ΤΟΠΙΚΑ

«Να εκλείψει η αδήλωτη εργασία»

να-εκλείψει-η-αδήλωτη-εργασία-405899

Την ανάγκη να εκλείψει η αδήλωτη ή η ψευδώς δηλωμένη εργασία τονίζουν 32 Εργατικά Κέντρα, συμπεριλαμβανομένου του Βόλου, με κοινή ανοιχτή επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό.

Οπως επισημαίνουν, παράλληλα, οι συνυπογράφοντες την επιστολή «πρέπει να εκλείψουν και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι συμβάσεις όλες πρέπει να είναι εξαρτημένης εργασίας και μάλιστα αορίστου χρόνου».

Απευθυνόμενα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τα Εργατικά Κέντρα ζητούν να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα, «με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα efood της γερμανικής Delivery Hero, η οποία εκβιαστικά πρότεινε σε διανομείς της, μέσω της εφαρμογής Road Runner που χρησιμοποιεί για να διασυνδέεται μαζί τους, να συνάψουν μια άλλη μορφή εργασιακής σχέσης, αυτή του freelancer».

Κοινό το αίτημα για άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, ώστε: «Να υπογραφεί άμεσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει το σύνολο των διανομέων της χώρας (εστίαση, εμπόριο, τρόφιμα). Να σταματήσει η επιβολή της freelancing εργασίας και να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου εξαρτημένης εργασίας.

Να μη φορολογείται και να μην υπόκειται σε κρατήσεις η χιλιομετρική αποζημίωση για τη συντήρηση των οχημάτων.

Να μη φορολογούνται και να μην υπόκεινται σε κρατήσεις τα ηλεκτρονικά φιλοδωρήματα ή εφόσον θεωρούνται νόμιμος μισθός να πληρώνονται επ’ αυτών προσαυξήσεις για υπερωριακή απασχόληση, εργασία τις Κυριακές, αργίες και νύχτες.

Να σταματήσουν τα συστήματα αξιολογήσεων που υιοθετούν οι εταιρείες ως κριτήριο απόλυσης και απειλή στέρησης ημερομισθίων.

Να συμπεριληφθούν οι διανομείς στα μέτρα πρόληψης μετάδοσης του Sars-Cov-2 και να γίνεται η παράδοση στην είσοδο κάθε κτιρίου, με εξαίρεση περιπτώσεις ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Να προβλέπονται χώροι υγιεινής και στεγασμένοι χώροι αναμονής για τους Riders.

Να ασφαλίζονται με ευθύνη των εργοδοτών το όχημα, ο εξοπλισμός και τα χρηματικά ποσά, από τον κίνδυνο ληστείας.

Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης.

Να σταματήσει η ηθική και ψυχολογική παρενόχληση προς τους εργαζόμενους και να υποβληθούν σε αυστηρό θεσμικό έλεγχο από το ΣΕΠΕ και το Υπουργείο Εργασίας όλες οι εσωτερικές παραμετροποιήσεις της εφαρμογής που οδηγούν σε μισθολογικές και ανταγωνιστικές διακρίσεις και που χρησιμοποιούνται ως λόγοι απόλυσης.

Να διακόπτεται η διανομή με απόφαση κρατικής αρχής σε περιόδους ακραίων καιρικών φαινομένων (βροχές, χιόνια, παγετοί, καύσωνες)».

Βελτίωση συνθηκών εργασίας

Τα 32 Εργατικά Κέντρα καθιστούν σαφές ότι «από την πλευρά μας, τιμώντας τον θεσμικό μας ρόλο, δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να εκβιάζονται οι συνάδελφοί μας, ενώ θέτουν σε κίνδυνο τις ίδιες τους τις ζωές. Θα συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας, από κοινού με τους «Riders», για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την πάταξη εργοδοτικών αυθαιρεσιών και παρανομιών, την κατάκτηση ενιαίου πλαισίου εργασιακών σχέσεων, το χτίσιμο ενός δικαιωματικού χάρτη που θα ανοίγει «ομπρέλα» προστασίας στην κακοκαιρία που βιώνουν ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και εργοδότη».

Κοινό το αίτημα στην κυβέρνηση για στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου, επιδεικνύοντας «τη δέουσα πολιτική ευαισθησία», με την επισήμανση για «πρόσθετα μέτρα αυστηροποίησης των κανόνων της αγοράς εργασίας, στηρίζοντας με ενεργές πολιτικές όλους όσοι είτε από επιλογή, είτε από ανάγκη βρέθηκαν στη θέση του «παιδιού που έχει φύγει και είναι στο δρόμο». Ολους όσοι κινδυνεύουν σε κάθε εκατοστό στην άσφαλτο να μην γυρίσουν ζωντανοί σπίτι τους».

«Να εκλείψει η αδήλωτη εργασία»

«Η αδήλωτη ή η ψευδώς δηλωμένη εργασία πρέπει να εκλείψει. Το ίδιο πρέπει να εκλείψουν και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Οι συμβάσεις όλες πρέπει να είναι εξαρτημένης εργασίας και μάλιστα αορίστου χρόνου. Οι ψευδεπίγραφες συμβάσεις με «τίτλο κτήσης» (κοινώς μπλοκάκι) ή οι συμβάσεις με «βαπτισμένους» εργαζομένους ως… «ελεύθερους επαγγελματίες» πρέπει να καταργηθούν» επισημαίνεται από τα Εργατικά Κέντρα.

Στο διά ταύτα, οι συνυπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή επισημαίνουν στον πρωθυπουργό: «Οφείλετε, λοιπόν, να αναγνωρίσετε πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα στους «Riders», είτε απασχολούνται σε πλατφόρμα, είτε σε εμπορικά καταστήματα, είτε σε καταστήματα εστίασης-καφέ. Μόνο έτσι εκφράζονται έμπρακτα το ενδιαφέρον και η αλληλεγγύη. Μόνο έτσι η πολιτική αποκτά ουσία και δεν περιορίζεται απλά και μόνο σε επικοινωνία».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου