ΤΟΠΙΚΑ

Με το «ζόρι» στο ενιαίο μισθολόγιο ~ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ 30% ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥΣ

με-το-ζόρι-στο-ενιαίο-μισθολόγιο-περ-407068

Οικοδόμοι και εργατοτεχνίτες που απασχολούνται σε έργα του Δημοσίου

Παρότι έχουν υπογράψει την κλαδική σύμβαση του οικοδόμου – εργατοτεχνίτη και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα «υπόκεινται» στις περικοπές του Δημοσίου διότι απασχολούνται σε έργα που εκτελούν υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τον μπελά τους έχουν βρει όσοι εργατοτεχνίτες και οικοδόμοι απασχολούνται σε διάφορα δημόσια έργα που γίνονται με χρηματοδότηση εθνικών πόρων. Το ενιαίο μισθολόγιο και οι περικοπές που έχουν υποστεί οι δημόσιοι υπάλληλοι, αποτελούν τον «μπούσουλα» με αποτέλεσμα και οι δικές τους αποδοχές να «ψαλιδίζονται» ανάλογα.

Εργατοτεχνίτες και οικοδόμοι είδαν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται σημαντικά μέχρι και 30% παρά το γεγονός ότι παλαιότερα δεν ίσχυε αυτό αλλά δεν υπήρχε και παρόμοια στενότητα πόρων και κονδυλίων.

Η αρχή έγινε με τους 25 περίπου εργαζόμενους σε διάφορα έργα που έχει αναλάβει το υπουργείο πολιτισμού (αρχαιολογία) όπου εργατοτεχνίτες και οικοδόμοι είχαν υπογράψει ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου κλαδικές συμβάσεις και αμείβονταν με το αντίστοιχο μεροκάματο των συμβάσεων τους (προϋπηρεσία και τριετίες) των Οικοδόμων όμως στην πορεία και εξετάζοντας τα εκκαθαριστικά διαπίστωσαν ότι ουσιαστικά αμείβονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο και οι αποδοχές τους κάθε μήνα από 1.200 και 1.300 ευρώ (με υπερωρίες) πήραν την κατηφόρα και έφτασαν στα 700 και 800 ευρώ αντίστοιχα.

Ολα αυτά σε μία περίοδο που ο κλάδος των εργατοτεχνιτών δέχεται μεγάλα πλήγματα εξαιτίας της πολύ υψηλής ανεργίας και της έλλειψης έργων στα οποία θα μπορούσε να απασχοληθεί προσωπικό.

Το μεροκάματο έχει «χτυπηθεί» ανεπανόρθωτα καθώς από 60 και 70 ευρώ ημερομίσθιο, η πλειοψηφία των εργατοτεχνιτών απασχολείται, όπου απασχολείται με 30 ευρώ και αυτό το μεροκάματο, για εργαζόμενους που θεωρούνται μάστορες και έχουν μία μεγάλη προϋπηρεσία και εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πολλοί οικοδόμοι προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους επιδιώκουν εναγωνίως να απασχοληθούν ακόμη και στα πιο ψιλά μερεμέτια, κάνοντας προσφορές για μεροκάματα πολύ μικρά, μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν στο οικογενειακό «ταμείο» και να μπορούν να έχουν, εάν είναι εφικτό μία στοιχειώδη ασφάλιση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου