ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση των μικροσωματιδίων

αύξηση-των-μικροσωματιδίων-404708

Μετά από αρκετές ημέρες… ηρεμίας χθες ξαναχτύπησαν τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα της πόλης καθώς οι τιμές τους ήταν διπλάσιες από το επιτρεπτό όριο. Από νωρίς το πρωί οι δείκτες των Σταθμών Μέτρησης Αέριας Ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έδειχναν πως τα ΡΜ10 κυμαίνονταν πάνω από το όριο, ενώ οι υπερβάσεις συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας με αυξητική τάση προς το βράδυ.

Οι δείκτες του Σταθμού Μέτρησης Αέριας Ρύπανσης που είναι εγκατεστημένος στο κτήριο Παπαστράτου ξεκίνησε από χθες τα ξημερώματα να καταγράφει υψηλά φορτία των μικροσωματιδίων.

Ειδικότερα από τις 9 το πρωί τα ΡΜ10 είχαν ξεπεράσει τα 70 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι δείκτες συνέχιζαν να καταγράφουν υπερβάσεις. Η κορύφωση της έξαρσης καταγράφηκε στις 7.06 το απόγευμα με τα μικροσωματίδια να φτάνουν τα 136mg/m3.

Ίδια εικόνα επικράτησε και στον Σταθμό Μέτρησης Αέριας Ρύπανσης στην περιοχή του Φυτόκου. Από πολύ νωρίς το πρωί οι δείκτες κατέγραψαν υπερβάσεις που ξεπερνούσαν τα 100 μικρογραμμάρια, ενώ κάμψη σημειώθηκε τις μεσημεριανές ώρες. Ωστόσο από το απόγευμα κι έπειτα τα μικροσωματίδια… επέστρεψαν και άγγιξαν τα 134 μικρογραμμάρια. Ο μέσος όρος αέριας ρύπανσης στον εν λόγω Σταθμό διαμορφώθηκε στα 59 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στο Σταθμό Μέτρησης στο κτήριο Παπαστράτος ο μέσος όρος ήταν 66 μικρογραμμάρια.

Εντύπωση προκάλεσε όμως το γεγονός πως οι δείκτες μέτρησης αέριας ρύπανσης του Σταθμού στο Πεδίον του Άρεως δεν κατέγραψαν υπερβάσεις αιωρούμενων σωματιδίων, παρά μόνο από το απόγευμα κι έπειτα με τα μικροσωματίδια να φτάνουν τα 89 mg/m3.

Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου