ΤΟΠΙΚΑ

Κατάσχεση 8.000 ευρώ από εκκοκκιστήριο για οφειλές αγρότη στην εφορία

κατάσχεση-8-000-ευρώ-από-εκκοκκιστήριο-γι-41531

Ξεκίνησαν οι κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» και στη Μαγνησία

Τη «θηλιά γύρω από το λαιμό» των πολιτών σφίγγει σιγά – σιγά η εφορία μέσα από τις κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων», οι οποίες φέρνουν όσους οφείλουν προ τετελεσμένων γεγονότων. Τα πρώτα τέτοιου είδους περιστατικά ξεκίνησαν τον τελευταίο ενάμιση περίπου χρόνο και στo Ν. Μαγνησίας, ωστόσο πρωτοφανές ήταν προχθεσινό περιστατικό που αφορούσε αγρότη της περιοχής.

Συγκεκριμένα προ εκπλήξεως βρέθηκε αγρότης από την ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, όταν ενημερώθηκε από ιδιοκτήτη εκκοκκιστηρίου που παρέδωσε το βαμβάκι του, ότι στάλθηκε από την εφορία έγγραφο, προκειμένου να του παρακρατήσει ποσό 8.000 ευρώ για χρέη που εκκρεμούσαν, προκειμένου να δοθούν στην εφορία.

Τη στιγμή που ο άτυχος άντρας περίμενε να λάβει τα χρήματα για τον κόπο και την εργασία τόσων μηνών, βρέθηκε όχι μόνο εκτεθειμένος μέσω της κατάσχεσης «εις χείρας τρίτων» αλλά και χωρίς χρήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ν. Μαγνησίας, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις αγροτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπήρξε εφησυχασμός, λόγω του ότι είχαν προαναγγελθεί ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Επίσης, τις προηγούμενες ημέρες καταγγέλθηκε ακόμη μια περίπτωση -και πάλι από την περιοχή του Αλμυρού- όπου παρακρατήθηκαν από αγρότη χρήματα από την τράπεζα για οφειλές που εκκρεμούσαν στην εφορία.

Οι απανωτές δυσάρεστες ειδήσεις των τελευταίων ημερών, έχουν σημάνει «συναγερμό» για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής και αναμένεται να ξεσηκώσουν θύελλα αντιδράσεων, δεδομένου του γεγονότος ότι ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Η κατάσχεση εις χείρας τρίτων

Με τον όρο κατάσχεση εις χείρας τρίτων, εννοούνται οι απαιτήσεις και τα έσοδα που δικαιούται ο οφειλέτης από άλλους. Για παράδειγμα, εφόσον διαταχθούν τα μέτρα, ο ενοικιαστής ενός ακινήτου, καλείται να πληρώσει τα ενοίκια στο Δημόσιο και όχι στο μισθωτή, εφόσον αυτός έχει χρέη από φόρους που δεν πληρώνει. Αντίστοιχα και επιχειρηματίες – προμηθευτές που περιμένουν να πληρωθούν από πελάτες τους, στερούνται τα λεφτά αυτά, καθώς το κράτος τα αναζητά απευθείας από αυτούς που τους τα οφείλουν. Η κάθε ΔΟΥ σε αυτές τις περιπτώσεις κάνει διασταυρώσεις με τα μισθωτήρια συμβόλαια που της έχουν επιδοθεί. Οι ποινικές διώξεις ασκούνται για όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ μαζί με τόκους.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι στις 5 Μαΐου 2014, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με απόφασή του έκρινε ότι είναι παράνομες οι κατασχέσεις «εις χείρας τρίτων» από την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία, εάν προηγουμένως δεν έχει ενημερωθεί ο φορολογούμενος, προκειμένου να μπορεί να ασκήσει τα προβλεπόμενα ένδικα μέτρα ενώπιον των δικαστηρίων ή να εξοφλήσει την οφειλή του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου