ΤΟΠΙΚΑ

Κρούσματα ενδοσχολικής βίας στα σχολεία της Μαγνησίας

κρούσματα-ενδοσχολικής-βίας-στα-σχολ-3987

Η πρόληψη και η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του φαινόμενου

Κρούσματα ενδοσχολικής βίας καταγράφονται σε σχολεία της Μαγνησίας, τονίστηκε χθες το απόγευμα σε επιμορφωτική ημερίδα με θέμα «Ενδοσχολική βία, παράγοντες που την προκαλούν και συνέπειες», που πραγματοποιήθηκε στο 4ο Λύκειο Βόλου. Στόχος η ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας, προκειμένου να υπάρχουν προληπτικά μέτρα και σωστή ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Ο διευθυντής του 4ου Λυκείου Βόλου Νίκος Ιωαννίδης έκανε λόγο για ένα διαχρονικό πρόβλημα που εμφανίζεται γενικότερα στα σχολεία, επισημαίνοντας ότι συγκριτικά με το παρελθόν έχουν μειωθεί τα φαινόμενα ενδοσχολικής βίας. Με τη χθεσινή εκδήλωση ξεκίνησε για το σχολείο τους ένας κύκλος επιμορφωτικών συναντήσεων, με στόχο να δημιουργηθεί μια ουσιαστικότερη σχέση με τους γονείς των μαθητών και από κοινού να οργανώνουν διάφορες δράσεις.

Οσον αφορά το θέμα της ενδοσχολικής βίας ο κ. Ιωαννίδης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα σε όλα τα σχολεία και γι’ αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη σχολική κοινότητα. Βέβαια, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια είναι μειωμένα τα κρούσματα ενδοσχολικής βίας. Συγκεκριμένα παλιότερα είχαμε φτάσει στο σημείο να έχουμε μορφές βίας που ασκούνταν από μικρές ομάδες, προκαλώντας ανησυχία στους μαθητές. Πλέον τα κρούσματα είναι εντοπισμένα και με την ενεργοποίηση της σχολικής κοινότητας και των γονιών μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Η σχολική σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Μαγνησίας Αθανασία Χατζηπαντελή επισήμανε ότι οι έρευνες που έχουν γίνει τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, φανερώνουν ότι η ενδοσχολική βία υπάρχει σχεδόν σε όλα τα σχολεία, προσθέτοντας πως στόχος της εκδήλωσης είναι να υπάρξει σωστή ενημέρωση τόσο της εκπαιδευτικής κοινότητας όσο και των γονιών κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Στα κρούσματα ενδοσχολικής βίας στα σχολεία της Μαγνησίας αναφέρθηκε η ψυχολόγος Ντένια Αλεξοπούλου, ενημερώνοντας ότι έχει αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις μέσω του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Μαγνησίας.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε η κ. Αλεξοπούλου, το φαινόμενο πάντα υπήρχε στα σχολεία ωστόσο σήμερα η κοινωνία είναι πιο έτοιμη να συζητήσει και να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. «Σαν φαινόμενο σχετίζεται με όλες τις μορφές βίας που υπάρχουν γενικότερα στην κοινωνία, οπότε ουσιαστικά αποτελεί μια αντανάκλαση της κοινωνικής, οικογενειακής βίας. Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους να μπαίνουν στις θέσεις των άλλων, να αποκτήσουν την λεγόμενη ενσυναίσθηση, γιατί το φαινόμενο πιστεύω μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο μέσα και να καταδικαστεί από τους ίδιους τους μαθητές», κατέληξε η ίδια.

Επίσης, για μια σειρά προληπτικών δράσεων που γίνονται στα σχολεία της Μαγνησίας για το θέμα της ενδοσχολικής βίας αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Ν. Μαγνησίας Αντώνιος Πλαγεράς, τονίζοντας ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η εκπαιδευτική κοινότητα και να υπάρξει συνεργασία εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών.

ΑΘΗΝΑ ΤΣΙΡΓΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου