ΤΟΠΙΚΑ

10.000 ανασφάλιστα οχήματα στη Μαγνησία

10-000-ανασφάλιστα-οχήματα-στη-μαγνησία-403611

«Χαλάρωσαν» οι ιδιοκτήτες οχημάτων μετά τον τελευταίο έλεγχο πριν από ενάμιση χρόνο – Νέο «σαφάρι» ξεκινά στις αρχές Σεπτεμβρίου

Δύο στα δέκα οχήματα της Μαγνησίας είτε οι ιδιοκτήτες έχουν καθυστερήσει να ανανεώσουν το ασφαλιστικό συμβόλαιο που έχει λήξει, είτε είναι ανασφάλιστα για περισσότερους από δύο μήνες. Το 20% των ΙΧΕ, μηχανών και επαγγελματικών αυτοκινήτων, που δεν είναι ασφαλισμένα, αντιστοιχεί σε περίπου 10.000 οχήματα, που παρουσιάζουν κενά ασφάλισης και οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν αν δεν ανανεώσουν εγκαίρως τα ασφαλιστήρια συμβόλαιά τους με τσουχτερά πρόστιμα στο «σαφάρι», που ξεκινά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και μέλος του Συλλόγου Ασφαλιστών Μαγνησίας Φίλιππο Σαμαλέκο, τα ανασφάλιστα οχήματα, που κυκλοφορούν στους δρόμους της χώρας, υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες και στη Μαγνησία σε περίπου 10.000. «Ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων έχει αυξηθεί. Πολλά ανήκουν στην κατηγορία των οχημάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων καθυστερούν από 15 έως και 20 ημέρες να ανανεώσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους, πάνω όμως από το 50% των οχημάτων παρουσιάζει κενό ασφάλισης περισσότερο από ένα ή δύο μήνες ή και επιπλέον. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από 5.000 οχήματα, από το σύνολο των 10.000 που σήμερα δεν είναι ασφαλισμένα, παραμένουν ανασφάλιστα για μακρύ χρονικό διάστημα», αναφέρει ο κ. Σαμαλέκος.

Οπως είναι γνωστό, ο τελευταίος έλεγχος που έγινε για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων ήταν στις 30 Απριλίου του 2018. Εκτοτε έχει περάσει ενάμιση χρόνος και έλεγχος δεν έχει γίνει, ενώ προβλέπεται να γίνεται δύο φορές τον χρόνο. Η απουσία ελέγχων φαίνεται να… χαλάρωσε τους ιδιοκτήτες οχημάτων, που καθυστερούν την ανανέωση των συμβολαίων και κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς ασφάλιση με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και άλλους οδηγούς σε περίπτωση εμπλοκής σε τροχαίο ατύχημα.

«Η ασφάλεια του οχήματος θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους. Δεν υπάρχει δικαιολογία ότι κάποιος δεν έχει τα χρήματα να τα δώσει μαζεμένα. Αφενός υπάρχουν δόσεις, αφετέρου στην αγορά διατίθενται ακόμη και μηνιαία ασφάλιστρα. Οποιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να καλύψει το κόστος της ασφάλισης καλύτερα θα είναι να επιλέξει ένα μικρότερο όχημα με μικρότερο ασφάλιστρο ή και να παραδώσει τις πινακίδες και να επιλέξει άλλους τρόπους μεταφοράς, παρά να κυκλοφορεί ανασφάλιστος με κίνδυνο για τον ίδιο και για άλλους οδηγούς», αναφέρει ο κ. Σαμαλέκος.

Νέο «σαφάρι» μετά από ενάμιση χρόνο

Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να γίνει έλεγχος για τη διαπίστωση του ακριβούς αριθμού ανασφάλιστων οχημάτων.

Από την προηγούμενη διασταύρωση, στην οποία είχε προχωρήσει η ΑΑΔΕ συγκρίνοντας τη δική της βάση δεδομένων με αυτή του Υπουργείου Μεταφορών και των ασφαλιστικών εταιρειών, προέκυψε ότι 436.653 οχήματα ήταν ανασφάλιστα. Στους ιδιοκτήτες επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα με τη γνωστή μορφή του παραβόλου. Το ύψος του προστίμου για ανασφάλιστο όχημα διαμορφώνεται ως εξής:

-Στα 100 ευρώ για δίκυκλα οχήματα έως 250 κ. εκ.

-Στα 150 ευρώ για δίκυκλα οχήματα από 251 κ. εκ. και άνω.

-Στα 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κ. εκ.

-Στα 250 ευρώ για αυτοκίνητα από 1.001 κ. εκ. και άνω.

Για την πληρωμή του οφειλόμενου ποσού ισχύει παράβολο από την ΑΑΔΕ για κάθε ΑΦΜ ιδιοκτήτη, το οποίο φέρει τον ίδιο αριθμό με τον αριθμό πρωτοκόλλου της ειδοποίησης που λαμβάνει ο ιδιοκτήτης.

Στους ιδιοκτήτες των οχημάτων που εντοπίζονται ανασφάλιστα θα αποστέλλεται ειδοποίηση, με την οποία θα καλείται ο κάτοχος εντός 8 ημερών να πληρώσει το ανάλογο παράβολο και να ασφαλίσει το όχημά του. Αν το αγνοήσει, οι ποινές θα είναι βαρύτερες.

Συγκεκριμένα προβλέπονται:

-Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων του οχήματος για 6 μήνες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής.

-Σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα, αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού συμβολαίου ασφάλισης.

-Χρηματικό πρόστιμο με πράξη της Αστυνομικής Αρχής 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα ΦΔΧ, 500 ευρώ για τα επιβατικά και 250 ευρώ για τα δίκυκλα.

-Φυλάκιση από δύο μήνες έως έναν χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000 ευρώ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου