ΤΟΠΙΚΑ

Αγωνία για προβλήματα με το «καλημέρα» ~ Πλήρης επαναλειτουργία δικαστηρίων

αγωνία-για-προβλήματα-με-το-καλημέρα-422726

Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τον έλεγχο εισόδου από εταιρείες φύλαξης

Αύριο Πέμπτη στις 12:00 στην ισόγεια αίθουσα του ακροατηρίου του Πρωτοδικείου Βόλου θα πραγματοποιηθεί ο αγιασμός για την έναρξη του δικαστικού έτους που θα σημάνει ταυτόχρονα και την πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων. Εντούτοις μέχρι και χθες δεν υπήρχε καμία απολύτως ενημέρωση για την πρόσληψη προσωπικού εταιρείας φύλαξης για τον έλεγχο εισόδου των χρηστών των δικαστηρίων.

Οι κόσμος των δικαστηρίων περιμένει ότι θα δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα με το δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη. Το νέο ΦΕΚ για την πλήρη επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης προβλέπει ένα πολύ αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού.

Ισως υπάρξουν αντιδράσεις από μη εμβολιασμένους πολίτες που θα επισκεφτούν τα δικαστήρια και πολίτες που δεν θα έχουν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά.

Θα υπάρχει συνδρομή στο προσωπικό της εταιρείας φύλαξης από έναν και μοναδικό αστυνομικό, ο οποίος συνταξιοδοτείται μεθαύριο Παρασκευή και θα αντικατασταθεί από άλλον συνάδελφό του στα δικαστήρια του Βόλου, που θα είναι σε ξένο περιβάλλον.

Επίσης, δεν είναι γνωστό το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων. Κρίνεται ότι υπάρχει πολύ σοβαρό ζήτημα εφαρμογής στην πράξη των μέτρων που ελήφθησαν, τα οποία δεν επιλύθηκαν με τη συμπληρωματική εγκύκλιο.

Αναλυτικά το συμπληρωματικό ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου προβλέπει από αύριο Πέμπτη η είσοδος στα δικαστήρια Βόλου να γίνεται μετά από υπόδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης και βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό, είτε με τη μέθοδο PCR ενός 72 ωρών πριν την είσοδο είτε rapid tests εντός 48 ωρών πριν την είσοδο.

Οι ανήλικοι έως 11 ετών να προσκομίζουνε εναλλακτικά self test.

Κατ’ εξαίρεση των ανωτέρω αρκεί η υπόδειξη δήλωσης αποτελέσματος self test για αυτοδιαγνωστικό έλεγχο που έχει διεξαχθεί εντός 24 ωρών πριν από την είσοδο των φυσικών προσώπων για:

  • Κατάθεση στα αστικά ή στα διοικητικά δικαστήρια με εξαιρετικά κατ’ επείγοντα χαρακτήρα.
  • Συζήτηση προσωρινής αγωγής.
  • Κατάθεση και συζήτηση αγωγής του άρθρου 22 του ν. 1264/82.
  • Παράσταση πληρεξούσιων δικηγόρων κατηγορούμενων και μαρτύρων ενώπιον εισαγγελέων ή και ανακριτή σε ποινικές υποθέσεις διαδικασίας αυτοφώρου πλημμελημάτων και κακουργημάτων.

Τα εν λόγω πιστοποιητικά υποδεικνύονται σε προσωπικό εταιρειών φύλαξης ή σε εξουσιοδοτημένο προσωπικό της εκάστοτε υπηρεσίας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου