ΤΟΠΙΚΑ

Ορκίζονται οι νέες δημοτικές αρχές

ορκίζονται-οι-νέες-δημοτικές-αρχές-404478

Την τρέχουσα και την ερχόμενη εβδομάδα οι ορκωμοσίες – Θα ακολουθήσουν οι εκλογές των προεδρείων

Περίοδος ορκωμοσιών των νέων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων ξεκινά από την τρέχουσα εβδομάδα και θα συνεχιστεί την ερχόμενη στους οκτώ Δήμους της Μαγνησίας. Οι ορκωμοσίες των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 30 Αυγούστου, προκειμένου από 1η Σεπτεμβρίου να εγκατασταθούν οι δημοτικές αρχές και να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογών νέων προεδρείων στους Δήμους.

Το… ράλι των ορκωμοσιών ξεκινά αύριο Τετάρτη 21 Αυγούστου στον Δήμο Αλμυρού. Η τελετή ορκωμοσίας του νέου δημάρχου Βαγγέλη Χατζηκυριάκου, των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων θα γίνει στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αλμυρού.

Θα ακολουθήσει την ερχόμενη Παρασκευή 23 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βόλου η ορκωμοσία του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, των δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων.

Το Σάββατο 24 Αυγούστου θα γίνει η τελετή ορκωμοσίας στον Δήμο Σκοπέλου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου στο «Ξενία».

Την Κυριακή 25 Αυγούστου θα ακολουθήσει η τελετή ορκωμοσίας στον Δήμο Σκιάθου στις 8 το βράδυ στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο «Μπούρτζι».

Στον Δήμο Αλοννήσου η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 7μ.μ. στο Δημαρχείο.

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 12:30 το μεσημέρι στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής η ορκωμοσία του Δήμου Νοτίου Πηλίου και την Παρασκευή 30 Αυγούστου (δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα ώρα) θα γίνει η ορκωμοσία στον Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Τέλος, το Σάββατο 31 Αυγούστου θα γίνει η ορκωμοσία στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου στο Δημαρχείο στη Ζαγορά, σε ώρα που θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες.

Τα νέα δημοτικά συμβούλια θα εγκατασταθούν από την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.

Στο τιμόνι των Δήμων συνεχίζουν στον Βόλο ο Αχιλλέας Μπέος, στον Ρήγα Φεραίο ο Δημήτρης Νασίκας, σε Ζαγορά – Μούρεσι ο Παναγιώτης Κουτσάφτης και στην Αλόννησο ο Πέτρος Βαφίνης. Αλλαγή σκυτάλης θα γίνει στους Δήμους Αλμυρού με νέο δήμαρχο τον Βαγγέλη Χατζηκυριάκο, Νοτίου Πηλίου με τον Μιχάλη Μιτζικό, Σκιάθου με τον Θοδωρή Τζούμα και Σκοπέλου με τον Σταμάτη Περίσση.

Εκλογή νέων προεδρείων

Με την εγκατάσταση των νέων δημοτικών συμβουλίων θα πρέπει να γίνουν οι εκλογές των νέων προεδρείων.

Στον Δήμο Βόλου αναμένεται να γίνουν την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου. Την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα συγκαλέσει ο πλειοψηφών δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του Αχιλλέα Μπέου, Κωνσταντίνος Λούλης. Προς το παρόν, στον Δήμο δεν έχει κοινοποιηθεί εγκύκλιος για τη διενέργεια της διαδικασίας.

Σύμφωνα όμως με τον airetos.gr, τον Σεπτέμβριο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η νέα διαδικασία για την εκλογή των προεδρείων των Δημοτικών Συμβουλίων. Το σχετικό αρ. 64 του «Καλλικράτη» (ν. 3852/2010) αντικαταστάθηκε από το αρ. 71 του «Κλεισθένη» (ν.4555/2018) και στη συνέχεια σε δύο σημεία τροποποιήθηκε με την παρ. 6 του αρ. 5 του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου (ν. 4623/2019).

Οσον αφορά στον χρόνο εκλογής η σύγκληση των Δημοτικών Συμβουλίων για την εκλογή των προεδρείων τους πρέπει να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο εκλογής, ισχύουν τα εξής:

Το δημοτικό συμβούλιο συνέρχεται για την εκλογή προεδρείου, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού του εκλεγέντος δημάρχου που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και σε περίπτωση ισοψηφίας εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην απόφαση του Δικαστηρίου. Στη συνεδρίαση προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το συμβούλιο, ο οποίος αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του συμβουλίου σε έναν από τους υπαλλήλους του Δήμου.

Το προεδρείο συγκροτείται από τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο και τον γραμματέα, ως εξής:

– Ο πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη του εκλεγέντος δημάρχου, είτε αναδείχθηκε πρώτη, είτε δεύτερη σε εκλογική δύναμη.

– Ο αντιπρόεδρος προέρχεται από την παράταξη που αναδείχθηκε, αντίστοιχα, δεύτερη ή πρώτη σε εκλογική δύναμη, αλλά δεν ανέδειξε τον δήμαρχο.

– Ο γραμματέας προέρχεται από την τρίτη σε εκλογική δύναμη παράταξη.

Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας εκλέγονται κατά τη συνεδρίαση χωριστά και με μυστική ψηφοφορία, σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:

Πρώτα καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του προέδρου. Υποψήφιος για το αξίωμα αυτό εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της παράταξης. Εάν κανείς από τους ενδιαφερόμενους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών της παράταξης ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενεργείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψήφιων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση. Την κλήρωση διενεργεί ο προεδρεύων σύμβουλος.

Έπειτα καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του αντιπροέδρου, με την ίδια διαδικασία.

Εν συνεχεία καλούνται οι δημοτικοί σύμβουλοι που ανήκουν στην τρίτη παράταξη και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία έναν εξ αυτών ως προτεινόμενο για το αξίωμα του γραμματέα, με την ίδια διαδικασία.

Μετά την εκλογή του προτεινόμενου υποψηφίου για καθένα από τα αξιώματα του προεδρείου, το δημοτικό συμβούλιο καλείται να επικυρώσει με ψηφοφορία την εκλογή του υποδειχθέντος υποψηφίου για κάθε αξίωμα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου