ΤΟΠΙΚΑ

Με άδεια χέρια θα μείνουν οι περισσότεροι οικοδόμοι

με-άδεια-χέρια-θα-μείνουν-οι-περισσότε-417104

Ενας στους τρεις δικαιούται δωρόσημο, ξεκινά η καταβολή την ερχόμενη Τρίτη

Από την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουλίου ξεκινά η πληρωμή του δωρόσημου στους οικοδόμους. Οπως ανακοίνωσε το ΙΚΑ η πληρωμή του δωροσήμου θα πραγματοποιηθεί από 21/07/2015 μέχρι 18/08/2015 κατά τις ημερομηνίες 21, 22, 23, 28 / 07 / 2015 και 4, 5, 18 / 8 / 2015 εντός του πρωινού ωραρίου λειτουργίας του υποκαταστήματος του ΙΚΑ, ενώ όσοι έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό μπορούν να εκταμιεύσουν τα χρήματά τους μέσω ΑΤΜ.

Τα δικαιολογητικά πληρωμής είναι η αστυνομική ταυτότητα, το βιβλιάριο εντολών ασφάλισης και για τους απογραφέντες από 4-2-2002 και μετά χρειάζεται και βεβαίωση απογραφής ασφαλισμένου.

Ωστόσο η καταβολή γίνεται με πολλές εξαιρέσεις στους οικοδόμους και εργατοτεχνίτες της Μαγνησίας. Με δεδομένο ότι δύο στους τρεις τεχνίτες στερούνται ενσήμων λόγω ανεργίας υπολογίζεται ότι περίπου μέχρι 300 οικοδόμοι και εργατοτεχνίτες πληρούν τις προϋποθέσεις για να πληρωθούν.

Οι περισσότερες οικογένειες οικοδόμων και εργατοτεχνιτών με δυσκολία μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στις οικονομικές τους υποχρεώσεις ενώ, εκτός του δωρόσημου, δεν παίρνουν πλέον ούτε το εποχικό επίδομα εάν δεν έχουν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.

Πολλοί εργατοτεχνίτες δε δουλεύουν καθόλου ή κάνουν περιστασιακά 2-3 μεροκάματα το μήνα. Παράλληλα με το πρόσχημα της ανεργίας οι εργοδότες χαμηλώνουν τα μεροκάματα, δεν κολλάνε ένσημα και σύμφωνα με το Συνδικάτο Οικοδόμων πολλοί που είναι άνεργοι επιλέγουν να κάνουν δουλειές του ποδαριού μέχρι να «ξανανοίξει» η οικοδομή.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τα περισσότερα μεροκάματα κυμαίνονται από 20 μέχρι και 40 ευρώ και αυτό εάν και εφόσον υπάρχει συνεχή δουλειά και η συμφωνία κλείνεται μεταξύ εργολάβου και τεχνίτη, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων οι οικοδόμοι επιλέγουν ακόμη και τα μερεμέτια προκειμένου να εξασφαλίσουν αποδοχές.

Η καταβολή του δωροσήμου στους εργατοτεχνίτες – οικοδόμους θα διενεργηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους και ειδικότερα μέσω του υποκαταστήματος του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στο Βόλο που λειτουργεί με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα αλλά και μέσω Τραπεζών, για τους οικοδόμους που υπέβαλαν το έντυπο «Δήλωση Τραπεζικού Λογαριασμού Πληρωμής Δωροσήμου Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου