ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση του Κοινού των Μαγνήτων για φαρμακευτικές ιδιότητες των βοτάνων

εκδήλωση-του-κοινού-των-μαγνήτων-για-φ-415348

Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των βοτάνων και φυτών της Μαγνησίας είναι το θέμα της φετινής εκδήλωσης του Κοινού των Μαγνήτων, του παγκόσμιου σωματείου αποδήμων Μαγνήτων, που πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα 5 Αυγούστου στις 20.00 στον αύλειο χώρο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ—ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, με είσοδο ελεύθερη.

Κύριος ομιλητής με θέμα «Ανάπτυξη νέων φαρμάκων από φυτά και βότανα της Μαγνησίας» θα είναι ο δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, ιδρυτής των εταιρειών βιοτεχνολογίας, Athos Therapeutics Inc και Attica Sciences και της εταιρείας ιατρικής τεχνητής νοημοσύνης Medicus Data, αντιπρόεδρος του Κοινού των Μαγνήτων.

Τον κεντρικό ομιλητή θα πλαισιώσουν ο δρ. Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Οργανισμών – Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου στο τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θα αναπτύξει το θέμα «χτίζοντας την προσωπική διατροφή με ροφήματα από ενδημικά φαρμακευτικά φυτά» και η Βάσια Καρκαγιάννη – Καραμπελιά, αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης, μέλος του Κοινού των Μαγνήτων, που θα μιλήσει για την «αναγνώριση του ρόλου του Ιπποκράτη και των μεθόδων της θεραπείας με βότανα».

Πλακέτα στον Χαρ. Τσιμά

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο συμπολίτης μας Χαράλαμπος Τσιμάς, εξέχων απόδημος της Μαγνησίας και σημαντικός ευεργέτης της περιοχής μας, σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του στη γενέτειρά του.

Το φιλανθρωπικό του έργο περιλαμβάνει δωρεές στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, στο Γηροκομείο Καναλίων, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας και στις Ειδικές Δύναμης Μαγνησίας, τη χρηματοδότηση προτομών προσωπικοτήτων, την ανέγερση βιβλιοθήκης και παιδικής χαράς στη Μηλίνα, καθώς και χρηματικές ενισχύσεις στην Ε.Λ.Ε.Π.Α.Π. Μαγνησίας, στην αποπεράτωση Ιερού Ναού στη Δράκεια και σε διάφορα σωματεία, ιδρύματα και ευπαθείς ομάδες.

Απονομή βραβείου «Μαρία Ζουπανιώτη»

Θα απονεμηθεί από τον αντιπρόεδρο του Κοινού των Μαγνήτων καθηγητή Δημήτρη Ηλιόπουλο βραβείο στη Σοφία Τσιροπούλου, απόφοιτη του 5ου ΓΕΛ Βόλου, που εισήχθη πέρυσι μεταξύ των πρώτων στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθμό πρόσβασης 19.340 μόρια.

Το βραβείο απονέμεται για έβδομο συνεχές έτος σε αριστούχο μαθητή του Ν. Μαγνησίας από τον κ. Δημήτρη Ηλιόπουλο συνοδευόμενο με ένα συμβολικό χρηματικό ποσό. Η βραβευμένη φοιτήτρια θα έχει τη δυνατότητα να μετεκπαιδευθεί σε κλινικά και ερευνητικά κέντρα στην Αμερική, όταν ολοκληρώσει τις ιατρικές σπουδές της στην Ελλάδα.

Το βραβείο αφιερώνεται στη μνήμη της Μαρίας Ζουπανιώτη, συζύγου του πρώην προέδρου του Κοινού των Μαγνήτων Απόστολου Ζουπανιώτη.

Ενδιαφέρουσες ομιλίες

Το ενδιαφέρον της Βάσιας Καρκαγιάννη Καραμπελιά ως ιστορικού τέχνης και πολιτισμού για τον Ιπποκράτη και τις θεραπείες με βότανα προέρχεται από τη μεγάλη εντύπωση που της προκάλεσε η σταθερή παρουσία του στην ευρωπαϊκή εικονογραφία και τις πλαστικές τέχνες από την αρχαιότητα ως σήμερα. Από τότε πληθώρα συγγραμμάτων αφιερώνεται στον Ιπποκράτη και στη σημασία της δια των βοτάνων ίασης, στις μέρες μας πολλαπλασιάζονται.

Το γεγονός ότι η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Βόλο και στο Πήλιο, υπό τη «σκιά» του Κένταυρου Χείρωνα που θεωρείται ως ο κατ´ εξοχήν «διδάσκαλος» της κατά τον Ασκληπιό ιατρικής λόγω των γνώσεών του για τα βότανα και την ίαση, την οδήγησε και στο ενδιαφέρον της για τα 3.000 περίπου βότανα και θεραπευτικά φυτά της περιοχής μας, θεωρώντας απαραίτητη την αξιοποίησή τους τόσο στον επιστημονικό τομέα όσο και στο οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι χημικά μόρια που καταστέλλουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βλαβερές για την υγεία του ανθρώπου. Η υπεροχή ελεύθερων ριζών σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά του οργανισμού σχετίζονται με ασθένειες, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης. Ο δρ Δημήτρης Κουρέτας θα παρουσιάσει τα τρόφιμα και τα ροφήματα με την μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και επίσης τις συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών σε βότανα της περιοχής μας. Επίσης θα παρουσιάσει την πρώτη φορητή συσκευή που μετράει αντιοξειδωτικά επίπεδα στους ανθρώπους μόνο με μια σταγόνα αίματος.

Ο δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος θα περιγράψει την διαδικασία που χρειάζεται ένα φάρμακο να μελετηθεί σε ερευνητικό και κλινικό επίπεδο, πριν γίνει διαθέσιμο στους ασθενείς. Επίσης θα αναφέρει νέα αποτελέσματα ερευνών που δείχνουν ότι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις που υπάρχουν στο ελαιόλαδο αλλά και σε φυτά του Πηλίου έχουν πιθανή θεραπευτική δράση σε αυτοάνοσα νοσήματα και σε ορισμένες μορφές καρκίνου. Θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για τον τομέα των φαρμακευτικών φυτών της Μαγνησίας, που μπορούν να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες, νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας και στην προβολή της Μαγνησίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου