ΤΟΠΙΚΑ

Ωρα μηδέν για την τοπική κτηνοτροφία

ωρα-μηδέν-για-την-τοπική-κτηνοτροφία-415730

Εκρηκτική η κατάσταση με την αύξηση ΦΠΑ

Η ανάγκη να ψηφιστεί άμεσα το νέο νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, ώστε να ξεκινήσει η ίδρυση των Ομάδων Παραγωγών (Ο.Π.) στην κτηνοτροφία, τονίζεται με έμφαση από τους κτηνοτρόφους της Μαγνησίας, που βλέπουν τον κλάδο να μαραζώνει και να απειλείται με πλήρη αφανισμό.

Ειδικά μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για το ΦΠΑ, δημιουργείται, όπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος των κτηνοτρόφων Μαγνησίας Χαρούλα Διβάνη, μια εκρηκτική κατάσταση στην κτηνοτροφία, με τις αυξήσεις που αναμένονται στο εμπόριο ζώντων ζώων, τις ζωοτροφές, τα κτηνιατρικά φάρμακα και κτηνιατρικές υπηρεσίες.

«Οι αυξήσεις του ΦΠΑ που ψηφίστηκαν σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στη φορολογία που αναμένεται να ψηφιστούν την ερχόμενη Τετάρτη, θα οδηγήσουν τον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας. Η αύξηση των ζωοτροφών θα επηρεάσει και την κτηνοτροφία της ελεύθερης βόσκησης. Την επόμενη χρονιά κανείς δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους του. Η εγκατάλειψη του επαγγέλματος αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο έλλειμμα στην αγροτική παραγωγή τα προσεχή χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρξει πρόβλημα επισιτιστικής επάρκειας», εκτιμά η κ. Διβάνη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πολλοστή φορά.

Στους κτηνοτρόφους πάντως εντύπωση προκαλεί η εξαίρεση του μοσχαρίσιου κρέατος που πηγαίνει στο 23%, ενώ τα υπόλοιπα κρέατα παραμένουν στο 13%. Όπως εκτιμούν, αυτό θα προκαλέσει την πλήρη καταστροφή της εγχώριας παραγωγής, καθώς όπως επισημαίνουν, το αυξημένο ΦΠΑ θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή κατά 1 ευρώ το κιλό. Εφόσον το βόειο κρέας αποτελεί μεγάλη αγορά, με την αύξηση του ΦΠΑ το δημόσιο θα έχει σημαντικά έσοδα, πλην όμως είναι βέβαιο, καθώς έχει αποδειχθεί από την πράξη, πως στο τέλος, η αγορά υποχωρεί και τα πραγματικά έσοδα μειώνονται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο περιλαμβάνει και το παραγόμενο βόειο κρέας στην Ελλάδα ακόμη και αυτό που προέρχεται από εισαγόμενα νεαρά ζώα που παχύνονται στη συνέχεια στη χώρα μας, ενώ εκτιμάται ότι επίσης ο κλάδος της βουβαλοτροφίας, που είναι μεν μικρός αλλά δυναμικός και ανερχόμενος στη χώρα μας, θα δεχθεί καίριο πλήγμα» από την αύξηση του ΦΠΑ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου