ΤΟΠΙΚΑ

ΕΛΣΤΑΤ:Σε εξέλιξη η απογραφή κτιρίων 2021 με συγκεκριμένο όμως ερωτηματολόγιο

ελστατσε-εξέλιξη-η-απογραφή-κτιρίων-2021-416642

«Τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω της απογραφής είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων».

Αυτό επισημαίνει η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία προκειμένου να καθησυχάσει την κοινή γνώμη στον Βόλο, με αφορμή τις αναφορές πολιτών στις αστυνομικές αρχές ότι άγνωστοι προσποιούμενοι τους υπαλλήλους απογραφείς της ΕΛΣΤΑΤ επιχείρησαν να αντλήσουν στοιχεία που παραπέμπουν σε προσωπικά δεδομένα.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ εκδόθηκε μετά από δημοσίευμα του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, σύμφωνα με το οποίο πολίτες κατήγγειλαν απόπειρα εξαπάτησης από άτομα που υποδυόμενα υπαλλήλους της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας συγκέντρωναν στοιχεία που αφορούν σε ιδιαίτερα προσωπικά δεδομένα, με σκοπό προφανώς το κέρδος.

Σε μία τουλάχιστον περίπτωση πολίτης από την περιοχή της Νεάπολης ειδοποίησε την αστυνομία και ζήτησε συμβουλές πώς να συμπεριφερθεί καθώς όπως κατήγγειλε το ερωτηματολόγιο που του τέθηκε για να απαντήσει, παρέπεμπε σε στοιχεία για τον αριθμό των μελών της κάθε οικογένειας που διαμένει στην περιοχή και σε ποια σπίτια διαμένουν ηλικιωμένοι. Ο πολίτης είχε την ενημέρωση από την αστυνομία ότι δεν γίνεται απογραφή αυτή την περίοδο.

Αυτό όμως δεν ισχύει. Απογραφή από την ΕΛΣΤΑΤ γίνεται με βάση όμως συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο που έχει στόχο την καταγραφή των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ενημερώνει: «Σε εξέλιξη βρίσκεται η Απογραφή Κτιρίων 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες της χώρας, για την κάλυψη εθνικών αναγκών σε στατιστική πληροφόρηση σχετικά με τον οικοδομικό πλούτο της Χώρας.

Η απογραφή κτιρίων πραγματοποιείται λίγο καιρό πριν τη διεξαγωγή της Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2021), με σκοπό την καταγραφή του συνόλου των κτιρίων της Ελλάδας και τη συλλογή στοιχείων για τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά τους, όπως ο αριθμός των ορόφων, τα υλικά κατασκευής, η χρήση ή ο προορισμός χρήσης τους, η περίοδος κατασκευής, η προσβασιμότητα σε αυτά Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), ο αριθμός ανελκυστήρων κ.ά. Η Απογραφή Κτιρίων διενεργείται κάθε δέκα χρόνια και αποτελεί στάδιο των προπαρασκευαστικών εργασιών της Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών για τον εντοπισμό των προς απογραφή κατοικιών-νοικοκυριών της Απογραφής Πληθυσμού και Κατοικιών. Το νομικό πλαίσιο των Γενικών Απογραφών 2021 είναι ο Νόμος 4772/2021 (ΦΕΚ 17/Α΄/05-02-2021).

Στα στοιχεία της Απογραφής Κτιρίων στηρίζονται οι αποφάσεις της Πολιτείας για τον αντισεισμικό σχεδιασμό, τις πολιτικές υποδομών, μεταφορών, ενέργειας και εν γένει τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Τα στοιχεία που συλλέγονται μέσω της Απογραφής είναι εμπιστευτικά και χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή συγκεντρωτικών στατιστικών στοιχείων. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Απογραφής δεν συλλέγονται στοιχεία για την ιδιοκτησία, το εμβαδόν, τυχόν παραβάσεις πολεοδομικής νομοθεσίας κ.λπ. που αφορούν στα απογραφόμενα κτίρια.

Τρόπος διενέργειας

Κατά τη διάρκεια της Απογραφής Κτιρίων, οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ επισκέπτονται όλα τα κτίρια κάθε οικισμού και καταγράφουν, για κάθε ένα ξεχωριστά, τα χαρακτηριστικά του συμπληρώνοντας το σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο περιλαμβάνεται σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή. Για τη συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές συσκευές αφής (tablet), ενώ για πρώτη φορά πραγματοποιείται και ο γεωχωρικός εντοπισμός των κτιρίων με τη χρήση κατάλληλων τεχνολογικών εργαλείων (σε συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1799 της Επιτροπής).

Οι ερευνητές της ΕΛΣΤΑΤ (Τομεάρχες) επικοινωνούν με ιδιοκτήτη ή ένοικο της κατοικίας ή του κτιρίου, ή τον διαχειριστή της πολυκατοικίας, για την παροχή πληροφοριών αναφορικά με τα χαρακτηριστικά κάθε κτιρίου. Οι ερευνητές (Τομεάρχες) φέρουν ειδική κονκάρδα με το σήμα της ΕΛΣΤΑΤ, στην οποία αναγράφονται τα στοιχεία τους, καθώς και έντυπο ορισμού με τη φωτογραφία τους και σφραγίδα της ΕΛΣΤΑΤ, και τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς της νόσου του κορωνοϊού COVID-19.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση επί της διαδικασίας της Απογραφής Κτιρίων 2021, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στους τηλεφωνικούς αριθμούς: Τηλ.: 213 135 2894, 213 135 2887, 213 135 2873, 213 135 2891, 213 135 2911, 213 135 2913 ή να απευθύνονται στο e-mail: [email protected].

Αναλυτικές πληροφορίες: https://www.statistics.gr/el/2021-buildings-census

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου