ΤΟΠΙΚΑ

Στα θρανία λόγω… μετανάστευσης

στα-θρανία-λόγω-μετανάστευσης-422233

Συμπολίτες επιστήμονες μαθαίνουν ξένες γλώσσες προκειμένου να εξασφαλίσουν δουλειά στο εξωτερικό

Αρκετοί Βολιώτες επιστήμονες μπαίνουν στη διαδικασία της εκμάθησης κάποιας ξένης γλώσσας, ή «φρεσκάρουν» αντίστοιχα τις γνώσεις τους, στην προσπάθειά τους να κάνουν το μεγάλο βήμα, μεταναστεύοντας στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό, συμπολίτες ηλικίας από 20 έως 35 ετών, επιλέγουν την εκμάθηση της Γερμανικής ή της Αγγλικής, αντίστοιχα, γλώσσας, προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη επαγγελματική εξέλιξη, ανάλογη των προσδοκιών τους, σε κάποια χώρα του εξωτερικού, αγγλόφωνη και μη, χωρίς να εξαιρούνται, ωστόσο και οι Σκανδιναβικές χώρες.

«Δεν πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν απλά ένα μεροκάματο στη Γερμανία, ή σε άλλη χώρα του εξωτερικού, είναι εξειδικευμένοι. Μπορεί να είναι γιατροί, άνθρωποι των κομπιούτερ, άνθρωποι που λόγω αντικειμένου έρχονται σε επαφή με κόσμο και κατά συνέπεια πρέπει να έχουν καλή γνώση μιας ξένης γλώσσας. Αρα αναγκάζονται ή να την φρεσκάρουν ή να την μάθουν από την αρχή» όπως αναφέρει ο κ. Κώστας Γιαβάρας, πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Μαγνησίας.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα μέλη του Συλλόγου είναι έντονα προβληματισμένα, λόγω της δυστοκίας ορισμένων γονέων να αποπληρώσουν τα δίδακτρα των παιδιών τους αλλά και της διακοπής, σε ορισμένες περιπτώσεις, της φοίτησης των μαθητών που μαθαίνουν ξένες γλώσσες, λόγω οικονομικής αδυναμίας των γονέων τους. Επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω, ο κ. Γιαβάρας επισημαίνει ότι «υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πολλές οικονομικές δυσκολίες τώρα τελευταία και κυρίως οι αλλοδαποί, οι άνθρωποι που τους κόβουν το μεροκάματο, το οποίο δεν είναι εύκολο να βγει σήμερα, και γι’ αυτό το λόγο σταματάνε αναγκαστικά τα παιδιά τους».

Συνεπεία των προαναφερθέντων, πολλοί Αλβανοί αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Αλβανία με τις οικογένειές τους, βλέποντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η εξασφάλιση του μεροκάματου. «Ο κλάδος κινείται με βάση την κατάσταση που βιώνει όλος ο κόσμος, και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσαμε να αποτελέσουμε εξαίρεση εμείς» επισημαίνει ο κ. Γιαβάρας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το μέλλον.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου