ΤΟΠΙΚΑ

Απόφοιτοι Λυκείου και ΑΕΙ στα μητρώα ανέργων

απόφοιτοι-λυκείου-και-αει-στα-μητρώα-α-422136

Η πλειοψηφία των επιδοτούμενων από τον ΟΑΕΔ στη Θεσσαλία

Τέσσερις χιλιάδες οκτακόσιοι δύο γηγενείς και 453 αλλοδαποί επιδοτούνται από το ταμείο ανεργίας στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς σε σύνολο 59.843 ανέργων που «μετρήθηκαν» το Μάιο σύμφωνα με το Παρατηρητήριο του ΟΑΕΔ για τη Θεσσαλία. Από τους 453 αλλοδαπούς που λαμβάνουν ταμείο ανεργίας, οι 386 είναι άτομα που προέρχονται από χώρες εκτός Ε.Ε. όπως η Αλβανία, ενώ οι 67 από χώρες της Ενωσης.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Από τους επιδοτούμενους από το ταμείο ανεργίας η πλειοψηφία είναι απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ακολουθούν οι απόφοιτοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ και έπονται όσοι έχουν ολοκληρώσει σπουδές μέχρι και τη Γ’ Γυμνασίου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν καταμετρημένοι και 1.830 άνεργοι χωρίς καμία εκπαίδευση.

Από το σύνολο των ανέργων που δηλώνουν απόφοιτοι της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το μήνα Μάιο που ήταν 29.320 επιδοτήθηκαν από το ταμείο ανεργίας 2.612 ενώ 400 άτομα εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο ταμείο ανεργίας αφού απολύθηκαν μέσα στον Απρίλιο.

Από τους ανέργους που έχουν δηλώσει απόφοιτοι της Γ Γυμνασίου και έχουν καταμετρηθεί στους 17.913, επιδοτήθηκαν 1.705 άτομα από τα οποία τα 253 για πρώτη φορά.

Οσον αφορά τους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΑΕΙ και ΤΕΙ, από το σύνολο των 10.780 εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ, το Μάιο επιδοτήθηκαν 916 άνεργοι από τους οποίους οι 230 για πρώτη επίσης φορά.

Σε επίπεδο Θεσσαλίας εξάλλου το μορφωτικό επίπεδο όσων παραμένουν από 24 μήνες και άνω στην ανεργία και αναζητούν δουλειά και είναι στις ηλικίες από 24 – 45 χρόνων είναι απόφοιτοι Λυκείου τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες ενώ αυξημένος είναι και ο αριθμός των απόφοιτων του Δημοτικού την τελευταία 3ετία, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δυστοκία εξασφάλισης εργασίας για όσους δεν διαθέτουν επιπλέον εφόδια μόρφωσης αλλά και κατάρτιση.

Εξάλλου από τους αναζητούντες εργασία ανέργους ποσοστό πάνω από το 30,6% ζητεί αυτή να είναι μισθωτή και μόνον πλήρους απασχόλησης, ένα 10% να είναι μισθωτή και μόνον μερικής απασχόλησης, ένα 7% ζητεί αυτοαπασχόληση, ενώ το 54% να είναι μισθωτή και οποιαδήποτε εργασία.

Η πλειονότητα των ανδρών και των γυναικών που αναζητούν εργασία σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία είναι η απόλυση ενώ τρεις στους πέντε από αυτούς παραμένουν στα μητρώα του ΟΑΕΔ ψάχνοντας μία οποιαδήποτε δουλειά ήδη περισσότερους από 36 μήνες (τρία χρόνια).

Επίσης η πλήρης απασχόληση είναι αυτή που πλήττεται κυρίως από την ύφεση καθώς η μείωση της απασχόλησης οφείλεται αποκλειστικά σε μείωση θέσεων εργασίας με πλήρη απασχόληση κυρίως στους άνδρες, ενώ αυξάνεται η απασχόληση των μερικώς απασχολούμενων αποκλειστικά και μόνο όμως στις γυναίκες και φυσικά στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου