ΤΟΠΙΚΑ

Επιτυχίες στην καταστολή των ναρκωτικών στην Μαγνησία

επιτυχίες-στην-καταστολή-των-ναρκωτι-408260

Θετικό πρόσημο παρουσιάζουν οι δείκτες κατάσχεσης ποσοτήτων ναρκωτικών το α’ πεντάμηνο του 2017 σε σχέση με το α’ πεντάμηνο του 2016. Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών κατάσχεσε διπλάσιες ποσότητες ηρωίνης, οχταπλάσιες ποσότητες κάνναβης, πολλαπλάσιες ποσότητες κοκαΐνης! Δυστυχώς, στον 8ο χρόνο της οικονομικής κρίσης, τα ναρκωτικά παραμένουν μάστιγα για τις τοπικές κοινωνίες της Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο νομός αριθμεί περί τους 400 χρήστες ναρκωτικών ουσιών, αν και το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει τάση σταθεροποίησης και μείωσης, λόγω της πρόληψης αλλά και της καταστολής.

Η συστηματική και μεθοδευμένη παρακολούθηση ατόμων για διακίνηση ναρκωτικών, ύστερα από πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών είχε ως αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να ξεσκεπάσουν τη δράση εμπόρων ναρκωτικών και να οδηγήσουν τους διακινητές στη δικαιοσύνη. Ειδικά για την ηρωίνη, το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών πέτυχε να κατασχέσει εκατοντάδες γραμμάρια του εν λόγω επικίνδυνου ναρκωτικού, αποτρέποντας έτσι τη διακίνηση χιλιάδων δόσεων «λευκού θανάτου».

Ωστόσο, κάποιοι από τους διακινητές ήταν και οι ίδιοι χρήστες ναρκωτικών ουσιών και κατάφεραν να γλιτώσουν τη φυλακή, κάνοντας χρήση της ευεργετικής διάταξης του νόμου, που προβλέπει διαφορετική ποινική αντιμετώπιση των εμπόρων ναρκωτικών που είναι και οι ίδιοι χρήστες τοξικών ουσιών, από τους διακινητές που δεν έχουν εξάρτηση και δρουν με αποκλειστικό όφελος το κέρδος.

Οι συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών ουσιών είναι καθημερινές στο αστυνομικό δελτίο. Άτομα κάθε ηλικίας, Έλληνες και αλλοδαποί, συλλαμβάνονται με μικρές ποσότητες κάνναβης, αν και ο ισχυρισμός ότι το εν λόγω ναρκωτικό είναι ελαφρύ έχει αποδειχτεί από τους επιστήμονες ότι είναι μύθος, καθώς οδηγεί σταδιακά στη χρήση και άλλων παράνομων τοξικών ουσιών.

Πολλοί από τους συλληφθέντες ήταν σε άθλια κατάσταση από άποψη υγείας. Οδηγούνταν στο Αυτόφωρο ή στην ανακρίτρια από αστυνομικούς, ενώ ήταν εμφανές ότι τελούσαν υπό την επίδραση στερητικού συνδρόμου. Έξω από το γραφείο της ανακρίτριας, στο παγκάκι ενώ ανέμεναν να απολογηθούν, δεν είχαν δυνάμεις να παραμείνουν όρθιοι. Στα κρατητήρια οι αστυνομικοί βίωναν από κοντά το μαρτύριό τους. Η πολύχρονη χρήση τοξικών ουσιών προκαλεί στους χρήστες σημαντικά προβλήματα υγείας, που δεν είναι γνωστά ιδιαιτέρως σε άτομα νεαρής ηλικίας που ξεκινούν τη χρήση κάνναβης ενώ βρίσκονται στην εφηβεία.

Οι κατασχέσεις

Αναλυτικά, το πρώτο πεντάμηνο του 2017, σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, συνελήφθησαν 122 άτομα, ενώ το 2016 συνελήφθησαν 118. Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν ηρωίνη – μορφίνη βάρους 351,55 γραμμαρίων, ενώ πέρυσι στο αντίστοιχο διάστημα, ποσότητα ηρωίνης – μορφίνης βάρους 143,35 γραμμαρίων. Η ποσότητα κοκαΐνης που κατάσχεσαν ήταν βάρους 95,13 γραμμαρίων, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν 3,2 γραμμαρίων. Η ποσότητα κάνναβης που κατάσχεσαν ήταν 2.737,39 γραμμαρίων, ενώ πέρυσι το συγκρινόμενο διάστημα 362,7 γραμμαρίων. Τα χάπια ήταν 463,5 ενώ πέρυσι -στο αντίστοιχο πάντοτε διάστημα- 424,75.

Από τις μεγάλες επιτυχίες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών ήταν η σύλληψη 38χρονου Βολιώτη στις 16 Ιουνίου με 180 δόσεις «λευκού θανάτου», η σύλληψη 57χρονου Βολιώτη στις 24 Μαΐου με 2.600 δόσεις «λευκού θανάτου», η σύλληψη 60χρονου Βολιώτη τον Απρίλιο με ποσότητα ηρωίνης βάρους83,85 γραμμαρίων, η οποία αντιστοιχούσε σε 850 δόσεις «λευκού θανάτου». Οι αστυνομικοί έστησαν μπλόκα στην Εθνική και ακινητοποίησαν τους δράστες την ώρα που ετοιμάζονταν να φέρουν ναρκωτικά στη Μαγνησία, ή έκαναν «έφοδο» στα σπίτια τους και απέτρεψαν το εμπόριο.

Μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών

Τα ναρκωτικά παραμένουν μάστιγα των σύγχρονων κοινωνιών αν και διανύουμε πλέον τον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με στοιχεία από τη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο, βάσει των πληθυσμιακών κριτηρίων το νομού, εκτιμάται ότι οι χρήστες ηρωίνης είναι περίπου 400. Άλλοι παρακολουθούν προγράμματα του ΟΚΑΝΑ ή του ΚΕΘΕΑ, άλλοι προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μόνοι το πρόβλημά τους, πιστεύοντας ότι μπορούν να σταθούν χωρίς βοήθεια. Πανελλαδικά, οι ενεργοί χρήστες ηρωίνης υπολογίζονται από 15.000 έως 20.000.

Πάντως, σήμερα το πρόβλημα των ναρκωτικών φαίνεται να παρουσιάζει σταθεροποίηση με τάση μείωσης. Σε αυτό εκτιμάται ότι βοήθησε η παρακολούθηση προγραμμάτων αντιμετώπισης του προβλήματος, η καλύτερη ενημέρωση που υπάρχει ώστε να αποτρέπεται η εξάρτηση από τα άκρως επικίνδυνα ναρκωτικά όπως η ηρωίνη, και η καταστολή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, η πολιτική πρόληψης που έχει ακολουθηθεί σε σχέση με την καταστολή, έχει ως αποτέλεσμα το πρόβλημα να παρουσιάζει σταθεροποίηση και μείωση.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο από την αρχή του χρόνου μέχρι και σήμερα ζήτησαν βοήθεια 24 άτομα, ενώ το 2016 (ολόκληρο το έτος) 44 άτομα, συνολικά το 2015, 52 άτομα και το 2014 αντίστοιχα 72 άτομα. Συνολικά 230 άτομα παρακολουθούν τα προγράμματα της μονάδας, εκ των οποίων τα 200 προέρχονται από τη Μαγνησία.

Όταν πρωτάνοιξε η μονάδα του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο, ο κύριος όγκος των ανθρώπων που ζητούσαν βοήθεια είχε μεγάλο χρονικό διάστημα στη χρήση τοξικών ουσιών, μπορεί και δεκαετίες, και βρισκόταν σε επιβαρυμένη κατάσταση όσον αφορά στην υγεία. Τα τελευταία χρόνια όμως, στα προγράμματα απορροφώνται άτομα που είναι νέοι χρήστες και δεν έχουν μεγάλη πορεία στα ναρκωτικά. Οι χρήστες λοιπόν, όπως επισημάνθηκε, αναζητούν πιο γρήγορα βοήθεια και γι’ αυτό βρίσκονται σε καλύτερα κατάσταση από άποψη κοινωνικής λειτουργικότητας. Κάποιοι από αυτούς, διατηρούν ακόμη την επαγγελματική δραστηριότητά τους και συνεχίζουν να έχουν ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΠΤΑ ΑΤΟΜΑ

Παράπονα για τη διακίνηση

Αν και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του Βόλου έχει μεγάλες επιτυχίες στην αποτροπή διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, και οι συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών είναι καθημερινές, δεν απουσιάζουν τα παράπονα πολιτών για ύποπτη κίνηση ατόμων σε συνοικίες του Βόλου χωρίς κανένα έλεγχο. Πολίτες καταγγέλλουν ότι ύποπτα άτομα για διακίνηση κινούνται ελεύθερα, ακόμη και σε πάρκα όπου παίζουν μικρά παιδιά. Ωστόσο, δεν καταγγέλλουν το φαινόμενο στις αστυνομικές αρχές, νομίζοντας ότι «δεν μιλάει κανένας και ότι κανένας δεν κάνει το παραμικρό για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου