ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτες τουφεκιές στη Μαγνησία

πρώτες-τουφεκιές-στη-μαγνησία-409100

Ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη 20 Αυγούστου η κυνηγετική περίοδος – On line εφαρμογή ειδοποιεί τους κυνηγούς αν μπήκαν σε απαγορευμένη ζώνη

Ετοιμοι για τις πρώτες τουφεκιές της νέας κυνηγετικής περιόδου οι περίπου 3.000 κυνηγοί της Μαγνησίας. Η κυνηγετική περίοδος ξεκινά και φέτος στις 20 Αυγούστου, την επόμενη Τρίτη δηλαδή και θα διαρκέσει έως τέλος Φεβρουαρίου. Με τις κυνηγετικές καραμπίνες… παρά πόδα βρίσκονται περίπου 1.600 κυνηγοί από τον Βόλο, 600 από την περιοχή του Αλμυρού, 300 από τη Ν. Ιωνία, 200 από το Βελεστίνο και ισάριθμοι από την Ζαγορά.

Ωστόσο, οι πρώτες τουφεκιές θα πέσουν από τους μισούς περίπου κυνηγούς: «Εκτιμούμε ότι το 50% των κυνηγών θα βγει στην ελληνική ύπαιθρο με την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου», αναφέρει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου, Γιάννης Μόσδρομος. Ηδη αυτές τις ημέρες στα γραφεία του κυνηγετικού συλλόγου Βόλου γίνεται χαμός από κυνηγούς που σπεύδουν να εκδώσουν άδειες. Εως και χθες το πρωί είχαν εκδοθεί 412 άδειες και η ροή συνεχιζόταν με αμείωτο ρυθμό.

On line εφαρμογή

Με την έκδοση των αδειών, οι κυνηγοί της Μαγνησίας εξοπλίζονται και με ένα επιπλέον «όπλο» για να αποφύγουν… κακοτοπιές. Σύμφωνα με τον κ. Μόσδρομο τους δίνεται δωρεάν εφαρμογή την οποία κατεβάζουν στο κινητό τους τηλέφωνο και η οποία τους ειδοποιεί αν στην περιοχή που βρίσκονται επιτρέπεται το κυνήγι ή είναι περιοχή Natura. Περιέχει επίσης τηλέφωνα του δασαρχείου κάθε περιοχής αλλά και υπηρεσιών ενώ ακόμη κι αν το κινητό δεν έχει σήμα, ένας κυνηγός μπορεί να στείλει ακόμη και σήμα κινδύνου μέσω της εφαρμογής.

«Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο που θα βοηθήσει τους κυνηγούς να μην πέσουν σε… κακοτοπιές. Συνήθως οι κυνηγοί επιλέγουν να κυνηγήσουν με παρέες σε περιοχές εκτός του τόπου κατοικίας τους κι αυτό σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν με ακρίβεια κάθε περιοχή», σημειώνει ο κ. Μόσδρομος.

Για παράδειγμα οι κυνηγοί του Βόλου προτιμούν περιοχές όπως οι Σέρρες, η Φλώρινα και η Καστοριά. Αντίστοιχα κυνηγοί από άλλες περιοχές έρχονται στο Πήλιο και στην ευρύτερη επαρχία του Αλμυρού

Απεριόριστος ο αριθμός των αγριόχοιρων

Η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 20 Αυγούστου με φάσα, τρυγόνι και ορτύκι στις πεδινές περιοχές και συνεχίζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου με αγριόχοιρο και λαγό στις ορεινές περιοχές. Μάλιστα αυτό που αλλάζει φέτος στην κυνηγετική περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Μόσδρομο είναι ο αριθμός των ορτυκιών από τα 10 στα 8, ενώ ο αριθμός των αγριόχοιρων που θηρεύονται είναι απεριόριστος, λόγω υπερπληθυσμού.

«Η απόφαση για τον αγριόχοιρο ήταν σωστή γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Σε επίσκεψη που έκανα στην περιοχή του Πηλίου κάτοικοι διαμαρτύρονται για τον μεγάλο πληθυσμό τους και την πρόκληση μεγάλων ζημιών στα κτήματά τους. Επίσης έχουν εμφανιστεί και λύκοι σε περιοχές του Πηλίου και ακούστηκε σε Ν. Αγχίαλο και Αλμυρό, ακριβώς λόγω των αγριόχοιρων που υπάρχουν και άρα τροφής γι’ αυτούς», εξηγεί ο κ. Μόσδρομος.

«Χρειάζεται παιδεία»

Με αφορμή τις πρώτες τουφεκιές, ο κ. Μόσδρομος εφιστά την προσοχή στους κυνηγούς, ώστε να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας: Θα πρέπει να εξορμούν κατά παρέες, να φορούν φωσφορίζοντα γιλέκα και να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας: «Χρειάζεται παιδεία στο κυνήγι για να αποφευχθούν ατυχήματα που δυστυχώς σημειώνονται κάθε χρόνο», τόνισε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Βόλου.

Η απόφαση για το κυνήγι

Οι αλλαγές που φέρνει η νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι λίγες και αφορούν το απεριόριστο κυνήγι του αγριόχοιρου, τη μείωση στο ημερήσιο όριο κάρπωσης του τρυγονιού, την αύξηση κατά 5 ευρώ στην ετήσια συνδρομή των συλλόγων και το… πράσινο φως στη θήρα τα Σαββατοκύριακα στη Γαύδο. Παράλληλα, παρατείνεται για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η απόφαση του ΥΠΕΝ, περί «Απαγόρευσης θήρας στον ορεινό όγκο του Υμηττού και στα μητροπολιτικά πάρκα Γουδή – Ιλισίων».

Σύμφωνα με την Απόφαση, η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου για το έτος 2019 – 2020 είναι για το διάστημα 20 Αυγούστου 2019 μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2020. Ωστόσο, επιτρέπεται η θήρα του αγριοκούνελου (Oryctolaguscuniculus) μέχρι την 10 Μαρτίου 2020.

Οι κυνηγοί, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να έχουν στα υπόψη τους ότι:

  • Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου, από 15.09.2019 μέχρι και 20.01.2020 σε 3 ημέρες την εβδομάδα και συγκεκριμένα Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή, δηλαδή μόνο τις ημέρες κατά τις οποίες επιτρέπεται αντιστοίχως το κυνήγι του λαγού (Lepuseuropaeus) και του αγριόχοιρου (Susscrofa).
  • Επιτρέπεται το κυνήγι του αγριόχοιρου (Susscrofa) σε ομάδες μέχρι 10 κυνηγών, με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης ανά ομάδα και έξοδο.

Αυτό γίνεται, σύμφωνα με την Απόφαση, για λόγους προστασίας της φυσικής παραγωγής του αγριόχοιρου, ενώ απαγορεύεται το κυνήγι σε όλη τη χώρα του νεαρού αγριόχοιρου, όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του, καθώς και των χοιρομητέρων αυτών.

  • Επιτρέπεται το κυνήγι της αλεπούς (Vulpesvulpes) και του πετροκούναβου (Martesfoina) από 15.09.2019 μέχρι 20.01.2020 με τη χρησιμοποίηση κυνηγετικού όπλου και σκύλου δίωξης και από 21.01.2020 μέχρι 28.02.2020 χωρίς σκύλο δίωξης, μόνο στους νομούς που δεν έχουν χαρακτηρισθεί ως αρουραιόπληκτοι.
  • Επιτρέπεται επίσης το κυνήγι της αλεπούς (Vulpesvulpes) χωρίς σκύλο, στις ζώνες διάβασης, από 20.8.2019- 14.9.2019 στις περιφερειακές ενότητες που διενεργείται πρόγραμμα εμβολιασμών από αέρος για τη λύσσα.
  • Απαγορεύεται το κυνήγι του λαγού (Lepuseuropaeus) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο.
  • Απαγορεύεται το κυνήγι της νησιώτικης πέρδικας (Alectorischukar) καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στον Αγιο Ευστράτιο.
  • Απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου στην Τήλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κυνήγι απαγορεύεται στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής, στα εκτροφεία θηραμάτων, στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας, στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών, σε ζώνη πλάτους 500 μέτρων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής χερσαίας μεθοριακής γραμμής και σε θαλάσσια ζώνη πλάτους 300 μέτρων από τις ακτές.

Παράλληλα, απαγορεύεται στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, η απαγόρευση ισχύει σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία, χωρίς προηγούμενη άδεια του υπουργού Πολιτισμού αλλά και σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους σε απόσταση μέχρι 250 μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών – όπως και σε περιοχές πού λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης.

Στα σημαντικά της Απόφασης, είναι η απαγόρευση της αγοραπωλησίας όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους. Ωστόσο, επιτρέπεται -κατ’ εξαίρεση- για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου σε Λήμνο και Θηρασιά, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Τέλος, προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγιού αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φορούν γιλέκο φωσφοριζέ χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου