ΤΟΠΙΚΑ

«Πνίγουν» την αγορά του Βόλου οι υποχρεώσεις

πνίγουν-την-αγορά-του-βόλου-οι-υποχρ-402582

Ουσιαστικές λύσεις χρειάζονται οι έμποροι ~ Κινητικότητα στην αγορά φέρνουν οι εκπτώσεις

Εγιναν βήματα προς τη θετική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η τραπεζική αργία, όμως δεν δόθηκαν και ουσιαστικές λύσεις. Με τα λόγια αυτά περιγράφει τα αποτελέσματα της σύσκεψης την Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας Κωνσταντίνος Τσέλιος, τονίζοντας ότι την Παρασκευή οι έμποροι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κάλυψη σειράς υποχρεώσουν.

Η σύσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδας αποφάσισε να χαλαρώσουν τα capital controls για την εξομάλυνση της λειτουργίας της αγοράς και να εξεταστεί η παράταση της πληρωμής των επιταγών μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, χωρίς να ενεργοποιηθεί ο Τειρεσίας. Όμως, στην παρούσα φάση, ο εμπορικός κόσμος σκέφτεται ότι σε λίγες μέρες, την Παρασκευή, 31 Ιουλίου, οι επιχειρηματίες θα πρέπει να πληρώσουν τις δίμηνες ασφαλιστικές τους εισφορές, τη ρύθμιση του ΟΑΕΕ, τις εισφορές στο ΙΚΑ, το ΦΠΑ, τις ρυθμίσεις των 100 δόσεων στην Εφορία, τις μισθοδοσίες, τα πάγια έξοδα…

Ο κ. Τσέλιος υπενθύμισε ότι από το δημοψήφισμα και μετά τα καταστήματα είδαν τους τζίρους τους να καταγράφουν συνεχείς απώλειες, μέχρι που έφτασαν να εκμηδενίζονται με την τραπεζική αργία. Αυτήν τη στιγμή είπε ότι η αγορά άρχισε να αναπτύσσει κίνηση, όμως ο Ιούλιος δεν παύει να είναι ο χειρότερος μήνας των τελευταίων ετών.

Για τη χαλάρωση των capital controls είπε ότι πρέπει να επεκταθεί σε όλα τα είδη και όχι μόνο τα τρόφιμα, ενώ για τις επιταγές ότι σαφώς και με το μέτρο αυτό θα δοθεί μεγάλη ανάσα, όμως αυτή τη στιγμή οι υποχρεώσεις «πνίγουν» την αγορά. Σε λίγες μέρες, εξήγησε, οι έμποροι θα κληθούν να πληρώσουν σειρά ρυθμίσεων παρά την οικονομική ασφυξία που προκάλεσε η τραπεζική αργία.

«Ο καταναλωτής ακόμη και σήμερα που άνοιξαν οι Τράπεζες με το ανώτατο όριο των 60 ευρώ στις αναλήψεις, τι είδους αγορές να κάνει; Δεν είναι λογικό ότι με αυτήν την κατάσταση αισθάνεται αβεβαιότητα; Εχει αναπτυχθεί ένα άκρως δυσμενές κλίμα στο εμπόριο. Ακόμη και τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπή των συντάξεων έχουν αντίκτυπο, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Να επισημανθεί ότι ο εμπορικός κόσμος διανύει την τρίτη εβδομάδα των εκπτώσεων, με τις επιχειρήσεις να κάνουν εκπτώσεις ύψους 30-60% σε είδη με εξαιρετική ποιότητα. «Το τελευταίο δεκαήμερο έχει αναπτυχθεί κινητικότητα στην αγορά, όμως δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις λόγω της ζημιάς που έγινε στο εμπόριο το προηγούμενο διάστημα», είπε ο κ. Τσέλιος.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου τόνισε ότι πρέπει επιτέλους να ασχοληθούν σοβαρά με τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου. «Αυτά τα μέτρα λαμβάνονται κατόπιν δικών μας πιέσεων. Όμως χρειάζεται ουσιαστική αντιμετώπιση. Πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο που να εξασφαλίζει ρευστότητα στην αγορά. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν θα καταρρεύσουν οι ρυθμίσεις των 100 δόσεων; Κανένας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις πληρωμές στο τέλος του μήνα», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου