ΤΟΠΙΚΑ

Σε ομηρία 1.000 απόφοιτοι ΙΕΚ

σε-ομηρία-1-000-απόφοιτοι-ιεκ-416099

Δεν μπορούν να πιστοποιηθούν στο αντικείμενο σπουδών τους επειδή το Υπ. Παιδείας δεν κινεί τις διαδικασίες για το διαγωνισμό από το 2011!

Σε ομηρία βρίσκονται τα τελευταία τρία χρόνια, 1.000 περίπου απόφοιτοι ΙΕΚ στο Βόλο, οι οποίοι περιμένουν ακόμη να δώσουν εξετάσεις για να αποκτήσουν το δίπλωμα της ειδικότητάς τους και να μπορέσουν να βγουν στην αγορά εργασίας.

Οι 1.000 Βολιώτες απόφοιτοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στους 25.000 αποφοίτους ΙΕΚ σε όλη την Ελλάδα, που από το 2011 περιμένουν πότε το Υπουργείο Παιδείας θα κινήσει τις διαδικασίες για τις εξετάσεις απόκτησης του διπλώματος, ώστε να μπορέσουν οι νέοι αυτοί να αναγνωρίσουν τα προσόντα που απέκτησαν από τη φοίτησή τους στα ΙΕΚ και να βγουν στην αγορά εργασίας.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (ΟΙΕΛΕ) έχει ενημερώσει όλα τα κόμματα για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει, κάνοντας λόγο για «ακατανόητη τακτική» από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, την ώρα που η ανεργία στους νέους ανθρώπους υπερβαίνει το 61%, ο Υπουργός Παιδείας κρατά 25.000 απόφοιτους των ΙΕΚ (δημοσίων και ιδιωτικών) εργασιακά ομήρους, απαγορεύοντάς τους ουσιαστικά να εξασκήσουν τις ειδικότητες που σπούδασαν.

Ενώ ο Εθνικός οργανισμός για την πιστοποίηση προσόντων, ο ΕΟΠΠΕΠ, έχει εκδώσει από τον Ιανουάριο τη διενέργεια εξετάσεων των αποφοίτων των ΙΕΚ, ο Υπουργός Παιδείας αρνείται να εκδώσει υπουργική απόφαση για τη διεξαγωγή τους. Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες νέοι άνθρωποι που περιμένουν εναγωνίως να πιστοποιήσουν τα προσόντα τους για να βρουν δουλειά, να χάνουν πολύτιμο χρόνο και να παραμένουν άνεργοι.

Η ΟΙΕΛΕ κατηγορεί το Υπουργείο για ολιγωρία και τον εργασιακό αποκλεισμό των αποφοίτων. Οσοι κατάφεραν να βρουν μια θέση εργασίας έχουν ως τυπικό προσόν το απολυτήριο Λυκείου και όχι του Ι.Ε.Κ.

Σπουδαστές διαμαρτύρονται πλέον καθημερινά διότι σε πολλές από τις ειδικότητες που έχουν παρακολουθήσει ζητείται προσωπικό για κάλυψη θέσεων εργασίας, αλλά αυτοί αδυνατούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες επιλογής, εξαιτίας της μη πιστοποίησης των σπουδών τους, ενώ παράλληλα στερούνται ακόμη και της δυνατότητας συμμετοχής σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενης απασχόλησης.

Η ΟΙΕΛΕ τονίζει ότι ο νόμος 4.229 προέβλεπε ότι, εντός του 2014, θα γίνουν 2 φορές εξετάσεις πιστοποίησης. Το Δ.Σ. του ΕΟΠΠΕΠ, κατ’ εφαρμογή του νόμου στέλνει την ΚΥΑ στο ΥΠΑΙΘ για άμεση εφαρμογή. Ομως στο ΥΠΑΙΘ οι σύμβουλοι και ο Υπουργός δεν έχουν μέχρι σήμερα προχωρήσει σε καμία ενέργεια ώστε να γίνουν εξετάσεις. Να σημειωθεί τέλος ότι οι τελευταίες εξετάσεις πιστοποίησης διενεργήθηκαν τον Ιούνιο του 2011.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου