ΤΟΠΙΚΑ

Ετοιμάζει πρόστιμα – φωτιά ο ΕΟΠΥΥ για παλιά λάθη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση

ετοιμάζει-πρόστιμα-φωτιά-ο-εοπυυ-για-413597

Συναγερμός στον ιατρικό κόσμο της Μαγνησίας – «Οχι στον «τυφλοσούρτη» της επιβολής ποινών», λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου

Σ’ αναμμένα κάρβουνα οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί. Ερχονται πρόστιμα – «φωτιά» από τον ΕΟΠΥΥ για παλιά λάθη στη συνταγογράφηση. «Αυτό είναι παραλογισμός. Θέλουμε να πιστεύουμε πως η νέα κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να οδηγηθούν ως πρόβατα στη σφαγή συνάδελφοι για λάθη που έγιναν και τα οποία δε συνιστούν παρανομία», υπογράμμισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιος Τσάμης.

Ο «κόκκινος συναγερμός» στον ιατρικό κόσμο της Μαγνησίας σήμανε όταν άρχισαν να φτάνουν πληροφορίες, πως δεκάδες γιατροί σε άλλες πόλεις της Θεσσαλίας έχουν λάβει τις τελευταίες μέρες ειδοποιήσεις από τον ΕΟΠΥΥ. Τα πρόστιμα που πρέπει να πληρώσουν αφορούν σε παλαιές παραβάσεις στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που έγιναν ακόμη και το 2013!

Οι θιγόμενοι γιατροί απευθύνθηκαν, όπως ήταν φυσικό στους, Ιατρικούς τους Συλλόγους, ζητώντας να παρέμβουν.

Σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, στον Βόλο ακόμη δεν έχουν φτάσει «οι λυπητερές», υπάρχουν όμως αρκετές περιπτώσεις γιατρών που στην αρχή εφαρμογής του ηλεκτρονικού συστήματος συνταγογράφησης βρέθηκαν να είναι υπόλογοι γιατί έγραψαν για παράδειγμα αντί για δύο κουτιά ενός φάρμακου τρία και επειδή χρησιμοποίησαν λάθος κωδικούς στην ονομασία ενός σκευάσματος.

«Τα πρόστιμα αφορούν σε περιπτώσεις λαθών που έγιναν χρόνια πριν και κατά την αρχή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά κενά στο σύστημα και πολλές επιλογές να είναι αναπόφευκτες. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι λάθη που προκλήθηκαν είτε από το σύστημα στο οποίο δεν είχαν ενσωματωθεί κάποιες παθήσεις, είτε από άγνοια του ιατρικού κόσμου», πρόσθεσε ο κ. Τσάμης θέλοντας να καταδείξει ότι απ’ όλη αυτή την ιστορία δεν ζημιώθηκε το ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση ο ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρηματικά πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί σε γιατρούς άλλων νομών ξεκινούν από 500 έως και 1.000 ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και υψηλότερα.

«Δεν είμαστε αντίθετοι στους ελέγχους, αλλά όχι με τυφλοσούρτη την επιβολή προστίμων ντε και καλά» σχολίασε επίσης ο κ. Τσάμης.

Το θέμα πάντως απασχόλησε και τη διοίκηση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, η οποία όπως εκτιμά ο πρόεδρος του ΙΣΜ, θα θέσει το ζήτημα άμεσα στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, προκειμένου να βρεθεί μία φόρμουλα αντιμετώπισης του θέματος.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου