ΑΛΜΥΡΟΣ

Ερευνούν σπουδαίο οικισμό στον Αλμυρό

ερευνούν-σπουδαίο-οικισμό-στον-αλμυρ-40086

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα έφερε στο φως η μεγάλη έρευνα, που διενεργείται στη Μαγούλα Πλατανιώτικη στον Αλμυρό, με τέσσερις εμβληματικές οικίες της ελληνιστικής περιόδου του 3ου αιώνα πΧ να αποκαλύπτουν πολύτιμες πληροφορίες. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ο οικιακός εξοπλισμός βρέθηκε στη θέση του, με τα επιμέρους αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των αρχαίων οικιών να συνθέτουν σειρά πολύ σημαντικών ευρημάτων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα νέα δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας, που διενεργούν στην περιοχή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, παρουσιάστηκαν χθες, στο αμφιθέατρο «Σαράτσης», στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση του αρχαιολογικού έργου που υλοποιήθηκε το 2021 από το τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ παρουσιάζει τα νέα ευρήματα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα σημαντικά για την περιοχή. Διευθυντής των ανασκαφών από την πλευρά του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ο αναπληρωτής καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο ΙΑΚΑ Γιάννης Λώλος και από την πλευρά της ΕΦΑ Μαγνησίας η αρχαιολόγος Βάσω Ροντήρη.

Η ανασκαφή ξεκίνησε το 2013 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ενεπλάκη στο πρόγραμμα κατόπιν πρόσκλησης της Εφορείας το 2018. Από το 2018 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η ΕΦΑ Μαγνησίας ένωσαν τις δυνάμεις τους, ανασκάπτοντας το δυτικό τομέα της Μαγούλας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

«Η Μαγούλα Πλατανιώτικη, σημειωτέον, είναι η σημαντικότερη αρχαιολογική θέση των ιστορικών χρόνων στην πεδιάδα του Αλμυρού με κατάλοιπα που εκτείνονται χρονικά από τα αρχαϊκά χρόνια, τον 6ο πΧ αιώνα έως τη μέση ελληνιστική περίοδο, τον 2ο αιώνα π.Χ» υπογράμμισε ο κ. Λώλος.

Γεωφυσικές διασκοπήσεις

Η έρευνα του χώρου με γεωφυσικές διασκοπήσεις έδειξε ότι ο αρχαίος οικισμός έχει ρυμοτομικό σχέδιο με ορθογώνιες οικοδομικές νησίδες και μεγάλες οδούς.

Η κοινή ανασκαφή Πανεπιστημίου – Εφορείας Αρχαιοτήτων αποσκοπεί στην αποκάλυψη τεσσάρων οικιών του οικισμού, εκ των οποίων, μέχρι στιγμής, έχουν ανασκαφεί τμήματά τους καθώς κι ένα σταυροδρόμι. «Το ευτύχημα είναι ότι τα αρχαία στρώματα διατηρούνται πολύ καλά και η διατάραξή τους από μεταγενέστερες δραστηριότητες είναι πολύ περιορισμένη. Ως εκ τούτου, τα στρώματα καταστροφής που συναντάμε περιέχουν ένα μεγάλο ποσοστό της σκευής των οικιών, δηλαδή αγγεία που χρησιμοποιούνταν στο τραπέζι, στο μαγείρεμα και στην αποθήκευση των προϊόντων, μαζί με νομίσματα και άλλα αντικείμενα» υπογράμμισε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο συγκεκριμένος οικισμός είχε μεγάλη διάρκεια χρήσης, η οποία εκτείνεται σε τέσσερις αιώνες. Με τη συνέχιση του ερευνητικού προγράμματος, αναμένεται να έρθουν και άλλα σημαντικά δεδομένα στο φως, με τον κ. Λώλο να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «για την πεδιάδα του Αλμυρού είναι ο σημαντικότερος οικισμός των ιστορικών χρόνων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου