ΤΟΠΙΚΑ

Νέο κρούσμα πυρκαγιάς στα Πευκάκια, μεταξύ του Ανακτόρου και κατοικιών

νέο-κρούσμα-πυρκαγιάς-στα-πευκάκια-με-413634

Προβληματισμός από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Αλλη μία πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες στα Πευκάκια, στον χώρο μεταξύ του Ανακτόρου της Δημητριάδας και κατοικιών της περιοχής.

Η φωτιά έσβησε γρήγορα με την έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου. Όμως, στο ίδιο σημείο έχει εκδηλωθεί φωτιά και άλλες φορές στο παρελθόν, γεγονός που δημιουργεί υποψίες.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 7:10 το απόγευμα έσβησε στις 8:15, από συνολικά πέντε πυροσβέστες και δύο πυροσβεστικά οχήματα. Κατέκαψε ξηρά χόρτα σε έκταση 1,5 στρέμματος. Δεν απείλησε την αρχαία πόλη, όμως κανείς δεν μπορεί να φαντασθεί τι θα γινόταν αν συνέβαινε αυτό, αν οι καιρικές συνθήκες οδηγούσαν σε μία ανεπανόρθωτη καταστροφή.

Η προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας Ανθή Μπάτζιου, η οποία ρωτήθηκε σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αναφέρει ότι θα πρέπει να υπάρχει περιφρούρηση του χώρου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Κάθε φορά εκδηλώνεται πυρκαγιά στο ίδιο σημείο, στα ξερόχορτα. Και δυστυχώς είναι μία κατάσταση που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία προσπαθεί να έχει υπό έλεγχο τους περιφραγμένους και επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους που είναι δεκάδες και εκατοντάδες στρέμματα και δεν έχει τη δυνατότητα να μπορεί να περιφρουρήσει και όλες αυτές τις εκτάσεις που είναι ελεύθερες», επισημαίνει.

Η ίδια σημειώνει: «Εχουμε μιλήσει και με τον διοικητή της Πυροσβεστικής. Χρειάζεται η συνεργασία πολλών φορέων, της Πυροσβεστικής του δήμου Βόλου του Δασαρχείου. Πρέπει να δούμε το θέμα των Πευκακίων από κοινού. Ήδη το δασαρχείο έχει ενδιαφερθεί και τις τελευταίες μέρες φροντίζει για την καθαριότητα στην περιοχή, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία φροντίζει πάντοτε να επεμβαίνει άμεσα.

Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι μπορούμε στους επισκέψιμους χώρους. Δεν έχουμε προσωπικό και μέσα για τους υπόλοιπους χώρους», επισημαίνει.

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Δημητριάδας, όπως το ανάκτορο, το θέατρο, η ρωμαϊκή ταβέρνα, καθώς και το ανατολικό τμήμα της αρχαίας πόλης, όπου γίνεται η ανασκαφή, είναι περιφραγμένοι.

Οι υπόλοιποι, όμως, είναι ανοιχτοί, ενώ πρόσφατα υπήρχαν κλοπές και βανδαλισμοί και μέσα στο φυλάκιο του αρχαιολογικού χώρου της Δημητριάδας. «Είναι δύσκολο να ελέγξει κανείς μία έρημη περιοχή, ακόμη κι αν έχει φύλακα. Δεν μπορεί να υπάρχει επιτήρηση επί 24ωρης βάσης. Χρειάζεται μία περιφρούρηση του χώρου με τη συνεργασία όλων των φορέων, καθώς στο συγκεκριμένο σημείο έχουν υπάρξει επανειλημμένες πυρκαγιές από το 2006 ακόμη», πρόσθεσε η ίδια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου