ΤΟΠΙΚΑ

Εστησε σε πάγκο ολόκληρο μαγαζί…

εστησε-σε-πάγκο-ολόκληρο-μαγαζί-411864

Αιφνιδιαστικός έλεγχος στη λαϊκή της Παρασκευής έβγαλε λαβράκι – Συνεχίζονται με ένταση οι έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου

Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις παραεμπορίου που έχουν απασχολήσει από την αρχή του χρόνου -ίσως και η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών- απασχόλησε την Παρασκευή το Αστυνομικό Τμήμα Βόλου. Σε πάγκο λαϊκής αγοράς στη Ρ. Φεραίου, 40χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές πωλούσε εκατοντάδες βιομηχανικά είδη, χωρίς να διαθέτει την προβλεπόμενη άδεια από τον νόμο.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εναντίον του 40χρονου υπηκόου Μπαγκλαντές επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 3.000 ευρώ. Οι απώλειες στις επιχειρήσεις της χώρας από την παράνομη διάθεση προϊόντων έχει υπολογιστεί από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας ότι ανέρχονται σε ετήσια βάση στα 15 δισ. ευρώ.

Συνεχίζονται με ένταση και το 2019 από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές οι δράσεις για την πάταξη του παραεμπορίου, που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις νόμιμες επιχειρήσεις και προκαλεί ζημία στο δημόσιο πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, από την αρχή του έτους και μέχρι και τον Ιούλιο οι κατά τόπους αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε 25 συλλήψεις, ενώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα είχαν καταγραφεί 23 συλλήψεις.

Ο κύριος όγκος των υποθέσεων που απασχόλησαν ήταν στον Βόλο με δράστες ασιατικής κατά κύριο λόγο προέλευσης, που συνεχίζουν, ωστόσο, την παράνομη δράση και σε ορισμένες περιπτώσεις απασχολούν και μία και δύο και τρεις φορές. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις σε ολόκληρη τη Μαγνησία οι αστυνομικοί ακολουθούν αυτόφωρη διαδικασία και κατάσχεσαν τα είδη παραεμπορίου, λαμβάνοντας μέριμνα για την καταστροφή τους.

Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες συλλήψεις για το παραεμπόριο που έχουν απασχολήσει τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές ο τρόπος δράσης των πλανόδιων υπαίθριων πωλητών και συγκεκριμένα η πηγή προέλευσης των ειδών που διαθέτουν παραμένουν άγνωστα. Οι δράστες είναι νόμιμοι κάτοικοι στη χώρα, καθώς έχουν τακτοποιημένα τα έγγραφά τους. Δεν αντιστέκονται στους ελέγχους, υπακούουν στις παραινέσεις των αστυνομικών και παραδίδουν τα παράνομα εμπορεύματά τους, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν αποκαλύπτουν την πηγή.

Ετσι μόνο εικασίες μπορεί να υπάρχουν για τα πρόσωπα που κρύβονται από πίσω από τις υποθέσεις, που ενδεχομένως να είναι παράνομες αποθήκες στην Αθήνα, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται με ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στην εμπορική αγορά του Βόλου και το λιμάνι όσο και στις λαϊκές αγορές και σε όλους τους ΟΤΑ της Μαγνησίας.

Διέθετε πάνω από 1.000 είδη

Ένα ολόκληρο κατάστημα μετέφερε στη λαϊκή αγορά, χωρίς να διαθέτει απολύτως καμία άδεια, ο 40χρονος υπήκοος Μπαγκλαντές, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή στη Ρ. Φεραίου. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν πάνω από 1.000 είδη παραεμπορίου. Η σύλληψη και κατάσχεση των προϊόντων συνιστά μεγάλη επιτυχία στον πόλεμο κατά του παραεμπορίου.

Αναλυτικά από την κατοχή του 40χρονου κατασχέθηκαν: 59 πορτοφόλια, 9 ομπρέλες, 79 συσκευές ραδιόφωνων, 51 φακοί, 17 φωτάκια νυχτός, 16 φακοί LED, 85 ρολόγια χειρός, 51 επιτραπέζια ρολόγια, 40 ζώνες, 15 ρακέτες κουνουπιών, 105 βραχιόλια, 82 ζευγάρια γυαλιών ηλίου, 22 βεντάλιες, 15 USB STICK, 10 λάμπες, 66 αναπτήρες, 308 μπαταρίες, 72 φώτα νυχτός, 12 χτένες, 11 νυχοκόπτες και 25 κλειδαριές.

Ακόμη, στην κατοχή του είχε και διέθετε παράνομα προς πώληση: 52 ψαλίδια, 28 οικιακά είδη, 8 μεγεθυντικούς φακούς, 3 καλάμια ψαρέματος, 23 κομπολόγια, 7 ξυριστικές μηχανές, 12 ζευγάρια ακουστικά, 5 ζευγάρια κιάλια, 3 επιτοίχια ρολόγια, 8 σωληνάρια κόλλες στιγμής, 28 κατσαβίδια και 2 συσκευασίες σχοινιού απλώματος, στερούμενος της απαιτούμενης από τον Νόμο.

Συντριπτικές απώλειες για εμπόρους

Ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου και Νέας Ιωνίας έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για το θέμα του παραεμπορίου που θεωρεί πολέμιο εχθρό. Ιδιαίτερα στις εορταστικές περιόδου καταφεύγει και στην Αστυνομία και ζητάει αύξηση των ελέγχων για περιορισμό και εξάλειψη του φαινομένου. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Αποστόλης Οντόπουλος λέει ότι το παραεμπόριο πρέπει να χτυπηθεί στην πηγή του για να αντιμετωπισθεί. «Έχουμε συντριπτικές απώλειες. Γι’ αυτό και ζητάμε πάταξη του φαινομένου. Το ποιοι προμηθεύουν τα βιομηχανικά είδη είναι κοινό μυστικό», λέει ο ίδιος.

«Λερναία Υδρα» το παρεμπόριο

Εξάλλου, σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) οι απώλειες της αγοράς στην Ελλάδα από το παραεμπόριο αγγίζουν τα 15- 20 δις. ευρώ.

Σε ενημερωτική ημερίδα της ΕΣΕΕ τον Μάϊο, που ανέδειξε τη σύνθετη δομή και διάρθρωση του φαινομένου του παρεμπορίου, επισημάνθηκε ότι το φαινόμενο αποτελεί ένα μείζον οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, που προκαλεί ραγδαία απαξίωση των προϊόντων, πλήττοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΝ.ΕΜ.Υ – ΕΣΕΕ λόγω του παρεμπορίου, η αγορά χάνει σε ετήσια βάση, περίπου 15 με 20 δις ευρώ, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα του δημοσίου υπολογίζονται σε 3 έως 4 δις ετησίως. Πολλές νόμιμες επιχειρήσεις οδηγούνται σε λουκέτο λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που προκαλεί το παρεμπόριο. Την ίδια ώρα τα κυκλώματα του έχουν βρει στο διαδίκτυο νέο, ευρύ πεδίο δράσης, και εντοπίζονται πολύ δύσκολα.

Στην ημερίδα τονίστηκε ότι γύρω από το παρεμπόριο αναπτύσσονται πολλές μορφές παραβατικότητας, όπως είναι διακίνηση ναρκωτικών. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι χρειάζονται συνεργασίες και συνέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Σε περίπτωση περιστολής του παρεμπορίου το οικονομικό όφελος για την αγορά και την οικονομία θα είναι πολύ σημαντικό.

Το 2016, οι εισαγωγές παραποιημένων και πειρατικών προϊόντων στην Ε.Ε. ανήλθαν σε 121 δισεκατομμύρια ευρώ, αριθμός που αντιπροσωπεύει το 6,8% των εισαγωγών της Ε.Ε., έναντι 5% των εισαγωγών της Ε.Ε. το 2013.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με σειρά μελετών που εκπόνησε το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), οι άμεσες απώλειες λόγω της παραποίησης/ απομίμησης στους συγκεκριμένους τομείς ανέρχονται κάθε χρόνο σε 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 15,6% του συνόλου των πωλήσεων στους εν λόγω τομείς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου