ΤΟΠΙΚΑ

Απολογισμός τριετίας από τη διοίκηση του Αχιλλοπουλείου

απολογισμός-τριετίας-από-τη-διοίκηση-401025

Θετικό πρόσημο σε οκτώ στρατηγικούς στόχους, που έθεσε η διοίκηση του Νοσοκομείου

Σε απολογισμό της τριετούς θητείας του στη διοίκηση του Αχιλλοπουλείου Νοσοκομείου Βόλου προχώρησε στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου ο Ματθαίος Δραμητινός.

Οπως ανέφερε ο κ. Δραμητινός «η χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, η παροχή ποιοτικής φροντίδας υγείας, η εύρυθμη, ουσιαστική και διαφανής λειτουργία όλων των υπηρεσιών του Νοσοκομείου μας, η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας ασθενών και συνοδών, η δίκαιη κι αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων, η συμμόρφωση και τήρηση της νομοθεσίας και η αναβάθμιση του ρόλου του Νοσοκομείου στη συνείδηση των συμπολιτών μας αποτελούν τις βασικές και απαράβατες αρχές της προσπάθειας που κάνουμε απ’ τη θέση ευθύνης της διοίκησης του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, με όραμα την παροχή υψηλού επιπέδου περίθαλψης, καλύτερης των όμορων νοσοκομείων, αλλά και εφάμιλλης με ανεπτυγμένα νοσοκομεία του κέντρου.

Βεβαίως δεν επιλύσαμε όλα τα προβλήματα, έτσι κι αλλιώς το Νοσοκομείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και η προσπάθεια που απαιτείται από μέρους μας είναι, ως οφείλει, συνεχής και αδιάλειπτη. Σύμμαχος ανεκτίμητος στην προσπάθεια αυτή είναι η δέσμευσή μας στη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, η διαφάνεια στις διαδικασίες, η επιμονή, αλλά κυρίως το ομαδικό πνεύμα».

Το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου είναι το δεύτερο σε μέγεθος νοσοκομείο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας με αριθμό οργανικών κλινών 400 και ανεπτυγμένων 391 και προσωπικό 822 στελέχη, μαζί με τους επικουρικούς υπαλλήλους και ειδικευομένους ιατρούς.

Παρουσιάζοντας τον απολογισμό, ο κ. Δραμητινός εστίασε σε οκτώ στρατηγικούς στόχους στους οποίους καταγράφεται θετικό πρόσημο.

Σε ό,τι αφορά στα οικονομικά, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και η απορρόφηση των κονδυλίων εξελίχθηκε θετικά σε όλη τη διάρκεια της τριετίας και έφθασε στο 98,88% το 2018. Μεταξύ άλλων περιορίστηκαν οι εξωσυμβατικές προμήθειες από το ποσό των 5,9εκατ. ευρώ το 2015 στις 473.884,60 ευρώ το 2019 με αποτέλεσμα την ενίσχυση της διαφάνειας αλλά και την επιτυχία οικονομίας κλίμακας. Επιπλέον μεγάλη προσπάθεια καταβλήθηκε για την μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τρίτους.

«Οι δείκτες παραγωγικότητας και αποδοτικότητας του Νοσοκομείου την τελευταία πενταετία έχουν αυξητική τάση, ως αποτέλεσμα της συνεχούς και αυξημένης ζήτησης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρά την οικονομική συγκυρία, την συγκράτηση του κρατικού προϋπολογισμού και την ελλιπή στελέχωση, ο φορέας επιτυγχάνει να αξιοποιήσει στο έπακρο τους διαθέσιμους πόρους (οικονομικούς και έμψυχους) και να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά κάλυψης», αναφέρεται στον απολογισμό της διοίκησης του Αχιλλοπουλείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται τα ποσοστά κάλυψης επί των αναπτυγμένων κλινών φθάνουν το 67.66% το 2016, το 70,23% το 2017 και το 71,62% το 2018.

Αναφορικά με το ανθρώπινο δυναμικό παρατηρείται βελτίωση στην κάλυψη των ιατρικών τμημάτων με στελέχωση ιατρικών ειδικοτήτων. Όπως αναφέρεται στον απολογισμός, για το 2019 έχει προγραμματιστεί η λειτουργία του αυτόνομου ΤΕΠ. Προκηρύχτηκαν 10 θέσεις μονίμων γιατρών για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.). Καλύφθηκαν οι 4, με τους οποίους ξεκίνησε η μερική λειτουργία του αναμένεται να επαναπροκηρυχθούν οι 6 άγονες θέσεις. Προκηρύχτηκαν επίσης 16 θέσεις μονίμων γιατρών Ε.Σ.Υ., διαφόρων ειδικοτήτων, ως άμεσες ανάγκες για τη βασική λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και για την στελέχωση των νέων δομών (μαγνητικός τομογράφος, στεφανιογράφος). Η προκήρυξη ανεστάλη λόγω εκλογών. Τέλος, μέσα στο 2019 ορκίστηκαν 5 μόνιμοι γιατροί, και αναμένεται ΦΕΚ διορισμού σε ακόμη 2 ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. «Εκτίμηση ότι σε πρώτη φάση είναι απολύτως αναγκαίες 53 νέες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, για την λειτουργία των νέων δομών, όπως μαγνητικός τομογράφος, αιμοδυναμικό εργαστήριο και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Μέσα σε αυτές προβλέπονται και οι θέσεις που χρειάζονται άμεσα για την ασφαλή λειτουργία των κλινικών. Το αίτημα έχει σταλεί ήδη στο υπουργείο από τον Μάιο 2019», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Στον απολογισμό τριετίας περιλαμβάνεται και η λειτουργία νέων τμημάτων που συνέβαλαν στην αναβάθμιση της παρεχόμενης υγείας. Πρόκειται για τις εξής υπηρεσίες: Εργαστήριο εμφύτευσης βηματοδοτών, ψηφιακή αίθουσα χειρουργικών επεμβάσεων, τμήμα μαγνητικού τομογράφου, επέκταση Μονάδας Χημειοθεραπειών, μεταφορά Ψυχιατρικής Κλινικής, λειτουργία Παιδοψυχιατρικoύ Τμήματος, ξενώνας φιλοξενίας συγγενών, αυτόνομο τμήμα επειγόντων περιστατικών, τμήμα ημερήσια νοσηλείας, επέκταση Β’ Παθολογικής Κλινικής, μεταφορά τμήματος μεσογειακής αναιμίας, εξωτερικό ιατρείο ελέγχου βηματοδοτών, εξωτερικό ιατρείο Παιδοπνευμολογικό, εξωτερικό ιατρείο Βρογχοσκοπικό, εξωτερικό Ιατρείο σκλήρυνσης κατά πλάκας, γραφείο συμβουλευτικής ψυχολογικής υποστήριξης ογκολογικών ασθενών.

Σημαντική ήταν και η ενίσχυση του νοσοκομείο με νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και για την αντικατάσταση του παλιού και συχνά προβληματικού. Σε αυτόν τον τομέα πέρα από τα προγράμματα που διεκδίκησε το Αχιλλοπούλειο, σημαντικές ήταν οι δωρεές που δέχθηκε, συνολικά 28.

Σε ό,τι αφορά στα έργα και τις υποδομές έγινε εκκαθάριση των αρχείων του Νοσοκομείου, επιχάλκωση της ΜΕΘ που έφερε στο Αχιλλοπούλειο βραβείο καινοτομίας τον περασμένο Δεκέμβριο και επιτεύχθηκε εξορθολογισμός της διαχείρισης των κληροδοτημάτων. Πρόκειται για συνολικά 65 ακίνητα από την αξιοποίηση των οποίων καταγράφονται σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα και συγκεκριμένα αύξηση εσόδων κατά 24%.

Τέλος ιδρύθηκε και λειτούργησε γραφείο εκπαίδευσης για το προσωπικό του νοσοκομείου και το ευρύ κοινό, έγινε σειρά εκπαιδευτικών δράσεων και διαλέξεων, εφαρμόστηκε το μητρώο εθελοντών, δημιουργήθηκε δανειστικής βιβλιοθήκη, αναπτύχθηκαν νέες δράσεις υποστήριξης υπηρεσιών, ενώ εγκρίθηκε μετά από αίτημα έργο για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου προϋπολογισμού δαπάνης 1.956.720 ευρώ.

Εργα που βρίσκονται σε εξέλιξη με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση είναι ο στεφανιογράφοπς, η κλινική ανακουφιστικής ιατρικής, ο νέος ψηφιακός μαστογράφος, νέο ακτινοσκοπικό κ.ά. ενώ έχει εγκριθεί η δημιουργία Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, η προμήθεια νέας Κινητής Μονάδας Αιμοδοσίας και δημιουργία αίθουσας γαστρεντερολογικής υποστήριξης. Για το μέλλον έχει προγραμματιστεί μεταξύ άλλων η ανέγερση νέου αμφιθεάτρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου