ΤΟΠΙΚΑ

Εικοσι τέσσερις ηλικιωμένους φιλοξενεί το Σουρλίγκειο Γηροκομείο των Καναλίων

εικοσι-τέσσερις-ηλικιωμένους-φιλοξε-412763

Είκοσι τέσσερις ηλικιωμένους φιλοξενεί το Σουρλίγκειο Γηροκομείο Καναλίων, το οποίο στεγάζεται προσωρινά στον άνω όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Καναλίων. Το 2001 παραχωρήθηκε τμήμα του οικοπέδου του Ιερού Ναού, εντός του υπάρχοντος προαυλίου, στο οποίο ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θεμελίωσε το κτήριο όπου θα στεγαστεί μόνιμα το Σουρλίγκειο Ίδρυμα.

Το νέο κτήριο (τριώροφο, με ημιυπόγειο συνολικής έκτασης 1.000τ.μ.) περιλαμβάνει χώρο για μαγειρείο, πλυντήρια, σαλονοτραπεζαρία και αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Στον πρώτο όροφο, ειδικότερα, διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια χωρητικότητας τριών κλινών το κάθε ένα. Στον δεύτερο όροφο δύο σαλόνια και οκτώ δίκλινα δωμάτια, ανελκυστήρα, για όσους έχουν κινητικά προβλήματα, και στον τελευταίο όροφο Παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Απόστολο το Νέο, για τις λατρευτικές ανάγκες των τροφίμων και προοπτική για οκτώ δίκλινα δωμάτια με δύο σαλόνια.

Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία ο π. Αθανάσιος Σκοπιανός, εφημέριος των Καναλίων υπογραμμίζει ότι «το Σουρλίγκειο Ίδρυμα (Γηροκομείο) της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος ιδρύθηκε στα Κανάλια το 1998, επί Αρχιερατείας του τότε Μητροπολίτου Δημητριάδος και μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Χριστοδούλου. Οραματιστής και πρωτεργάτης του έργου είναι ο κ. Αθανάσιος Γκαβαρδίνας κάτοικος Καναλίων, καθηγητής φιλόλογος και θεολόγος, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του Ιδρύματος “πιλοτικά”, ως στέγη φιλοξενίας ατόμων τρίτης ηλικίας, αξιοποιώντας τη χρηματική δωρεά της αειμνήστου Μαρίας Μανέα-Σουρλίγκα, που διέθεσε εις μνήμην του αδελφού της Αποστόλου Σουρλίγκα, αρχικά για να φιλοξενεί γέροντες και γερόντισσες από το χωριό Κανάλια και στη συνέχεια από άλλα χωριά της γύρο περιοχής».

Το Ίδρυμα διοικείται από επταμελές Συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο Μητροπολίτης, διαθέτει έμμισθο προσωπικό (μία μαγείρισσα, πέντε κυρίες γενικών καθηκόντων και μία υπεύθυνη διαχείρισης), ενώ παρέχεται ιατροφαρμακευτική κάλυψη με συνεργασία ιδιωτικού ιατρού. Ανήκει στις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και γι’ αυτό τον λόγο η μόνη πάγια πηγή συντήρησης και λειτουργίας του είναι η οικιοθελής καταβολή της σύνταξης των τροφίμων, οι τακτικές εισφορές του Ιερού Ναού της ενορίας των Καναλίων, οι έκτακτες χορηγήσεις από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και οι δωρεές ευλαβών πιστών.

Οσοι επιθυμούν να συνδράμουν το έργο που επιτελείται, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 24280 74042 και 73210 ή να καταθέσουν το απόθεμα της αγάπης τους στον λογαριασμό Τραπέζης: ALFA BANK 313002101010740 που έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών του Ιδρύματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου