ΤΟΠΙΚΑ

Υπολογίστε την άδεια σας με ένα κλικ…

υπολογίστε-την-άδεια-σας-με-ένα-κλικ-413658

Ηλεκτρονική εφαρμογή την ενημέρωση των εργαζομένων – Ελλειμμα πληροφόρησης διαπιστώνει το Εργατικό Κέντρο Βόλου

Με ένα κλικ… οι εργαζόμενοι μαθαίνουν τα δικαιώματά τους. Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ δίνει τη δυνατότητα μέσω online εφαρμογής που έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα του να υπολογίσουν μόνοι τους την άδεια που δικαιούνται.

Η δημιουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να μπει ένας φραγμός σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες, με στόχο την έγκυρη ενημέρωση των εργαζομένων. Παρέχει δε, διευκρινίσεις και πληροφόρηση για τα δικαιώματα τόσο των εργαζομένων που απασχολούνται με πλήρες ωράριο, αλλά και για όσους είναι μερικής απασχόλησης.

«Δυστυχώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν ξέρουν τα δικαιώματά τους. Πρόκειται κυρίως για όσους δε συνδικαλίζονται για διάφορους λόγους και οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσουν «θύματα» διαφόρων εργοδοτών», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θαν. Παπαδημόπουλος.

«Εμείς -συνεχίζει ο πρόεδρος του ΕΚΒ- είμαστε σε επαγρύπνηση, όπως και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία για τις καταγγελίες των εργαζομένων που θα διαπιστώσουν ότι δεν τηρείται η εργατική νομοθεσία». Ο κ. Παπαδημόπουλος μάλιστα προτρέπει τους εργαζόμενους να αναζητήσουν πληροφόρηση και στήριξη στο Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ www.kepea.gr και το Δίκτυο Υπηρεσιών Πληροφόρησης & Συμβουλευτικής Εργαζομένων και Ανέργων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ https://www.inegsee.gr/diktio-ipiresion-pliroforisissimvouleftikis-ergazomenon-anergon/. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα όσα ορίζει η εργατική νομοθεσία, η ετήσια άδεια του εργαζόμενου χορηγείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη ως προς το χρόνο χορήγησής της και σε κάθε περίπτωση εντός διμήνου από την υποβολή σχετικού αιτήματος από τον εργαζόμενο.

Οι μισοί τουλάχιστον εργαζόμενοι μιας επιχείρησης πρέπει να πάρουν την άδεια μέσα στο χρονικό διάστημα από 1 Μαΐου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου. Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες υποχρεούται να χορηγήσουν την ετήσια άδεια που δικαιούται οι εργαζόμενοι πριν τη λήξη του ημερολογιακού έτους στο οποίο αφορά.

Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η κατάτμηση του χρόνου αδείας εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους σε δύο περιόδους, εξαιτίας ιδιαίτερα σοβαρής ή επείγουσας ανάγκης της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη περίοδος της αδείας δεν μπορεί να περιλαμβάνει λιγότερες των έξι (6) εργασίμων ημερών σε εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία και των πέντε (5) εργασίμων ημερών σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία ή των δώδεκα (12) εργασίμων ημερών, εφόσον αφορά ανηλίκους που εργάζονται νόμιμα.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χορηγεί την άδεια που αιτήθηκε ο εργαζόμενος, έως το τέλος του ημερολογιακού έτους, οφείλει να καταβάλει τις αποδοχές του οφειλόμενου χρόνου αδείας με προσαύξηση 100%, συν το επίδομα αδείας.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου