ΤΟΠΙΚΑ

Οριστικοποιήθηκαν οι προτάσεις για τον νέο συνεταιριστικό νόμο

οριστικοποιήθηκαν-οι-προτάσεις-για-τ-416364

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.

Στην οριστικοποίηση των προτάσεων για τον νέο συνεταιριστικό νόμο προχώρησε ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), ο οποίος συνεδρίασε εκτάκτως προχθές Παρασκευή στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ στον Βόλο.

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός που είναι πρόεδρος του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. ενημέρωσε ότι σε διάστημα εντός δεκαπέντε ημερών ο Σύνδεσμος θα συναντηθεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη για να παρουσιάσει τις προτάσεις του.

Αναφερθείς στις αποφάσεις που ελήφθησαν, τις οποίες ο Σύνδεσμος θα επανεξετάσει ενόψει της συνάντησης, είπε ότι ο νέος νόμος θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα να μπορούν οι συνεταιρισμοί να λειτουργήσουν ως αυτόνομες μονάδες στην αγορά και να ευνοεί και να στηρίζει υγιή σχήματα, τα οποία χρειάζεται να έχουν την προοπτική της διεύρυνσης, της ανάπτυξής και της στήριξής τους από την Πολιτεία.

«Σε ένα μεγάλο ποσοστό τα μέλη μας λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες, είναι υγιείς αγροτικές οργανώσεις και διαδραματίζουν σε όλη την ελληνική επικράτεια ένα σοβαρό ρόλο στη στήριξη των Ελλήνων αγροτών», εξήγησε ο ίδιος.

Ειδικά για τον Βόλο ανέφερε ότι «οι οργανώσεις με τις οποίες εμείς έχουμε σχέση και ανήκουν στην οικογένειά μας και συγκεκριμένα κυρίως η ΕΒΟΛ που είναι ένα διαμάντι για την περιοχή και τώρα και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα», είναι υγιείς και στηρίζουν πολύ αποτελεσματικά τους αγρότες της περιοχής».

Για τις μη υγιείς μονάδες, επισήμανε ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους μέσα από business plan και σχέδια βιωσιμότητας. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ο νέος συνεταιριστικό νόμος να ψηφισθεί στο πρώτο εξάμηνο της θητείας της.

Ο τελευταίος νόμος τέθηκε σε ισχύ πριν από 3 χρόνια χωρίς τη συμμετοχή των συνεταιριστικών οργανώσεων.

«Δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψή μας, με αποτέλεσμα ο Νόμος να μην ακουμπάει στα προβλήματά μας και να βάζει εμπόδια στη λειτουργία μας με θέματα όπως με τους συνεχείς έλεγχοι που δεν γινόταν για την διαχειριστική θέση των συνεταιρισμών, τα business plan που δεν συντάχθηκαν ποτέ, την υποχρεωτική καταβολή εισφορών για εκπαίδευση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου