ΤΟΠΙΚΑ

Κλείνει προσωρινά η Στέγη

κλείνει-προσωρινά-η-στέγη-418900

Νέα δεδομένα που δείχνουν να κρατούν μακριά από την είσοδο της Στέγης Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου το διαφαινόμενο οριστικό λουκέτο προέκυψαν από συνάντηση με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης Γ. Πεταλωτή, καθώς και από τη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε το διοικητικό συμβούλιο της Στέγης.
  
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
  
Για τη Στέγη, η οποία σήμερα φιλοξενεί εννέα παιδιά, μπορεί να απομακρύνεται το ενδεχόμενο παύσης της λειτουργίας της, ωστόσο είναι αδύνατο να αποφύγει την αναστολή, από τις 15 Νοεμβρίου και για χρονικό διάστημα που θα κρίνουν οι εξελίξεις. Και αυτό διότι στις 14 Νοεμβρίου λήγουν οι συμβάσεις προσωπικού.
 
Μικρή ανάσα δίνει στη Στέγη η διαβεβαίωση του υφυπουργού Δικαιοσύνης σε συνάντηση που είχε πρόσφατα μαζί του μέλος της διοίκησης για έγκριση ποσού με το οποίο θα επιχορηγηθούν οι οκτώ εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων στη χώρα. Το ύψος του ποσού αλλά και το χρονικό διάστημα καταβολής του παραμένουν αδιευκρίνιστα.
 
Κρατώντας την εξέλιξη ως θετική, η διοίκηση της Στέγης σε χθεσινή σύσκεψη προσπάθησε να βρει σε συνεργασία με εκπροσώπους τοπικών φορέων εναλλακτικές λύσεις για προσωπικό, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει ώστε το «σπίτι» ανήλικων παιδιών να μην παραμείνει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου δηλαδή ολοκληρωθεί η χρονοβόρα διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων με οκτάμηνες συμβάσεις.
 
Στο κάλεσμα της διοίκησης της Στέγης ανταποκρίθηκαν χθες ο Αντιδήμαρχος Βόλου Απ. Παντσάς και ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Αργ. Κοπάνας, οι οποίοι εμφανίστηκαν θετικοί να αναζητήσουν προσωπικό από τις δομές του δήμου και της Περιφέρειας –κοινωνικοί λειτουργοί, διοικητικοί και φροντιστές- που θα μπορούσαν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη Στέγη.
 
Οι συζητήσεις θα επαναληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα και αφού ο Δήμος Βόλου και η Περιφέρεια θα έχουν διερευνήσει πώς ακριβώς θα μπορέσουν να σταθούν δίπλα στη Στέγη, ώστε να ξεπεράσει προσωρινά το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.
 
Την ίδια ώρα στο μεταξύ από το υπουργείο Δικαιοσύνης οι διαβεβαιώσεις που παρέχονται είναι ότι οι διαδικασίες πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου θα επιταχυνθούν. Αν και όλα, χρηματοδότηση και προσλήψεις, «κρέμονται» από τις πολιτικές εξελίξεις.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως και εν αναμονή υλοποίησης των δεσμεύσεων η διοίκηση της Στέγης υποχρεούνται να αναστείλει τη λειτουργία της δομής. Ήδη όπως ενημέρωνε ο Αντιπρόεδρος της διοίκησης της Στέγης Φιλοξενίας Ανηλίκων Βόλου Αλ. Δούρας έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, ώστε τα εννέα παιδιά να φιλοξενηθούν προσωρινά σε οικογένειες έως ότου το «σπίτι» τους είναι σε θέση να τους ξαναδεχθεί.
 
Για την εύρυθμη λειτουργία της Στέγης απαιτείται η πρόσληψη ελάχιστου προσωπικού επτά ατόμων μέσω ΑΣΕΠ, τουλάχιστον οκτάμηνης διάρκειας ετησίως όσο η διάρκεια σχολικής χρονιάς, με προοπτική πάντα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Παρ’ όλα αυτά το προσωπικό που απασχολείται σήμερα αριθμεί μόλις πέντε άτομα, τα οποία με δυσκολία καλύπτουν όλες τις ανάγκες των παιδιών σε καθημερινή βάση – εξαιρουμένων των σαββατοκύριακων και των σχολικών διακοπών που εξ’ ανάγκης τα παιδιά φιλοξενούνται σε οικογένειες εθελοντών ή επιστρέφουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον, αφού το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει τις βάρδιες.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου