ΤΟΠΙΚΑ

«Χρυσά» τα τυριά Ρούσσας

χρυσά-τα-τυριά-ρούσσας-419685

Συνεχίζει τη συλλογή των βραβείων για τα προϊόντα της η τυροκομική εταιρία Ρούσσας που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αλμυρού. Στο φεστιβάλ ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από 21 έως 23 Οκτωβρίου το κατσικίσιο τυρί Labneh, καινούργιο προϊόν της εταιρίας, απέσπασε το πρώτο βραβείο, ενώ το δεύτερο βραβείο απέσπασε η βαρελίσια φέτα.
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου
 
Το φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Φέτος ήταν η τρίτη χρονιά που πραγματοποιήθηκε με την τοπική τυροκομική εταιρία να «κλέβει την παράσταση». Στην εκδήλωση παίρνουν μέρος πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι της πολιτείας, παραγωγοί αλλά και γευσιγνώστες οι οποίοι και «ψηφίζουν» τα καλύτερα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 
Η εταιρία Ρούσσας κατάφερε να αποσπάσει δύο βραβεία, το δεύτερο για τη βαρελίσια φέτα και το πρώτο για το κατσικίσιο τυρί Labneh, το οποίο φέτος ξεκίνησε να παράγει το εργοστάσιο. Πρόκειται για ένα μαλακό τυρί με γλυκιά και ήπια γεύση που είναι σε μπάλες των 8 γρ. η κάθε μία. Καταναλώνεται στην Μέση Ανατολή κυρίως και διατίθενται σε συσκευασίες 100 γρ. και 2 κιλών, ενώ βγαίνει με γεύσεις τσίλι, δυόσμο, αρωματικά βότανα και λάδι.
 
Ωστόσο δεν είναι τα πρώτα βραβεία που έχει αποσπάσει η εταιρία για τα προϊόντα της. Το τυρί Labneh πήρε το πρώτο βραβείο νέων προϊόντων στην έκθεση που έγινε από τις 8-12 Οκτωβρίου στην περιοχή Ανούγκα της Κολωνίας, ενώ η βαρελίσια φέτα είχε αποσπάσει το χρυσό παγκόσμιο βραβείο το 2009 σε συνέδριο γευσιγνωσίας τυριών στις Κανάριες Νήσους!
 
«Η αναγνώριση των προϊόντων μας μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους αλλά κυρίως μας ικανοποιεί καθώς αναγνωρίζεται η καλή τους ποιότητα και γεύση. Εμείς προσπαθούμε συνεχώς να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της αγοράς αλλά και να κρατάμε την ποιότητα μας ψηλά», αναφέρει ο Βασίλης Ρούσσας.
 
Η εταιρία λειτουργεί στον Αλμυρό από το 1952 και παράγει όλα τα είδη τυριών αλλά κυρίως φέτα, 3.000 τόνους φέτας ετησίως, ενώ τα περισσότερα προϊόντα είναι ΠΟΠ. Επίσης παράγονται και βιολογικά προϊόντα, όπως ανθότυρο, μυζήθρα, κατσικίσιο και φέτα.
 
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως για την παραγωγή των τυριών η εταιρία προμηθεύεται πρώτη ύλη κυρίως από τους κτηνοτρόφους του Αλμυρού και της υπόλοιπης Ελλάδας, ενώ απασχολούνται 80 άτομα προσωπικό οι οποίοι είναι μόνο από την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας.
 
Εξάγεται το 95% της παραγωγής!
Σήμερα η εταιρία εξάγει πάνω περίπου το 95% της ετήσιας παραγωγής της σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Αυστραλία, Μέση και Άπω Ανατολή. Μάλιστα σε Ευρώπη και Αυστραλία έχει την ονομασία Roussas,  ενώ σε ΗΠΑ και Καναδά πωλείται ως «Mt. Vikos» και στην Ασία ως «Mt. Athos».
 
Στην Ελλάδα πωλείται μόνο στη Μαγνησία και από το σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλος αλλά μόνο σε τοπικό επίπεδο! «Η παρουσία μας στην Ελλάδα είναι μικρή. Ο βασικός όγκος δουλειάς μας έχει να κάνει με το εξωτερικό», αναφέρει ο κ. Ρούσσας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου