ΤΟΠΙΚΑ

Χωρίς αστυνομικό σκύλο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου

χωρίς-αστυνομικό-σκύλο-το-κεντρικό-λι-407121

Ο θάνατος του Dorian άφησε κενό που δεν αναπληρώθηκε – Αναζητείται συνοδός με τα κατάλληλα προσόντα

Μόνοι τους, χωρίς τον πολύτιμο συνάδελφό τους, τον αστυνομικό σκύλο Dorian K9, που πέθανε από παθολογικά αίτια τον περασμένο Δεκέμβριο, δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν «καθαρό» από ναρκωτικά το λιμάνι του Βόλου και ευρύτερα τη χερσαία ζώνη και τις παραλίες οι αστυνομικοί του γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου. Ο θάνατος του Dorian σε ηλικία δέκα ετών άφησε πίσω του κενό που δεν αναπληρώθηκε. Κι όμως ο αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης είναι απόλυτα απαραίτητος στο λιμάνι για να μπει «φραγμός» σε όσους επίδοξους προσπαθούν να ανοίξουν πύλη διακίνησης ναρκωτικών ουσιών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η «φυγή» του Dorian είχε προκαλέσει θλίψη στην υπηρεσία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, όπου ο αστυνομικός σκύλος εισήχθη τον Φεβρουάριο του 2011. Ηταν άρτια εκπαιδευμένος στην ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών και αποτέλεσε ιδανικό ντουέτο με τον εκπαιδευτή του, συνοδό και καλύτερό του φίλο αρχικελευστή του Λιμενικού Σώματος Δημήτριο Αγρέβη.

Μαζί και σε συνεργασία με τα υπόλοιπα στελέχη του Γραφείου Ασφαλείας του Κ.Λ. Βόλου κατάφεραν να αναδείξουν την υπηρεσία ως ένα από τα αποδοτικότερα Λιμεναρχεία στο τομέα αντιμετώπισης της μάστιγας των ναρκωτικών.

Δεν ήταν και λίγες οι φορές που ο Dorian και ο συνοδός του χρειάστηκαν να ταξιδέψουν και σε περιοχές εκτός δικαιοδοσίας προκειμένου να φέρουν εις πέρας αποστολές συναδέλφων τους, που σε αρκετές περιπτώσεις παρουσίασαν σοβαρά στοιχεία επικινδυνότητας. Όλοι γνώριζαν τον ρόλο που έπαιξε ο Dorian στο να θεωρείται το λιμάνι του Βόλου «καθαρό» από κάθε είδους δραστηριότητα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών συμβάλλοντας και στην αποτροπή τηςμεταφοράς τους στα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Οι λιμενικοί μάλιστα είχαν αποχαιρετίσει με ένα συγκινητικό μήνυμα τον «συνάδελφό τους» όπως αποκαλούσαν τον Dorian.

Λίγες ημέρες μετά τον θάνατό του, η υπηρεσία άρχισε να αναζητά λύση για τον αστυνομικό σκύλο που θα αναπλήρωνε το κενό. Μέχρι σήμερα όμως το κενό παραμένει δυσαναπλήρωτο.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας και γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών Κώστας Κυράνης, «το πρόβλημα δεν είναι ο σκύλος. Υπάρχουν προσφορές και δυνατότητα εκπαίδευσης. Το ζήτημα είναι ο συνοδός».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συνοδός του Dorian δεν επιθυμεί να συνεχίσει ως συνοδός αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχεις υπό την εποπτεία σου έναν υπηρεσιακό σκύλο και να τον μεγαλώνεις όπως το παιδί σου», αναφέρει ο κ. Κυράνης.

Αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία αναζητά τον κατάλληλο συνοδό. «Σύμφωνα με τον κανονισμό, ο νέος συνοδός θα πρέπει να είναι ηλικίας έως 30 – 32 ετών και να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια για να μπορέσει να αναλάβει τον αστυνομικό σκύλο. Μέχρι σήμερα όσοι συνάδελφοι έχουνεκδηλώσει ενδιαφέρον ή όσους αναζητήσαμε ακόμη και από άλλες υπηρεσίες, δεν πληρούν τα κριτήρια που θέτει ο κανονισμός.

Αγκάθι είναι κυρίως το όριο ηλικίας για το οποίο γίνονται προσπάθειες από την υπηρεσία να αυξηθεί προκειμένου να μπορέσουν κάποιοι ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν τη θέση», τονίζει ο κ. Κυράνης.

Πολύτιμος συνάδελφος

Ο αστυνομικός σκύλος δεν είναι απλώς ένα… εργαλείο στη μάχη κατά των ναρκωτικών. Θεωρείται πολύτιμος συνάδελφος από τους λιμενικούς. «Στο γραφείο Ασφάλειας έχει ενταχθεί και το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών που δεν υπήρχε παλιά.

Οι συνάδελφοι εκπαιδεύονται και εξειδικεύονται, πολύτιμος όμως συνεργάτης είναι ο αστυνομικός σκύλος. Ο σκύλος μπορεί να φθάσει σε σημεία που δεν μπορεί ο άνθρωπος, να μυρίσει τις ουσίες και επιπλέον ενεργεί και αποτρεπτικά σε όσους θελήσουν να κάνουν διακίνηση ναρκωτικών», εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κεντρικής Ελλάδας.

Μάλιστα όπως επισημαίνει η συνδρομή του σκύλου είναι πολύτιμη ιδίως από τη στιγμή που αυξήθηκε το πεδίο δράσης των λιμενικών.

«Δεν έχουμε πλέον στην αρμοδιότητά μας μόνο το λιμάνι ή τη χερσαία ζώνη. Από φέτος με νομική διάταξη έχουμε στην αρμοδιότητά μας την παραλία και τον αιγιαλό, όπου συχνά γίνεται χρήση ή και διακίνηση ναρκωτικών», σημειώνει.

Κάθε εβδομάδα και δύο υποθέσεις ναρκωτικών στο λιμάνι

Σύμφωνα με τον κ. Κυράνη, οι υποθέσεις ναρκωτικών είναι στην εβδομαδιαία ατζέντα του γραφείου Ασφάλειας – Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.

«Τουλάχιστον μία με δύο φορές την εβδομάδα υπάρχει και μία υπόθεση. Δεν πρόκειται για μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Στο λιμάνι με την έντονη δραστηριότητά μας φαίνεται ότι έχουμε βάλει φραγμό. Υπάρχουν όμως πολλές μικρές υποθέσεις.

Οι έλεγχοι που κάνουμε είναι καθημερινοί και από το πρωί έως το βράδυ σε όλα τα δρομολόγια, αλλά και σε κάθε σημείο αρμοδιότητάς μας», επισημαίνει.

Χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρεται στην πρόσφατη περίπτωση της εξιχνίασης υπόθεσης ναρκωτικών που ήταν κρυμμένα σε μπουκάλι σαμπουάν και που ακόμη και χωρίς τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου οι λιμενικοί εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου