ΤΟΠΙΚΑ

Πηλιορείτικα… ζυμώματα

πηλιορείτικα-ζυμώματα-409148

Παραδοσιακή γιορτή προϊόντων την Κυριακή 18 Αυγούστου στη Συκή Νοτίου Πηλίου

Αφιερωμένη στην Πηλιορείτικη πίτα είναι η εκδήλωση που πραγματοποιείται την Κυριακή 18 Αυγούστου στις 6.30μ.μ. στην κεντρική πλατεία Συκής. «Του Πηλίου τα ζυμώματα…της Συκής τα ανταμώματα» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης, που περιλαμβάνει διαγωνισμό καλύτερης πίτας, βραβεία, γευσιγνωσία, παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα και λαϊκό γλέντι με ορχήστρα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης» και ο φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», συνεργάζονται για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, που συγκεντρώνει πολύ κόσμο.Με πολύ μεράκι και πάρα πολλές συμμετοχές διαγωνιζόμενων, πραγματοποιείται η φετινή παραδοσιακή γιορτή προϊόντων Συκής Νοτίου Πηλίου, που είναι αφιερωμένη στην Πηλιορείτικη πίτα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», θα συνεργάζεται και πάλι με την «Μαγνήτων Κιβωτό», προσδοκώντας να αποσπάσει το μέγιστο αποτέλεσμα και να καθιερώσει για πρώτη φορά στην περιοχή τον «Διαγωνισμό Πηλιορείτικης πίτας».

Στο μεταξύ παραμένει ως στόχος η προβολή των προϊόντων της περιοχής, των συνεταιρισμών, των παραγωγών όχι μόνο από τη Συκή αλλά και από την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, προπάντων όμως, η γιορτή σκοπό έχει να κάνει γνωστές στο κοινό όλες τις παραμέτρους που συντηρούν την τεράστιας λαογραφικής και διατροφικής αξίας, ιστορία της Πηλιορείτικης πίτας.

Επιδίωξη των οργανωτών είναι η καθιέρωση του «Διαγωνισμού Πηλιορείτικης πίτας» ως «Γιορτής του χωριού» για τα επόμενα χρόνια με περισσότερες συμμετοχές και απώτερο στόχο αυτή η εκδήλωση να αποτελέσει προβολή για την Συκή και συνολικά το Πήλιο.

Το πρόγραμμα

Οι πηλιορείτικες πίτες θα παρουσιαστούν από τις νοικοκυρές του χωριού, αλλά και από άλλες περιοχές της Μαγνησίας που τις ετοίμασαν, στην Κεντρική Πλατεία του χωριού στις 6:30μ.μ. και η «Επιτροπή Γευσιγνωσίας», που την αποτελούν έγκριτοι γευσιγνώστες, με περγαμηνές στον χώρο, θα δοκιμάσουν και θα αναδείξουν τις καλύτερες από γεύση, πρωτοτυπία, παρουσίαση και περιεχόμενο υλικών.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 8μ.μ. και θα ακολουθήσει η βράβευση. Βέβαια, όσοι παρευρεθούν, θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν, να γνωρίσουν από κοντά τις παρασκευάστριες και να … .ζητήσουν τεχνικές και συνταγές.

Θα ακολουθήσει χαιρετισμός του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», Ευστάθιου Μπουρσιάκη, ενώ την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, τις προοπτικές και τους στόχους του Συλλόγου θα αναπτύξει η αντιπρόεδρος Ευδοκία Παπαμαρκάκη.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά τμήματα: Πολιτιστικού Συλλόγου Συκής «Γεώργιος Ρηματισίδης», Πολιτιστικού Συλλόγου Αργαλαστής «Τα Σπάλαθρα», Πολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Βόλου, Συλλόγου «Φίλων Νέων Αγίου Γεωργίου Φερών.

Η εκδήλωση θα κλείσει με λαϊκό Πηλιορείτικο πανηγύρι με την παραδοσιακή ορχήστρα στην οποία συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Κερασιώτης (κλαρίνο), Φανή Μπαρμπή (τραγούδι), Γιάννης Σκαμπαρδώνης (Βιολί), Κωνσταντίνος Μούτος (λαούτο – τραγούδι) και Αναστασία Λύτρα (κρουστά).

Το ξεχωριστό στην περίπτωση αυτή είναι ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου, αφουγκραζόμενο τις δυσκολίες και τις ανάγκες των συνανθρώπων και ειδικότερα των παιδιών, θα παραδώσει ένα σημαντικό μέρος από τις πίτες που θα διαγωνιστούν στα παιδάκια του Ορφανοτροφείο Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου