ΤΟΠΙΚΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Μεταξουργείο

παράσταση-διαμαρτυρίας-στο-μεταξουρ-421692

Με αφορμή την ολονυχτία γονέων για μία θέση στους παιδικούς σταθμούς, που παρά την κατοχή voucher έμειναν εκτός

Παράσταση διαμαρτυρίας, με αφορμή την ολονυχτία γονέων έξω από το Μεταξουργείο, προκειμένου να προλάβουν μία θέση στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και πάλι πολλοί να μένουν εκτός, πραγματοποίησε χθες αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Νομού Μαγνησίας μαζί με γονείς μικρών παιδιών.

Το θέμα με τους γονείς να ξενυχτούν έξω από το Μεταξουργείο για να προλάβουν μία θέση στους παιδικούς σταθμούς είχε αναδείξει με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ. Χθες πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα.

Μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας και γονείς συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Απ. Ζαρκάδα – Βεργή, στον οποίο εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους τόσο για το ξενύχτι των γονέων, όσο και για το γεγονός ότι αρκετοί, παρόλο που είχαν voucher έμειναν εκτός. Στον κ. Ζαρκάδα επέδωσαν μάλιστα υπόμνημα και ζήτησαν «να είναι ο Δήμος περισσότερο διεκδικητικός ώστε να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη δημιουργία περισσότερων στελεχωμένων δομών ώστε να ικανοποιηθούν όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας του Δήμου σε κάποιο παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό».

Στο υπόμνημα μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Και στην πόλη μας πριν λίγες μέρες εκατοντάδες γονείς μικρών παιδιών ξενύχτησαν στην κυριολεξία περιμένοντας ώρες έξω από το Μεταξουργείο για να προλάβουν να βρουν μια θέση στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου.

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα βρεφικά τμήματα έχουν πρόβλημα, γιατί οι θέσεις στις δομές του Δήμου Βόλου είναι μόλις 90 ενώ πολλοί περισσότεροι γονείς έκαναν αίτηση και πήραν το κουπόνι, το περιβόητο voucher. Δεν θα το αξιοποιήσουν όμως τελικά γιατί δεν μπορούν να βρουν μια θέση σε κάποιο βρεφονηπιακό σταθμό. Επίσης υπάρχει πρόβλημα και με τον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα οι γονείς να μην μπορούν να βρουν θέσεις για τα παιδιά τους. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να μείνουν πολλά βρέφη εκτός σταθμών. Ετσι το κουπόνι καταντάει να είναι δώρο άδωρο και να μη λύνει το πρόβλημα νέων ζευγαριών που το έχουν απόλυτη ανάγκη.

Πολλοί γονείς νηπίων επίσης δεν έκαναν καν αίτηση στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ γιατί δεν πληρούσαν τους όρους και τις προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά να στερούνται το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή εκτός αν οι γονείς τους βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τροφεία στους δημοτικούς ή τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αποτελούν πρόκληση οι δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης της ΝΔ που θεωρούν «ευχάριστο γεγονός» ότι (μόνο) 155.000 παιδιά(!!!) έχουν ελπίδα για μια θέση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν. Αντί να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα παιδιά, η αγωγή και φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας γίνεται πολυτέλεια στην οποία φυσικά πρόσβαση θα έχουν όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους αποτελεί ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας. Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις από αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τα παιδιά μας!».

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησία ζητά «να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή, δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και Νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών» προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση των απαιτούμενων τμημάτων, ασφαλή κτίρια και σίτιση για τα παιδιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου