ΤΟΠΙΚΑ

Με αυστηρά μέτρα ο αγιασμός ~ Άρχισε το νέο δικαστικό έτος στον Βόλο

με-αυστηρά-μέτρα-ο-αγιασμός-άρχισε-το-419259

Ελεγχος από υπαλλήλους security στην είσοδο – Μηνύματα για καλή συνεργασία και ενότητα από τον δικαστικό κόσμο – Ευχές να ξεπεραστεί η κρίση και να τρέξουν οι διαδικασίες για το νέο δικαστικό μέγαρο

Με αντιπροσωπευτικό αριθμό ατόμων τελέστηκε χθες το μεσημέρι στο ισόγειο ακροατήριο του Πρωτοδικείου Βόλου ο αγιασμός για την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, που συνέπεσε χρονικά με την πλήρη επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης με τον αυστηρό έλεγχο της εισόδου των χρηστών δικαστηρίων.

Ο αγιασμός τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, παρουσία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, ο οποίος διετέλεσε και προϊστάμενος εισαγγελέας στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου και είναι εκείνος που καθιέρωσε την εκδήλωση του αγιασμού πριν από περίπου 17 χρόνια.

«Εχει καθιερωθεί να τελούμε τον αγιασμό ενάρξεως της δικαστικής περιόδου και μας φέρνει σε επαφή με έναν χώρο, όπου λειτουργεί η Δικαιοσύνη, που τόσο ανάγκη έχουμε, ιδιαίτερα στην εποχή μας», ανέφερε στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Δημητριάδος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «ο λαός μας συνεχίζει να εμπιστεύεται τους δικαστές και όλους τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης» και, όπως είπε, «εμείς θέλουμε να ευχηθούμε να έχουν υγεία και δύναμη, ιδιαίτερα σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο και το δυνατόν ταχύτερο να δίνουν αποφάσεις, γιατί και οι άνθρωποι πολλές φορές στηρίζονται στις δικές τους κρίσεις, που θέλουμε να είναι δίκαιες και ο Θεός να τους εμπνέει πάντοτε».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας της Δημοκρατίας. «Εμείς τη στηρίζουμε με τις ευχές μας και με όλες μας τις δυνάμεις», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Πρωτοδικών Βόλου Δημήτρης Βασιλόπουλος ευχήθηκε και τη νέα χρονιά να υπάρχει καλή συνεργασία από όλους τους παράγοντες της Δικαιοσύνης και εξέφρασε την ελπίδα να τελειώσουν τα προβλήματα και η πανδημία να σταματήσει να μας ταλαιπωρεί.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Στρατηγόπουλος επισήμανε ότι η έναρξη του δικαστικού έτους συμπίπτει αφενός με την επαναφορά των Δικαστηρίων σε πλήρη λειτουργία, αφετέρου με την υιοθέτηση και εφαρμογή ενός νέου αυστηρού υγειονομικού πρωτοκόλλου, για την είσοδο και παραμονή όλων όσοι εισέρχονται στα Δικαστικά Μέγαρα. Επίσης σημείωσε ότι η έναρξη του νέου δικαστικού έτους συμπίπτει με την ολοκλήρωση, κατά τα φαινόμενα, του ισχυρού πανδημικού κύματος και, όπως ανέφερε, «μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι με τις εξελίξεις στον χώρο της ιατρικής (εμβόλια, φαρμακευτικές αγωγές κ.λπ.), πλησιάζουμε στο άμεσο μέλλον στην ολοκλήρωση της πανδημικής κρίσης, η οποία στοίχισε τρομερά στην ανθρωπότητα σε ανθρώπινο δυναμικό, οικονομικούς όρους και έθεσε σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή σε παγκόσμιο επίπεδο».

«Ελπίζω ότι ο σημερινός σχεδιασμός στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου μάς βρίσκει όλους τους παράγοντες της Δικαιοσύνης, τοπικά και ευρύτερα, σοφότερους από τη διαχείριση της πανδημίας, καθώς αποδείχτηκε ότι τα χρόνια και νομικά προβλήματα, που μπορούσαν να λυθούν, σε κάποιο βαθμό λύθηκαν, με τη λειτουργηματική ενότητα και με διάθεση καλής θέλησης όλων των εμπλεκομένων, σε συνδυασμό και με την ταχύρρυθμη ψηφιοποίηση στον χώρο της Δικαιοσύνης, όπου αυτό ήταν εφικτό», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Βόλου Κατερίνα Ρεντζελά εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τοποθέτηση φύλαξης στην είσοδο των δικαστηρίων.

«Οι δικαστικές υπηρεσίες ήταν οι μοναδικές του Δημοσίου, που ήταν ανοιχτές προς όλους, όλο αυτό το διάστημα και εργάζονταν αδιάκοπα, πλην των ποινικών δικών, λόγω του μεγάλου πλήθους κόσμου που προσέρχεται», επισήμανε η δικαστική υπάλληλος και πρόσθεσε: «Επιτέλους έχουμε κι εμείς φύλαξη στην πόρτα για ελεγχόμενη είσοδο».

Η ίδια είπε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν από τον κόσμο την κατανόησή του και να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα.

Σε ερώτηση για το ποσοστό εμβολιασμού των δικαστικών υπαλλήλων απάντησε ότι είναι αρκετά μεγάλο. «Τηρούνται από την πρώτη στιγμή όλα τα μέτρα, γι’ αυτό και σημειώθηκαν εξαιρετικά λίγα κρούσματα και δεν υπήρξε διασπορά εντός των υπηρεσιών, ενώ γίνονται όλα τα τεστ για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ευχές για δρομολόγηση των διαδικασιών κατασκευής νέου δικαστικού μεγάρου

Από τις ομιλίες των εκπροσώπων του δικαστικού κόσμου δεν έλειψαν οι αναφορές στο νέο δικαστικό μέγαρο Βόλου, αφού η νέα δικαστική χρονιά άρχισε και φέτος στο υπάρχον παλιό κτίριο με τα γνωστά χρόνια και λειτουργικά προβλήματα.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος ευχήθηκε την ερχόμενη χρονιά ο αγιασμός να τελεστεί στο νέο κτίριο, που θα αποτελεί την καλύτερη δυνατή λύση.

«Ο τόπος αυτός έχει ανάγκη από ένα κτίριο, που να αντιπροσωπεύει στη σύγχρονη εποχή αυτό που είναι η Δημοκρατία σήμερα και η Δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στρατηγόπουλος από την πλευρά του ευχήθηκε να είναι η τελευταία έναρξη του νέου δικαστικού έτους στο Πρωτοδικείο Βόλου, η οποία, όπως είπε, βρίσκει όλους τους παράγοντες της Δικαιοσύνης στον τόπο μας με απλή προσδοκία, όσον αφορά στην επίλυση του χρόνιου ζητήματος του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου.

«Η ερχόμενη δικαστική χρονιά θα μας βρει με επεξεργασμένες και σοβαρές λύσεις χωροθέτησης, σε ρεαλιστική τροχιά υλοποίησης του έργου, μέσω του προγράμματος ΣΔΙΤ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των σχεδιασμών της Πολιτείας», πρόσθεσε.

Τέλος, η κ. Ρεντζελά τόνισε ότι δεν μπορεί να πει ότι ο αγιασμός την ερχόμενη χρονιά θα τελεστεί στο νέο δικαστικό μέγαρο, αφού, όπως εξήγησε, δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο, ευχήθηκε, όμως, σύντομα να προκύψουν νέα και εξελίξεις και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες κατασκευής του νέου κτιρίου.

Ο έλεγχος στην είσοδο

Χθες οι χρήστες του δικαστικού μεγάρου πέρασαν όλοι από έλεγχο στην είσοδο των δικαστηρίων. Αν και μέχρι προχθές δεν είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα του σχετικού διαγωνισμού από το υπουργείο Δικαιοσύνης, εντούτοις σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε ανακοινωθεί δικαστικοί υπάλληλοι, δικηγόροι και χρήστες των δικαστηρίων βρήκαν στην είσοδο το πρωί δύο υπαλλήλους εταιρείας security, που ήλεγχαν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά για την είσοδο στα δικαστήρια Βόλου.

Τη χθεσινή πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προέκυψαν προβλήματα. Οι ελεγχόμενοι επεδείκνυαν τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά και όσοι δεν τα είχαν έσπευδαν να τα προμηθευτούν για να έχουν πρόσβαση. Οι υπάλληλοι security δεν ήρθαν αντιμέτωποι με αρνητές των εμβολίων και το όποιο πρόβλημα με την προμήθεια των προβλεπόμενων δικαιολογητικών αντιμετωπίστηκε.

Αιμοδοσία έξω από τα δικαστήρια

Εξω από τα δικαστήρια Βόλου χθες βρέθηκε, όπως είχε ανακοινωθεί, η κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου για την εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εθελοντική αιμοδοσία συμμετείχαν τουλάχιστον δέκα άτομα και διήρκεσε μέχρι τις 13:00.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου