ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς αντιπυρικές ζώνες η Μαγνησία

χωρίς-αντιπυρικές-ζώνες-η-μαγνησία-409274

Ο νομός στους πλέον επικίνδυνους της χώρας λόγω μορφολογίας

Σε μια ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή εξελίσσεται η φωτιά στην Εύβοια, που μαινόταν χθες για δεύτερο εικοσιτετράωρο. Στη Μαγνησία οι τελευταίες μεγάλες καταστροφές από πυρκαγιά είχαν σημειωθεί το 2007 και στο 2010 στις περιοχές της Αργαλαστής, Προμυρίου, Νεοχωρίου, Χορεύτρας, όμως ακόμη το πάθημα δεν έχει γίνει… μάθημα. Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς.

Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα που άπτεται της Πολιτικής Προστασίας και δεν αφορά μόνο στη Μαγνησία.

Σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο υπάρχουν σήμερα ελάχιστες ζώνες αντιπυρικής προστασίας, κυρίως κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους.

Οπως επισημαίνει ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και πρώην δασάρχης Βόλου, Νίκος Ντίτορας, αντιπυρικές ζώνες για τις οποίες χρειάζονται μελέτες και κονδύλια δεν μπορούν να γίνουν στη Μαγνησία.

Οπως εξηγεί, για να διανοιχθεί μία τέτοια ζώνη πρέπει να γίνει σε έδαφος με μεγάλη κλίση που θα φθάνει από την κορυφή έως τα θάλασσα και να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις: να έχει πλάτος τουλάχιστον 30 μέτρων και να είναι μονίμως καθαρή από αγριόχορτα.

Οι αντιπυρικές ζώνες «σκοντάφτουν», όμως, στο καθεστώς των εκτάσεων, που δεν είναι ενιαίο στο Πήλιο.

Αλλού οι εκτάσεις είναι δασικές, αλλού ιδιωτικές και επιπλέον χρειάζεται μεγάλο κόστος για τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών από αγριόχορτα σε διαφορετική περίπτωση μπορούν να λειτουργήσουν αντίστροφα.

Χαρακτηριστικό είναι το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο η διευθύντρια δασών, Στέλλα Δημητρακοπούλου για τις σωρούς με τα ξερά χόρτα που κόπηκαν από τα δάση και παρέμεναν εκεί μέχρι να μαζευτούν από συνεργεία των δήμων, επειδή από την Πολιτική Προστασία τα κονδύλια που διατέθηκαν για το μάζεμα των ξερών χόρτων ήταν λιγοστά και οι διαγωνισμοί βγήκαν άγονοι.

Το πρόβλημα για τον κ. Ντίτορα είναι η εκτός σχεδίου δόμηση που κινδυνεύει να καταστήσει το Πήλιο έναν ενιαίο οικισμό.

Επί ποδός η Π.Υ. Βόλου

Φύλακες – άγγελοι του φυσικού πλούτου, ανθρώπινων ζωών και περιουσιών στον νομό είναι οι πυροσβέστες. Σύμφωνα με τον διοικητή της Π.Υ. Βόλου, Χαράλαμπο Πόζογλου, η Μαγνησία είναι από τους πιο επικίνδυνους σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς νομούς της χώρας: «Διαθέτει πλούσια βλάστηση, δάση, δύσβατα μέρη, οικισμούς και φυσικά τα νησιά των Βορείων Σποράδων. Είναι δύσκολος νομός και χρειάζεται καλή οργάνωση», σημειώνει ο κ. Πόζογλου.

Κάθε χρόνο, επιτροπή της Π.Υ. Βόλου ελέγχει αγροτική οδοποιία, τυχόν εστίες απορριμμάτων και κρουνούς και συντάσσει έκθεση για την αποκατάσταση των προβλημάτων από τους Δήμους: «Μικροπροβλήματα πάντα θα υπάρχουν, παρά την καλή συνεργασία που υπάρχει τόσο με την περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας όσο και με τους δήμους», λέει και επικεντρώνει στα επιχειρησιακά σχέδια που ανανεώνει σε καθημερινή βάση η υπηρεσία και στα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Εχουμε δυνάμεις σε επιφυλακή σε Αργαλαστή, Δρυμώνα και νησιά και επιπλέον από βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης φωτιάς 3 και πάνω βγαίνει και μικτό κλιμάκιο, ενώ από το 4 και πάνω υπάρχει πλήρης κινητοποίηση. Το πλεονέκτημα που υπάρχει είναι ότι στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου είναι σταθμευμένα δύο καναντέρ και επιπλέον εδρεύει στον Βόλο πεζοπόρο τμήμα. Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας και ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο τρόπο σε κάθε περιστατικό», υπογραμμίζει ο κ. Πόζογλου ,τονίζοντας ότι η αντιπυρική περίοδος τελειώνει στις 31 Οκτωβρίου και μέχρι τότε δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.

Και χθες δυνάμεις στην Εύβοια

Στο μεταξύ και χθες δυνάμεις της Π.Υ. Βόλου βρίσκονταν στην Εύβοια για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. Πρόκειται για ένα όχημα με δύο άντρες που ανανεώνεται καθημερινά, ενώ δεν αποκλείεται, αν ζητηθεί, να συνδράμει και αξιωματικός από την τοπική υπηρεσία.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου