ΤΟΠΙΚΑ

Προβλήματα στον κλάδο των ενοικιαζομένων δωματίων

προβλήματα-στον-κλάδο-των-ενοικιαζομ-416358

Μικρή πληρότητα και υψηλή φορολόγηση αποτελούν αδιέξοδο

Χαμηλή πληρότητα και μεγάλη φορολόγηση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια αποτελούν φέτος τα προβλήματα του κλάδου στη Μαγνησία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Ξενώνων του νομού Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΣΙΑΣ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Νίκο Κλειτσογιάννη, η φετινή χρονιά είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων στη Μαγνησία καθώς η πληρότητα στο 80% των καταλυμάτων του νομού δεν υπερβαίνει σε γενικές γραμμές το 25% αυτή την περίοδο. Μάλιστα, παρόλο που οι τιμές σε σχέση με πέρυσι έχουν μειωθεί κατά 40%, οι ιδιοκτήτες είναι σε απόγνωση. «Μόνοι κερδισμένοι είναι όσοι διαθέτουν ενοικιαζόμενα δωμάτια κοντά στη θάλασσα και όσοι είναι συμβεβλημένοι με touroperators», δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κλειτσογιάννης.

Σοβαρό θέμα που απειλεί την επιβίωση των καταλυμάτων αποτελεί και η μεγάλη φορολόγηση. Ο φόρος που προβλέπεται για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι μεγάλος καθώς αγγίζει το 26%. «Αν δεν πέσει η φορολογία, οι περισσότεροι θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Κλειτσογιάννης.

Πεσμένη η κίνηση

Η κ. Ευαγγελία Ζούζουλα η οποία διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Μηλίνα επισημαίνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως η κίνηση είναι πεσμένη σε σχέση με πέρυσι. Ενας touroperatorμε τον οποίο συνεργάζεται απέδωσε κρατήσεις για τον Ιούνιο δίνοντας σημαντική οικονομική ανάσα στα έσοδα. Στη ζήτηση για τις κρατήσεις γίνονται παζάρια ως προς τις τιμές. «Κάθε επαγγελματίας του κλάδου έχει πολλά έξοδα από τους φόρους που υπάρχουν για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια» δήλωσε η κ. Ζούζουλα.

Η πρόεδρος της Ενωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων Σκιάθου, κ. Συνοδή Αρμαμέντου, πληρώνει κάθε χρόνο πολλά λεφτά για τους φόρους ως συνταξιούχος του ΤΕΒΕ. Η πληρότητα αυτή την περίοδο στο τουριστικό νησί της Σκιάθου για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι 50-60% με τις τιμές στη φουλ σεζόν να ξεκινούν από 60 ευρώ.

Ο κ. Χρήστος Τσιότρας στα ενοικιαζόμενα δωμάτια που έχει η οικογένειά του στη Σκιάθο βλέπει την πληρότητα να είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα, σημειώνει πως η πληρότητα αγγίζει το 80-90% ενώ συνεργάζεται με touroperators.

Εξοντωτική φορολόγηση

Η Συνομοσπονδία Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος (ΣΕΔΔΕ) ζητάει σε ανακοίνωσή της οριστική λύση στον τρόπο υπολογισμού του φόρου ακινήτων. Στην ανακοίνωσή της, η ΣΕΔΔΕ μιλάει για καταχρηστική φορολογική πολιτική της κυβέρνησης εις βάρος των επιχειρήσεων του κλάδου των ενοικιαζομένων δωματίων.

Μάλιστα, σημειώνεται πως ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για τα καταλύματα του κλάδου έχει αυξηθεί έως και 2.000% σε σχέση με το φόρο που αποδίδεται από τα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Ο κ. Κλειτσογιάννης τονίζει πως γίνονται προσπάθειες σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να δοθεί λύση στην υψηλή φορολόγηση των ενοικιαζομένων δωματίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου