ΤΟΠΙΚΑ

Κατάνυξη στην Ευαγγελίστρια Ν. Ιωνίας

κατάνυξη-στην-ευαγγελίστρια-ν-ιωνίας-411824

Ο καθεδρικός ναός επίκεντρο του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Βόλο

Στην καρδιά του Αυγούστου δεσπόζει η εορτή της Παναγίας, η οποία συγκεντρώνει σε κάθε τόπο τους ορθόδοξους Έλληνες για να εορτάσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου, πού ονομάζεται και Πάσχα του καλοκαιριού.

Στην πόλη του Βόλου, επίκεντρο της μεγάλης εορτής του καλοκαιριού είναι ο προσφυγικός Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας, ο οποίος εδώ και πολλές δεκαετίες πανηγυρίζει επίσης και την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με κατάνυξη και ιδιαίτερη λαμπρότητα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του εορτασμού είναι η τελετή του Επιταφίου της Παναγίας ενώπιον του οποίου ψάλλονται τα Εγκώμια, κατά μίμηση της τελετής της Μεγάλης Παρασκευής. Η Ακολουθία των Εγκωμίων τελείται από πολύ παλαιά στον Τάφο της Παναγίας στη Γεθσημανή, στα Ιεροσόλυμα, από όπου μετέφερε το λατρευτικό αυτό τυπικό στον Ναό της Ευαγγελιστρίας, ο μακαριστός Προϊστάμενός του Αρχιμ. Κύριλλος Ρήγας, στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Πανηγύρεως, την παραμονή το βράδυ, Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 7 μ.μ. θα αρχίσει ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Κατά τη διάρκειά του θα ψαλούν τα Εγκώμια μπροστά στο ανθοστόλιστο κουβούκλιο και κατόπιν στην εξέδρα του προαυλίου θα τελεστεί αρτοκλασία και θα κηρύξει τόν θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος.

Στη συνέχεια θα γίνει η Περιφορά του Επιταφίου, με πομπή από την Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, αντιπροσωπείες των μικρασιατικών συλλόγων, στρατιωτικών, Προσκόπων, Οδηγών, κ.λ.π., η οποία θα περάσει από τους δρόμους της Νέας Ιωνίας, Βολίδη-Δορυλαίου-Βενιζέλου-Δημοκρατίας, και δια της Λεωφόρου Ειρήνης θα επανέλθει στον Ναό.

Με το τέλος της Λιτανείας θα ξεκινήσει η Ιερά Αγρυπνία, με τις ακολουθίες του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, που θα τελειώσει περίπου στή 1. 00 μετά τα μεσάνυχτα. Η Αγρυπνία τελείται σε κατανυκτική ατμόσφαιρα και προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα για εκκλησιασμό όσων αδυνατούν να εκκλησιαστούν την ημέρα της εορτής.

Ανήμερα της εορτής, την Πέμπτη 15 Αυγούστου, θα τελεστεί ο Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως. Το απόγευμα και ώρα 6.30 θα τελεστεί ο Εσπερινός, θα ευλογηθούν οι αρτοκλασίες που θα φέρουν οι πιστοί και θα ακολουθήσει η Ιερά Παράκληση στην Υπεραγία Θεοτόκο.

Και φέτος αναμένεται να προσέλθουν στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας εκατοντάδες πιστοί για να προσκυνήσουν τον επιτάφιο της Παναγίας, με την ευκαιρία των λατρευτικών αυτών εκδηλώσεων που γίνονται σύμφωνα με το Τυπικό του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ακριβώς όπως γίνονται στον τάφο της Παναγίας στην Γεθσημανή.

Τέλος, να σημειωθεί ότι την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 6. 30 θα τελεστεί η τελευταία Παράκληση στην Θεοτόκο χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου. Μετά το τέλος της θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, στο πλαίσιο των Αυγουστιάτικων παρακλήσεων, με τραγούδια αφιερωμένα στην Παναγία, σε διοργάνωση από τον Δήμο Βόλου και τον Φορέα Πολιτισμού της Ι. Μητροπόλεως «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου