ΤΟΠΙΚΑ

Αχιλλέας Μπέος: «Το νερό είναι για όλους»

αχιλλέας-μπέος-το-νερό-είναι-για-όλου-422289

Σε γνώση του δημάρχου η ταυτότητα των δολιοφθορέων – Διεμήνυσε ότι δεν θα δεχθεί «αντάρτικο» και δεσμεύτηκε για συνολική λύση για το νερό μέσω του master plan

«Ξέρω ποιος είναι ο δράστης. Τρεις ήταν. Αλλά έτσι έχουν μάθει. Να χτυπούν με μάσκες και βράδυ». Σε γνώση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου φαίνεται να είναι η ταυτότητα των «αγνώστων», που προχώρησαν πριν από δύο εβδομάδες περίπου σε εκτεταμένες καταστροφές στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ στα Ανω Λεχώνια, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή του νερού προς τα Κάτω Λεχώνια, όπως ο ίδιος ανέφερε χθες το απόγευμα, σε συνάντηση που είχε με παλιούς και νέους εκλεγμένους τοπικούς συμβούλους στην περιοχή. Ο κ. Μπέος διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ότι δεν θα δεχθεί «αντάρτικο», ενώ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση έως τέλος του έτους της μελέτης για τη διαχείριση του νερού, το περιβόητο master plan, μέσω του οποίου αναμένεται να δρομολογηθούν έργα και παρεμβάσεις για τη διασφάλιση επαρκούς, ποιοτικού και φθηνού νερού για όλους τους δημότες.

Μετά το «ναυάγιο» της πρώτης συνάντησης, που επρόκειτο να γίνει στο πρώην Δημαρχείο Λεχωνίων, στον απόηχο της εκτεταμένης δολιοφθοράς στο δίκτυο της ΔΕΥΑΜΒ, χθες, στη συνάντηση που συγκλήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου, το κλίμα ήταν διαφορετικό. Εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων καταδίκασαν την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Μπέος και ζήτησαν να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης του νερού.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Μπέος σε αυστηρό τόνο διεμήνυσε ότι ο Δήμος Βόλου μέσω της ΔΕΥΑΜΒ είναι ο διαχειριστής του νερού και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί αντάρτικο. «Κρίνουμε με γνώμονα το δίκαιο. Για εμάς είναι αδιανόητο να υπάρχει σπίτι χωρίς νερό. Προτεραιότητά μας είναι ο άνθρωπος και είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τζάμπα νερό για να ποτίζουν τα κτήματά τους και συνάνθρωποί μας να μην έχουν να πιουν. Κάποιοι νομίζουν ότι το νερό είναι δικό τους. Πού το βρήκατε αυτό; Από πού κι ώς πού δίνετε ιδιοκτησιακό χαρακτήρα στο νερό;», είπε αναφερόμενος στις ιδιοκτησιακές αντιλήψεις που φαίνεται να επικρατούν για το νερό μεταξύ Ανω και Κάτω Λεχωνίων και που προσδιορίζονται ως πηγή του προβλήματος που εμφανίστηκε.

Αναφερόμενος στο χρονικό των γεγονότων ο κ. Μπέος μίλησε για βλάβη που εντοπίστηκε στο δίκτυο ύδρευσης των Κάτω Λεχωνίων, με αποτέλεσμα η περιοχή να μην υδροδοτείται. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα η ΔΕΥΑΜΒ «κούμπωσε» αγωγό στη δεξαμενή των Ανω Λεχωνίων προκειμένου από εκεί να μεταφέρεται νερό στα Κάτω Λεχώνια. Παρατηρήθηκε μείωση της πίεσης του νερού. Και προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ενισχύθηκε η δεξαμενή με πηγαίο νερό από την πηγή Ζάγγα που έως και τότε δεν χρησιμοποιούνταν. «Πήραμε 20 κ.μ. για να εξυπηρετήσουμε τα Κάτω Λεχώνια και βάλαμε στη δεξαμενή 30 κ.μ. Οι ζημιές όταν γίνονται θέλουν τον χρόνο τους για να επισκευαστούν. Πρέπει όμως να συνυπάρξουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε ούτε με τα όπλα, ούτε με τις τσάπες στα χέρια», τόνισε ο δήμαρχος Βόλου, καλώντας τους κατοίκους των δύο χωριών σε ειρηνική συνύπαρξη.

Ωστόσο φαίνεται ότι κάποιοι δεν δέχθηκαν την υδροδότηση των Κάτω Λεχωνίων μέσω της πηγής στα Ανω Λεχώνια και προχώρησαν σε εκτεταμένες καταστροφές, με αποτέλεσμα ακόμη και σήμερα, που η βλάβη επισκευάστηκε, το νερό να μην προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση λόγω της μεγάλης ύπαρξης μικροβιακού φορτίου. Το πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπιστεί με την εγκατάσταση του χλωριωτή, πιθανότατα έως τέλος της εβδομάδας.

Ενστάσεις από τα τοπικά συμβούλια

Ενστάσεις διατύπωσαν εκπρόσωποι των Ανω Λεχωνίων. Ο σημερινός πρόεδρος της Κοινότητας Νίκος Νομικός υποστήριξε ότι κανείς δεν διαφώνησε να πάρουν νερό τα Κάτω Λεχώνια. «Εχουν όμως και τα κτήματα δικαιώματα. Πρέπει να προστατεύσουμε την αγροτική παραγωγή. Αυτή τη στιγμή έχουμε μεγάλες απώλειες. Όπως επίσης θα πρέπει να κοιτάξουμε και το θέμα του περιβάλλοντος και της διατήρησης του υδροφόρου ορίζοντα. Θα στερέψουν οι γεωτρήσεις. Ηδη σε τρεις περιοχές στα Ανω Λεχώνια οι κάτοικοι έχουν πρόβλημα με το νερό. Να πάρουν και τα Κάτω Λεχώνια, αλλά όχι για ποτίζουν κτήματα, γκαζόν και να πλένουν αυτοκίνητα», είπε ο κ. Νομικός ζητώντας να υπάρξει συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Για το θέμα του προβλήματος με την πίεση του νερού σε τρεις οικισμούς των Ανω Λεχωνίων ο κ. Μπέος έκανε λόγο για πρόβλημα στο εσωτερικό δίκτυο για το οποίο έχει δώσει εντολή να επιλυθεί.

Μέση λύση ζήτησε από την πλευρά του ο νεοεκλεγείς στο τοπικό συμβούλιο Ανω Λεχωνίων Γρηγόρης Τουφεξής υποστηρίζοντας ότι τα μέλη του συμβουλίου δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για το θέμα του νερού. Ενημέρωση πριν η ΔΕΥΑΜΒ προχωρήσει σε ενέργειες ζήτησε από την πλευρά της η τοπική σύμβουλος κ. Φουντζοπούλου.

Στην τελική φάση το masterplan για το νερό

Ο κ. Μπέος ζήτησε από τους κατοίκους των δύο χωριών να μονιάσουν. Μάλιστα αναφερόμενος στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού μίλησε για μια σειρά προβλημάτων που έπρεπε να είχε επιλυθεί εδώ και χρόνια «όμως ο Δήμος ήταν παρατημένος και σήμερα βρίσκουμε αυτά τα προβλήματα μπροστά μας».

Ζήτησε υπομονή από τους κατοίκους τονίζοντας ότι έως τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το master plan για το νερό. Ηδη στο πλαίσιο σύνταξης της μελέτης έχει γίνει καταγραφή των πηγών και των γεωτρήσεων, έχουν υπολογιστεί οι ανάγκες ύδρευσης, άρδευσης και βιομηχανικής χρήσης και αυτή την περίοδο γίνεται καταγραφή των πηγαίων νερών (αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο) προκειμένου στη συνέχεια να γίνει σχεδιασμός έργων στα οποία θα περιλαμβάνονται και 2-3 υδροηλεκτρικά με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.

«Μέσα από τα έργα που δρομολογούμε θα διασφαλίσουμε και καλύτερο και πιο φθηνό νερό για όλον τον κόσμο», δεσμεύτηκε ο κ. Μπέος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου