ΤΟΠΙΚΑ

Ζηλευτή πρωτιά φοιτήτριας

ζηλευτή-πρωτιά-φοιτήτριας-403484

Ζηλευτή πρωτιά απέσπασε η επικεφαλής της ομάδας iGEM Thessaly 2021, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετέχοντας στον σπουδαίο διαγωνισμό Falling Walls Lab Greece. Την ομάδα εκπροσώπησε επάξια η φοιτήτρια Αστερία Τσαπαδίκου, παίρνοντας το «εισιτήριο» για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, την ομάδα και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στον αντίστοιχο διεθνή διαγωνισμό.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η μεγάλη διάκριση έδωσε τα εύσημα στην ομάδα που κατάφερε να δημιουργήσει μια νέα μέθοδο για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων στο μικροβίωμα του εντέρου και σοβαρές ασθένειες εν τη γενέσει τους, δίνοντας στους εξεταζόμενους τη δυνατότητα να αποφύγουν την διαδικασία της κολονοσκόπησης, με την χρήση ειδικής κάψουλας.

Η επικεφαλής της πολυβραβευμένης ομάδας Αστερία Τσαπαδίκου, εκπροσωπώντας την ομάδα iGEM Thessaly 2021 και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το ερευνητικό έργο AMALTHEA, κατάφερε να γκρεμίσει το τείχος του μικροβιώματος, αποσπώντας, όπως προαναφέρθηκε, την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Falling Walls Lab Greece.

Συγκεκριμένα, προχθές πραγματοποιήθηκε ο τελικός του Falling Walls Lab Greece 2021 με την υποστήριξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλαδος (ΕΒΕ), στον Πύργο Βιβλίων του Κέντρου Πολιτισμού Iδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Από τους οκτώ φιναλίστ, μετά από αξιολόγηση της κριτικής επιτροπής, η Αστερία Τσαπαδίκου, προπτυχιακή φοιτήτρια Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και Project Leader της διεπιστημονικής ομάδας iGEM Thessaly 2021, απέσπασε την πρώτη θέση και θα διαγωνιστεί στον τελικό του Falling Walls Lab στο Βερολίνο, στις 7 Νοεμβρίου, εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τη βραβευμένη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταγράφοντας τα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης που τη διακατέχουν, μετά τη μεγάλη διάκριση που απέσπασε, συμμετέχοντας στον μεγάλο διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. «Στις 7 Νοεμβρίου θα παραστώ στο Βερολίνο για να παρουσιάσω το έργο της ομάδας, εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ελπίζω όλα να πάνε κατ’ ευχήν» επισημαίνει.

Μεγάλη διάκριση

Η επικεφαλής της ομάδας iGEM Thessaly 2021 θα παρουσιάσει στο εξωτερικό, και στο πλαίσιο του διεθνούς σκέλους του διαγωνισμού καινοτομίας τη μεγάλη ερευνητική δράση της ομάδας, που έχει ως στόχο τον εντοπισμό προβλημάτων στη λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου.

«Το πρότζεκτ απέσπασε πολύ θετικά σχόλια από την επιτροπή και κάνουμε ορισμένες μικροδιορθώσεις στο σκέλος της παρουσίασης, για να μεταβούμε πανέτοιμοι στο εξωτερικό, συμμετέχοντας στη μεγάλη διεθνή διοργάνωση για την εμπειρία και τη συμμετοχή» υπογραμμίζει η Αστερία Τσαπαδίκου.

Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στοχεύοντας να γκρεμίσει το τείχος του μικροβιώματος, παρουσίασε σε τρία λεπτά την καινοτόμα ερευνητική πρόταση της ομάδας με το όνομα AMALTHEA. Ενσωματώνοντας αρχές της Συνθετικής Βιολογίας, η AMALTHEA αποσκοπεί να ανιχνεύσει την εντερική δυσβίωση με τη δημιουργία μίας βιοηλεκτρονικής κάψουλας, να αξιολογήσει τη λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό και να απαλύνει τα συμπτώματα από γαστρεντερικές ασθένειες με τη χρήση ενός βιοθεραπευτικού διατροφικού συμπληρώματος.

Διεθνής ομάδα

Σκοπός της iGEM Thessaly 2021 είναι να προσφέρει ένα «οπλοστάστιο» για την πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, ενσωματώνοντάς το στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων που αφορούν τόσο στον άνθρωπο όσο και τα οικόσιτα και κτηνοτροφικά ζώα. Το έργο της ομάδας θα παρουσιαστεί επίσημα στον Διεθνή Διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας iGEM 2021, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από τις 4 – 14 Νοεμβρίου 2021.

Αναφορικά με το Falling Walls Lab, πρόκειται για ένα διεθνές φόρουμ για τη νέα γενιά καινοτόμων, πρωτοπόρων, δημιουργών και οραματιστών. Στόχος του είναι η σύνδεση νέων επιστημόνων και επιχειρηματιών από όλους τους τομείς σε μια πλατφόρμα παγκόσμιας κλάσης που τους βοηθά να προωθήσουν τις καινοτομίες τους, να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ τους, χτίζοντας ένα παγκόσμιο δίκτυο και μια βιώσιμη κοινότητα καινοτόμων.

Στον παγκόσμιο τελικό, οι 100 φιναλίστ από όλο τον κόσμο καλούνται να πείσουν μία κριτική επιτροπή υψηλού επιπέδου για τις λύσεις που προτείνουν σε μερικές από τις πιο πιεστικές προκλήσεις της εποχής μας, και να διεκδικήσουν τον τίτλο «Breakthrough Winner» στην κατηγορία «Emerging Talents», ένα χρηματικό ποσό αλλά και την ευκαιρία να παρουσιάσουν την ιδέα τους ξανά στη σκηνή του Falling Walls Conference.

Επόμενος σταθμός για την ομάδα iGEM Thessaly 2021 και την Αστερία Τσαπαδίκου, ο παγκόσμιος τελικός του διαγωνισμού Falling Walls Lab Finale, που διοργανώνεται στο Βερολίνο στις 7 Νοεμβρίου 2021 και φυσικά ο Διεθνής Διαγωνισμός iGEM 2021.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου