-στο-πα-425626

Με πρωτοβουλία του Πρύτανη και μετά τις διαμαρτυρίες που εξέφρασαν μέλη της Συγκλήτου για το λιγοστό χρόνο επεξεργασίας του σχεδίου

Σε νέο κύκλο διαβούλευσης τέθηκε από προχθές το σχέδιο Οργανισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο όμως έχει ήδη κατατεθεί από τον Πρύτανη στο Υπουργείο Παιδείας, που επίσης έχει παραλάβει και δεύτερο σχέδιο Οργανισμού από το Συμβούλιο του Ιδρύματος.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο λιγοστός χρόνος -μόλις μια εβδομάδα- που είχε δοθεί στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, προκειμένου να εξετάσουν τις 250 περίπου σελίδες του νέου Οργανισμού για να κατατεθεί εγκαίρως στο Υπουργείο Παιδείας, δεν επέτρεψε μελέτη σε βάθος του σχεδίου, προκειμένου να κατατεθούν τυχόν ενστάσεις και νέες προτάσεις.

Το σχέδιο του Οργανισμού πήρε βιαστικά το δρόμο προς το Υπουργείο, με αποτέλεσμα, σε μια δεύτερη πιο προσεκτική ανάγνωση, μέλη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, να έχουν ενστάσεις.

Στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου, δεν έλειψαν τα παράπονα από εκπροσώπους Σχολών και Τμημάτων του ιδρύματος για τη βιαστική διαδικασία που ακολουθήθηκε, με αποτέλεσμα να μην έχουν περιθώρια αντίδρασης. Υπό το βάρος των παραπόνων και προκειμένου να μην μείνει καμία σκιά γύρω από τον Οργανισμό που θα καθορίσει τη λειτουργία του Ιδρύματος την επόμενη περίοδο, ο Πρύτανης του Π.Θ., Ι. Μεσσήνης, αποφάσισε να εγκαινιάσει νέο κύκλο διαβούλευσης.

Η διαβούλευση ξεκίνησε από τη Δευτέρα και γίνεται δια της ηλεκτρονικής οδού μέσω της διεύθυνσης http://forum.uth.gr/.

Τα μέλη μπορούν να επισκέπτονται το φόρουμ, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό τους κωδικό και να καταθέτουν τις παρατηρήσεις τους επί του σχεδίου Οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Οργανισμός προβλέπει αφενός να μπει φρένο στην «οικογενειοκρατία», αφετέρου εισάγει διεθνή προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που θα συμβάλλουν στην εξωστρέφεια του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας αλλά και στη διεθνή καταξίωσή του στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη.

Αλλαγές προβλέπονται και στο Οργανόγραμμα. Η επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη της τα σημερινά δεδομένα, αποφάσισε να εισηγηθεί την αύξηση των θέσεων των υπαλλήλων διοικητικού προσωπικού αλλά και στους κλάδους ΕΤΕΠ (Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού) και ΕΕΔΙΠ (Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού). Συγκεκριμένα το Π.Θ. διεκδικεί αύξηση των θέσεων των διοικητικών από 306 σε 400 άτομα και των ΕΤΕΠ- ΕΕΔΙΠ από 57 σε 100 ή 105. Η εισήγηση βασίζεται σε συγκεκριμένους υπολογισμούς. Συγκεκριμένα απαιτούνται τρεις διοικητικοί ανά τμήμα (15 τμήματα), ισάριθμοι ανά σχολή (έξι σχολές) και ένας διοικητικός ανά δύο εργαστήρια (ήδη υπάρχουν 90 εργαστήρια στο Π.Θ.).

Μέσω του Οργανογράμματος, αναμένεται να απορροφηθούν ενδοϊδρυματικά και οι διοικητικοί υπάλληλοι που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.

Επί του σχεδίου της Συγκλήτου, το Συμβούλιο έχει ήδη καταθέσει διαφορετικές προτάσεις σε πέντε σημεία, που μεταξύ άλλων αφορούν στην έγκριση του προϋπολογισμού και που εκλαμβάνονται ως απόπειρα της Συγκλήτου να ακυρώσει το ρόλο του Συμβουλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου