ΤΟΠΙΚΑ

Κύκλωμα προς άγρα… πτωμάτων!

κύκλωμα-προς-άγρα-πτωμάτων-417058

Κύκλωμα – γάγγραινα στο Νοσοκομείο Βόλου, το οποίο «διοχετεύει» νεκρούς σε συγκεκριμένα γραφεία τελετών καταγγέλλουν το Σωματείο Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Θεσσαλίας και μέλη του Σωματείου.
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή
 
Παρά τις σαφείς οδηγίες της διοίκησης του «Αχιλλοπούλειου» ότι απαγορεύεται αυστηρά η υπόδειξη γραφείου τελετών από τους υπαλλήλους του Νοσοκομείου, ορισμένοι φαίνεται ότι συνεχίζουν την… παράπλευρη προσφορά τους σε συγγενείς θανόντων, σπεύδοντας να τους συστήσουν συγκεκριμένα γραφεία.
 
Η υπόθεση με τη σορό 50χρονου, ο οποίος απεβίωσε ξαφνικά μέσα στην οικία του και άλλαξε «χέρια» σε γραφεία τελετών, με αντάλλαγμα τη διευκόλυνση της έκδοσης ιατρικού πιστοποιητικού θανάτου, απασχολεί ήδη τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου.
 
Σε εξέλιξη είναι έρευνα μετά από εξώδικη διαμαρτυρία του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών προς την 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, περιγράφοντας το περιστατικό με ονομαστικές αναφορές που στρέφουν την έρευνα σε συγκεκριμένα πρόσωπα.
 
Με την εξώδικη διαμαρτυρία καταγγέλθηκε παράνομη συμπεριφορά υπαλλήλου κατά την παράδοση σορού σε συγγενείς θανόντα και η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας κάλεσε τη διοίκηση του Νοσοκομείου σε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που διαπιστωθεί η τέλεση πειθαρχικού παραπτώματος να ακολουθηθεί η πειθαρχική διαδικασία.
 
Διευκόλυνση για
πιστοποιητικό θανάτου…
Μετά την αιφνίδια απώλεια του οικογενειακού τους προσώπου, συγγενείς προσήλθαν σε γραφείο τελετών παραδίδοντας τα ρούχα, την ταυτότητα, τα στοιχεία για την έκδοση αγγελτηρίων κηδείας και την υπεύθυνη δήλωση για την παραλαβή της σορού, περιγράφει η καταγγελία.
 
Το γραφείο τελετών, όπως σε κάθε περίπτωση προβλέπεται, τους ζήτησε το ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου.
 
Οι συγγενείς ανέφεραν ότι δεν έχει εκδοθεί ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου, καθώς λόγω του νεαρού της ηλικίας και του ότι απεβίωσε ξαφνικά στο σπίτι και οι δύο γιατροί, στους οποίους απευθύνθηκαν -πρόκειται για γιατρούς που παρακολουθούσαν την πορεία της κατάστασης της υγείας του- δεν πιστοποιούσαν την αιτία θανάτου, παρ’ όλο που γνώριζαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε με την καρδιά του και την φαρμακευτική αγωγή που λάμβανε.
 
Το μοναδικό έγγραφο που είχαν στην κατοχή τους ήταν μια αναφορά ότι ο θανών είχε πρόβλημα με την καρδιά του. Με αυτό το χαρτί οι συγγενείς κατευθύνθηκαν στο Νοσοκομείο, αναζητώντας γιατρό για την έκδοση ιατρικού πιστοποιητικού θανάτου. Κανείς, όμως, από τους γιατρούς δεν αναλάμβανε την ευθύνη.
 
Οι συγγενείς απευθύνθηκαν παρακάλεσαν να παραλάβουν τη σορό. Όμως, η υπεύθυνη βάρδιας αρνήθηκε, εξηγώντας τους ότι η παράδοση της σορού δεν μπορεί να γίνει χωρίς την έκδοση πιστοποιητικού.
 
Φεύγοντας από το γραφείο της υπεύθυνης τους πλησίασε, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, εργαζόμενη του νοσοκομείου που είχε ακούσει το διάλογο για το πρόβλημά τους και τους είπε ότι εάν δώσουν την εργολαβία σε άλλο γραφείο τελετών, το οποίο τους υπέδειξε, τότε θα τους εξασφάλιζε ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου από εξωτερικό ιατρό, ώστε να αποφύγουν τη διαδικασία νεκροψίας – νεκροτομής που προβλέπει ο νόμος.
 
Οι συγγενείς αποδέχθηκαν την πρόταση, σκεπτόμενοι ότι θα αποφύγουν την ταλαιπωρία και επισκέφθηκαν το γραφείο με το οποίο προηγουμένως είχαν συμφωνήσει να αναλάβει την τελετή, εξιστορώντας το λόγο για τον οποίο αλλάζουν γραφείο.
 
Συμπληρώθηκε βιαστικά…
Ακολούθησε μεγάλη κινητοποίηση μελών της διοίκησης του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών, στην προσπάθεια που καταβάλλεται για απόλυτη διαφάνεια στο χώρο και σεβασμό απέναντι στον ανθρώπινο πόνο, που δεν μπορεί να γίνεται, σύμφωνα με την πάγια θέση τους, αντικείμενο εκμετάλλευσης.
 
Η επίσκεψη στο Νοσοκομείο Βόλου, προκειμένου να έχουν μια πρώτη εικόνα για όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ, ήταν άμεση. Εκτός των άλλων μάλιστα διαπίστωσαν, σύμφωνα με την καταγγελία, ότι η παραλαβή της σορού έγινε στις 10.20 το βράδυ, όταν δηλαδή η επιτρεπόμενη ώρα (6 π.μ. – 10 μ.μ.) είχε παρέλθει. Και όμως στο βιβλίο παράδοσης νεκρών ανεγράφη 9.50 μ.μ. ως ώρα παραλαβής της σορού, ενώ από τη βιασύνη για τη συμπλήρωση της υπεύθυνης δήλωσης που υπέγραφε ο αδερφός του θανόντος ήταν λάθος η ημερομηνία, ακόμη και το όνομα του νεκρού…
 
Μπροστά στην άσχημη τροπή που κινδύνευε να λάβει η κατάσταση, η υπεύθυνη βάρδιας του Νοσοκομείου παρενέβη και σταμάτησε την παράδοση εκείνη την ώρα της σορού, ζητώντας να παραληφθεί πρωινές ώρες όπως προβλέπεται από τον κανονισμό.
 
Όλα αυτά κάτω από τις οδηγίες που δίνει το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου στους συγγενείς των θανόντων, καθιστώντας σαφές τα εξής: «Το προσωπικό του Νοσοκομείου δεν έχει υποχρέωση να γνωρίζει τα Γραφεία Τελετών. Απαγορεύεται αυστηρά η υπόδειξη τέτοιου γραφείου από τους υπαλλήλους του Νοσοκομείου. Αν οποιοσδήποτε επιχειρήσει να το κάνει, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε».
 
Αναφορά για το συμβάν και για μεροληπτική συμπεριφορά υπαλλήλου του Νοσοκομείου έγινε και στο Αστυνομικό Τμήμα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου