ΤΟΠΙΚΑ

Νέα μηνύματα απάτης: Ψάχνουν συγγενείς νεκρού για κληρονομιά…  

νέα-μηνύματα-απάτης-ψάχνουν-συγγενεί-408573

Νέα μηνύματα – απάτη απέστειλαν επιτήδειοι στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεκάδων Βολιωτών, με στόχο να αποσπάσουν χρηματικά ποσά και να αλιεύσουν προσωπικά δεδομένα. Αυτή τη φορά το μήνυμα φαίνεται να έχει αποστολέα δικηγόρο από τις ΗΠΑ, ο οποίος δήθεν αναζητεί συγγενείς πελάτη του, που σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, και έχει μεγάλη κληρονομιά.

Ο μαϊμού δικηγόρος λέει δήθεν ότι ο πελάτης του πριν το δυστύχημα του είχε δώσει εντολή να δώσει στους συγγενείς του 13.580.000 δολάρια.

Ερωτηθείς για το σχετικό μήνυμα ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου, Αλέκος Κουτσελίνης, είπε ότι πρόκειται για κλασική περίπτωση νιγηριανής απάτης.

Οι απάτες που είναι γνωστές με τον όρο «scam» επικαλούνται κάποιο επείγον πρόβλημα ή κάποια «μοναδική ευκαιρία» και ζητούν από τον ανυποψίαστο παραλήπτη να βοηθήσει ή να επωφεληθεί της ευκαιρίας, με σκοπό να του αποσπάσουν χρήματα για προκαταβολές και διαδικαστικά έξοδα και τα στοιχεία του λογαριασμού του.
Μέσω email λαμβάνουμε μηνύματα που:
– μας ενημερώνουν ότι κάποιος συγγενής που δεν γνωρίζαμε, μας άφησε μεγάλη κληρονομιά και ζητούν χρήματα για την εκταμίευσή τους
– μας προσφέρουν δήθεν ευκαιρίες απασχόλησης και θέσεις εργασίας (σε διευθυντικά πόστα) με υψηλές αποδοχές σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες και ζητούν προμήθεια.
– αξιωματούχος ξένης χώρας μας προσφέρει μεγάλο ποσό αν βοηθήσουμε στην μεταβίβαση κεφαλαίων στη χώρα μας, δίνοντας του στοιχεία του λογαριασμού μας.
– εμφανίζονται ως εκπρόσωποι έγκριτων οργανισμών (φιλανθρωπικών, ιατρικών κλπ.) και ζητούν τη βοήθεια των χρηστών με τη καταβολή χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς.- εμφανίζονται ως θύματα τραγωδίας που έχασαν τα πάντα και ζητούν χρήματα.

Η Ενωση Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας συστήσει στους καταναλωτές να μην απαντούν σε sms από άγνωστα άτομα και να μην καλούν σε άγνωστους αριθμούς από αναπάντητες κλήσεις, να μην κοινοποιούν προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία για κανένα λόγο και να μην απαντούν σε email από αγνώστους, να μην τα κοινοποιούν, να μην επιλέγουν τα προτεινόμενα links, να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία και κυρίως αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.
Ακόμη, καλεί τους καταναλωτές:

-Να μην πληρώνουν για κανένα λόγο χρήματα σε αγνώστους.
-Να χρησιμοποιούν προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) στις διαδικτυακές αγορές τους, με το ακριβές ποσό της συναλλαγής.
-Να καταγγέλλουν άμεσα τις περιπτώσεις αυτές στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλεφωνικά: 111 88 με e-mail στο: [email protected]
«Να θυμάστε κανείς δεν θέλει να σας χαρίσει χρήματα. Αντίθετα πολλοί απατεώνες θα ήθελαν τα χρήματα σας, τους κωδικούς του τραπεζικού λογαριασμού, της πιστωτικής σας κάρτας και άλλα προσωπικά σας στοιχεία», είναι το μήνυμα της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου και Θεσσαλίας.

Το νέο μήνυμα

Αναλυτικά στο νέο μήνυμα αναφέρονται τα εξής: «Σας έστειλα αυτό το γράμμα πριν από ένα μήνα, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν το πήρατε και δεν έχω νέα σας. Γι ’αυτό το επαναλαμβάνω ξανά. Είμαι δικηγόρος, η Κοντάνς Μπένταρντ, προσωπικός δικηγόρος του πεθαμένου πελάτη μου που πεθαίνει σε τροχαίο με την οικογένειά του και πριν από τον ατυχή θάνατό του έλαβα εντολή από την τράπεζά του να παράσχει τους συγγενείς του στο ταμείο του (13.580.000,00 δολάρια ΗΠΑ) , γι ’αυτό επικοινώνησα μαζί σας. Μετά από όλες τις ανεπιτυχείς προσπάθειές μου να βρω κάποιον από τους συγγενείς του, αποφάσισα να επικοινωνήσω μαζί σας. Θα ήθελα να επιστρέψετε σε εμένα για περισσότερες πληροφορίες. Τις καλύτερες ευχές. Δικηγόρος Constance Bedard. (Esq)».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου