ΤΟΠΙΚΑ

Βουλιάζει ο τζίρος στην εστίαση λόγω των περιοριστικών μέτρων

βουλιάζει-ο-τζίρος-στην-εστίαση-λόγω-τ-415570

Η εστίαση ανοίγει για τον χειμώνα με χρεωμένα καταστήματα, τα οποία πρέπει, επιτέλους, να στηριχτούν, προκειμένου να λειτουργούν και να επιβιώνουν. Σε διαφορετική περίπτωση, πέρα από τους μειωμένους στο 50% και πλέον τζίρους, θα μετράμε και λουκέτα, ίσως και πριν τον χειμώνα

Κραυγή αγωνίας από τους καταστηματάρχες εστίασης στον Βόλο και τη Μαγνησία γενικότερα, με τους τζίρους να σημειώνουν κάθετη πτώση, λόγω της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων, τη στιγμή κατά την οποία τα περισσότερα καταστήματα με αποκλειστικά εσωτερικούς αρχίζουν σταδιακά να ανοίγουν για τον χειμώνα.

Μετά από 18 συνολικά μήνες κλειστά, με κυβερνητική εντολή, λόγω των απαγορευτικών και της καραντίνας για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοιό, τα πρώτα καταστήματα στον κλάδο της εστίασης με αποκλειστικά εσωτερικούς χώρους άρχισαν σταδιακά να σηκώνουν ρολά για τη χειμερινή περίοδο.

Ωστόσο, παραμένει αμφίβολο αν και πόσα θα καταφέρουν να λειτουργούν για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο, με τα πρώτα στοιχεία για το ενδεχόμενο λουκέτων να φτάνουν στη διοίκηση του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης Νομού Μαγνησίας μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου.

Καίριο πλήγμα στον κλάδο αποτελεί η εφαρμογή του μέτρου για είσοδο στα καταστήματα αποκλειστικά και μόνο εμβολιασμένων πελατών, με την υποχρέωση της κάθε επιχείρησης να ελέγχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού του κάθε πελάτη ξεχωριστά, με άμεσο τον κίνδυνο επιβολής δυσβάσταχτων προστίμων στο κατάστημα.

Οπως προκύπτει από τη διοίκηση του τοπικού Συλλόγου, το σχετικό μέτρο εφαρμόζεται στην ουσία από το περασμένο καλοκαίρι, προκαλώντας επιπλέον καθίζηση στους τζίρους των καταστημάτων, καθώς βάσει του νόμου επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο η παρουσία πελατών σε ποσοστό της τάξης του 85% της χωρητικότητας της κάθε επιχείρησης.

«Γίνεται εύκολα αντιληπτό» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης Νομού Μαγνησίας Στέφανος Στεφάνου «ότι το υπόλοιπο 15% των εμβολιασμένων, το επισημαίνω, πελατών, που δεν μπορεί, λόγω του καθορισμού της χωρητικότητας στο 85%, να εισέρχεται στα καταστήματα, χάνεται από τις επιχειρήσεις και μαζί χάνεται και ο τζίρος. Πρόκειται για καταστήματα, που ήταν για 18 ολόκληρους μήνες κλειστά και πλέον καλούνται να λειτουργούν με το 85% της χωρητικότητάς τους. Καταστήματα εστίασης με αποκλειστικά εσωτερικούς χώρους αρχίζουν σταδιακά να ανοίγουν. Πόσα θα καταφέρουν να λειτουργούν και να επιβιώνουν τον χειμώνα θα το ξέρουμε μέχρι τα μέσα του ερχόμενου Οκτωβρίου, όταν θα έχουμε σαφή εικόνα. Ωστόσο, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μείον 15% των πελατών σημαίνει για ένα κατάστημα 30 ποτά. Επομένως, εύκολα γίνεται κατανοητό πόσος τζίρος χάνεται άδικα, γιατί μιλάμε για εμβολιασμένους πελάτες, που δεν μπορούν να μπαίνουν στα καταστήματα, λόγω του περιορισμού στη χωρητικότητα» υπογραμμίζει ο Στ. Στεφάνου.

Στήριξη

Οι καταστηματάρχες εστίασης τοπικά προσπαθούν να επιβιώσουν, ειδικά οι αντίστοιχοι με επιχειρήσεις που διαθέτουν αποκλειστικά και μόνο κλειστούς χώρους και παρέμεναν κλειστά για 18 ολόκληρους μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κλάδος και τοπικά διεκδικεί την έγκριση και την άμεση εφαρμογή από την πλευρά της κυβέρνησης ουσιαστικών μέτρων στήριξης.

«Διεκδικούμε αποζημίωση» τονίζει ο Στ. Στεφάνου «για τους 18 ολόκληρους μήνες, που τα καταστήματα ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή. Περιμένουμε από το περασμένο Πάσχα το πρόγραμμα Ανάσα 2 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για καταστήματα, τα οποία δεν στηρίχτηκαν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, παρά μόνο με κάτι επιστρεπτέες προκαταβολές της τάξης των 500 και των 1.000 ευρώ, και στην ουσία είναι χρεωμένα. Η εστίαση ανοίγει για τον χειμώνα με χρεωμένα καταστήματα, τα οποία πρέπει, επιτέλους, να στηριχτούν ουσιαστικά, προκειμένου να λειτουργούν και να επιβιώνουν. Σε διαφορετική περίπτωση, πέρα από τους μειωμένους στο 50% και πλέον τζίρους, θα μετράμε και λουκέτα, ίσως και πριν τον χειμώνα» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Εστίασης Νομού Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου