ΤΟΠΙΚΑ

Για 1,80 ευρώ έχασε το… ΕΚΑΣ

για-180-ευρώ-έχασε-το-εκασ-398530

Συνταξιούχος με αναπηρία 92% στις «μυλόπετρες του ΙΚΑ»

Εκοψαν το ΕΚΑΣ από συνταξιούχο με βαριά αναπηρία γιατί υπερέβαινε το όριο κατά 1,80 ευρώ! Η επιτροπή του ΚΕΠΑ στο Βόλο έκρινε ότι η πάθησή του είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό αναπηρίας .. αλλά το ΙΚΑ είχε διαφορετική άποψη.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τα 851,80 ευρώ που ελάμβανε ένας Βολιώτης συνταξιούχος με ποσοστό αναπηρίας 92% κρίθηκαν πολλά για το ΙΚΑ, το οποίο χωρίς καν να μπει στον κόπο να ενημερώσει τον ασφαλισμένο, τον «πέταξε εκτός συστήματος» κόβοντας του το ΕΚΑΣ των 115 ευρώ.

Ο συνταξιούχος, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα υγείας, ελάμβανε αρχικά σύνταξη αναπηρίας με ποσοστό 67%. Όταν όμως η κατάσταση του επιδεινώθηκε, κρίθηκε απαραίτητο να επανεξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΠΑ Βόλου, όπως και έγινε, αφού πρώτα επιστρατεύθηκε ασθενοφόρο για τη μεταφορά του, καθώς αδυνατεί πλέον και να μετακινηθεί.

Οι γιατροί στην αρμόδια επιτροπή βλέποντας ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό περιστατικό, ομόφωνα αποφάσισαν να αυξήσουν το ποσοστό αναπηρίας από 67% στο 92%, που είναι το ανώτερο ποσοστό που δίνεται για πολύ σοβαρές παθήσεις. Μαζί με το ΕΚΑΣ τα χρήματα που ελάμβανε στη σύνταξή του ο συνταξιούχος ήταν 851,82 ευρώ.

Τον προηγούμενο μήνα ωστόσο δοκίμασε μία δυσάρεστη έκπληξη, καθώς το ποσό που πιστώθηκε στην Τράπεζα ήταν μειωμένο. Η σύζυγός του απευθύνθηκε στο ΙΚΑ Βόλου απ’ όπου ενημερώθηκε υπηρεσιακά ότι στο μηχανοργανωμένο σύστημα που λειτουργεί, έγινε απένταξη από το ΕΚΑΣ, διότι είχε υπερβεί τα οικονομικά κριτήρια που θέτει το υπουργείο Εργασίας… κατά 1,80 ευρώ! (λαμβάνει σύνταξη 851,80 ευρώ και όχι 850 ευρώ).

«Το σύστημα είναι αυτόματο και όταν καταγράφεται υπέρβαση έστω και 0,50 ευρώ, αυτομάτως ο δικαιούχος του ΕΚΑΣ διαγράφεται», ήταν η απάντηση της υπηρεσίας στην αποσβολωμένη σύζυγό που δεν πίστευε στα αυτιά της.

Το ποσό των 115 ευρώ του ΕΚΑΣ, αποτελεί πλέον παρελθόν για τον συνταξιούχο, αλλά τα βάσανά του δεν σταματούν εδώ. Η διαγραφή του ως δικαιούχου του ΕΚΑΣ τον υποχρεώνει πλέον να πληρώνει τα φάρμακά του και ακριβότερα, καθώς η συμμετοχή του ασφαλισμένου στην πληρωμή των φαρμάκων που λαμβάνει κάθε μήνα γίνεται ανάλογα με το εάν είναι δικαιούχος του ΕΚΑΣ ή όχι. Με ΕΚΑΣ η συμμετοχή στην αγορά περιορίζεται στο 10%, ενώ τώρα είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει αυξημένη συμμετοχή στο 25% και με μειωμένη τη σύνταξη κατά 115 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου