ΤΟΠΙΚΑ

Απέσπασε πρωτιά και αριστείο νεαρή Βολιώτισσα γιατρός

απέσπασε-πρωτιά-και-αριστείο-νεαρή-βο-416296

Η Αντωνία Συρνιώτη διάβασε τον όρκο στην τελετή αποφοίτησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Την πρώτη θέση κατέλαβε μεταξύ των 219 αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η Βολιώτισσα Αντωνία Συρνιώτη, η οποία διάβασε τον όρκο του Ιπποκράτη στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Ιουλίου. Η 24χρονη επιστήμων αποφοίτησε πρώτη με βαθμό 9,64 και έλαβε το αριστείο, καταχειροκροτούμενη από τους παριστάμενους.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η παραπάνω διάκριση αποτέλεσε την επιβράβευση των κόπων έξι ετών κι όπως δήλωσε η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Ηταν τιμή μου που είπα τον όρκο του Ιπποκράτη και αισθάνθηκα ότι δικαιώθηκα μετά τα έξι χρόνια αγώνα που έκανα στην ιατρική, αλλά και όλα τα προηγούμενα που συνετέλεσαν ώστε να εισαχθώ στην σχολή. Εχω αγωνιστεί πάρα πολύ από την αρχή του σχολείου μέχρι τώρα και αισθάνθηκα ότι αυτό ήταν η αποκορύφωση, στην ουσία, όλων των προσπαθειών που έχω κάνει τόσα χρόνια».

Αριστούχα απόφοιτη του 1ου Γενικού Λυκείου Νέας Ιωνίας, είχε εισαχθεί μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, συγκεντρώνοντας 19.120 μόρια, που την κατέταξαν στην πρώτη θέση μεταξύ των συμμαθητών της στο σχολείο, που συμμετείχαν στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Ονειρο και στόχος της χαρισματικής Αντωνίας είναι η ενασχόληση με την έρευνα κυρίως, στο πεδίο της μοριακής παθολογοανατομίας. «Πιστεύω ότι είναι ένας τομέας που έχει πολύ μεγάλο μέλλον και σε συνεργασία με την εξελισσόμενη τεχνολογία και τα επιτεύγματα της, θεωρώ ότι έχει πολλά να προσφέρει προς την εξατομικευμένη φροντίδα του ασθενούς, κυρίως στην αναγεννητική ιατρική και την εξατομικευμένη θεραπεία στον τομέα της ογκολογίας» είπε.

Ο δρόμος της συνέχισης των σπουδών στο εξωτερικό είναι ανοιχτός, ενώ όπως αναφέρει η ίδια «ήδη έχω συνεργασία και επικοινωνία συνεχώς με εκπαιδευτικά ιδρύματα κυρίως στην Αμερική. Προς το παρόν προσανατολίζομαι στην ολοκλήρωση ενός τμήματος των περαιτέρω σπουδών μου στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, αλλά σίγουρα πιστεύω ότι για να εκπαιδευτώ όπως πρέπει, θα πρέπει κάποια στιγμή να μεταβώ και στο εξωτερικό».

Ανοιχτοί ορίζοντες

Οι δρόμοι της εξέλιξης είναι ανοιχτοί για την αριστούχα απόφοιτη της Ιατρικής, η οποία εκτιμά, ωστόσο, ότι το πεδίο είναι μάλλον περιορισμένο στην Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι «αν θέλεις να μείνεις στον τομέα σου, να είσαι ενημερωμένος και να αποκτήσεις τη μέγιστη εκπαίδευση, αναγκαστικά πρέπει να μεταβείς στο εξωτερικό».

Το ενδεχόμενο μετάβασης στην Αμερική παραμένει ανοιχτό, καθώς εκεί βρίσκεται η πρωτότοκη αδελφή της Γεωργία, επίσης αριστούχα απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, η οποία εκπονεί την ειδικότητα της χειρουργικής σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη. Η επίσης χαρισματική Γεωργία Συρνιώτη αναφέρει από την πλευρά της ότι η Αμερική της προσφέρει σύγχρονη εκπαίδευση και πολλές δυνατότητες εξέλιξης, αλλά θα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα αφού ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο σπουδών.

Στόχος και προσδοκία των δύο αδελφών είναι η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες που τους εμφύσησαν οι γονείς τους Εφη, οδοντίατρος, και Γιάννης, μηχανικός, ο οποίος διετέλεσε προϊστάμενος στο τμήμα Βιοιατρικής του Νοσοκομείου Βόλου.

Η ιατρική αποτέλεσε συνειδητή επιλογή κι όπως επισημαίνει η Αντωνία, επιθυμεί να ακολουθήσει ερευνητική καριέρα στην εξατομικευμένη θεραπεία των ογκολογικών ασθενών, έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα.

Απέσπασε διακρίσεις

Σημαντικές διακρίσεις κοσμούν το επιστημονικό βιογραφικό της Αντωνίας Συρνιώτη, η οποία έχει αποσπάσει δύο μεγάλα βραβεία για τις ερευνητικές της εργασίες.

Σχεδόν κάθε καλοκαίρι, σε όλη την διάρκεια των σπουδών της, συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα στο εξωτερικό, με υποτροφία, στο Μόναχο, το Κέιμπριτζ της Αγγλίας, την Ιταλία, το Βέλγιο και αλλού. «Δεν άφηνα κανένα καλοκαίρι που να μην το αξιοποιήσω, κάνοντας ερευνητικές εργασίες» είπε.

Οι αδελφές Γεωργία και Αντωνία Συρνιώτη συμμετείχαν στο 5ο ετήσιο Θερινό σχολείο Ιατρικής, Βιοεπιστημονικής Ερευνας και Διαχείρισης, που διοργανώθηκε προ τριετίας από τον Παγκόσμιο Ελληνικό Βιοιατρικό Σύλλογο. Η Αντωνία είχε αποσπάσει πρωτιά στο γκρουπ των φοιτητών, ενώ στο γκρουπ των Ιατρών και μεταδιδακτορικών ερευνητών, πρώτευσε, αντίστοιχα, η Γεωργία.

Η εργασία που παρουσίασε η Αντωνία Συρνιώτη είχε ως θέμα τις «Μεταβολικές προσεγγίσεις στην θεραπεία της Καρδιακής ανεπάρκειας» και η Γεωργία Συρνιώτη τη «Διαχείριση φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου».

Πρόσφατα, ωστόσο, προστέθηκε ένα ακόμη βραβείο, για ερευνητική εργασία που εκπόνησε στο πεδίο της μοριακής ανάλυσης. Η εργασία της, που βραβεύτηκε στο Κέιμπριτζ, έχει ως θέμα τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και την θεραπεία τους, σε μοριακό επίπεδο.

Η νεαρή Βολιώτισσα συμμετείχε σε ερευνητική ομάδα και βραβεύτηκε η πρότασή της, η οποία συνίσταται στην «αξιοποίηση των μοριακών αλλαγών που γίνονται κατά την ανάρρωση από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, με σκοπό την αναστροφή των βλαβών που προκαλούνται από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Προτείνουμε επί της ουσίας την θεραπεία στην ρίζα του προβλήματος» εξηγεί.

Προσφορά στην επιστήμη

Κορυφαία θέση μεταξύ των δεκάδων διακρίσεων που έχει αποσπάσει, κατέχει η υποτροφία που απέσπασε από το Ιδρυμα AMGEN. Το συγκεκριμένο Ίδρυμα, υπό την καθοδήγηση των πανεπιστημίων MIT της Αμερικής και Cambridge της Αγγλίας, προσφέρει κάθε χρόνο υποτροφίες στους καλύτερους φοιτητές Ιατρικών και Βιοιατρικών επιστημών από όλο τον κόσμο για συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα κορυφαίων Πανεπιστημίων όπως τα: University of Cambridge, UK, Ludwig Maximilians University-Μόναχο Γερμανίας, Karolinska Institutet-Σουηδίας, Institut Pasteur-Παρίσι Γαλλίας, ETH-Ζυρίχη Ελβετίας.

Το ερευνητικό project που πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του καταξιωμένου Dr. Plesnila, με σπουδές στο Harvard των ΗΠΑ, αφορούσε πρωτοποριακές θεραπευτικές προσεγγίσεις των Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, που συνιστούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στον δυτικό κόσμο.

Κάθε βραβείο που αποσπά είναι για την ίδια «μια ηθική επιβράβευση των προσπαθειών, όλων των κόπων που έχουμε κάνει, από τα πολύ μικρά ως τα πολύ μεγάλα, για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Τίποτε δεν είναι αδύνατο όταν προσπαθεί κανείς», υπογραμμίζει. Ονειρο και στόχος της είναι να προσφέρει για το κοινό καλό, στο πεδίο της Ιατρικής, που αποτελεί για την ίδια το επίκεντρο της ζωής της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου