ΤΟΠΙΚΑ

Συνεχίζεται το… ράλι των ορκωμοσιών στους δήμους της Μαγνησίας

συνεχίζεται-το-ράλι-των-ορκωμοσιών-σ-398362

Συνεχίζεται και αυτή την εβδομάδα το… ράλι των ορκωμοσιών στους δήμους της Μαγνησίας ενόψει της 1ης Σεπτεμβρίου οπότε και εγκαθίστανται οι νέες δημοτικές αρχές για τη νέα τετραετία που ξεκινά.

Μετά τους δήμους Αλμυρού, Βόλου, Σκοπέλου και Σκιάθου αυτή την εβδομάδα σειρά έχουν τέσσερις ακόμη δήμοι.

Στον Δήμο Αλοννήσου η τελετή ορκωμοσίας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 28 Αυγούστου, στις 7μ.μ., στο Δημαρχείο.

Θα ακολουθήσει την Πέμπτη 29 Αυγούστου, στις 12:30 το μεσημέρι, στο ΚΕΓΕ Αργαλαστής, η ορκωμοσία του Δήμου Νοτίου Πηλίου.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα και συγκεκριμένα στις 7, στον χώρο του Δημαρχείου Ζαγοράς, θα γίνει η ορκωμοσία στον Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου.

Μία ώρα αργότερα, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί και η ορκωμοσία στον Δήμο Ρήγα Φεραίου.

Τα νέα δημοτικά συμβούλια θα εγκατασταθούν από την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου.

Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν για πρώτη φορά τα νέα δημοτικά συμβούλια και θα γίνουν οι εκλογές των προεδρείων των νέων δημοτικών συμβουλίων στους οκτώ δήμους αλλά και οι εκλογές των μελών των οικονομικών επιτροπών και για τους δήμους άνω των 10.000 κατοίκων θα γίνει και η εκλογή των μελών στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής.

Η Οικονομική Επιτροπή, και αντίστοιχα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, συγκροτούνται:
– από τον Δήμαρχο ή τον Αντιδήμαρχο που έχει ορίσει ο Δήμαρχος, ως Πρόεδρο,
– από δύο ακόμη Αντιδημάρχους, οι οποίοι ορίζονται, ως μέλη, από το Δήμαρχο,
– από δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι εκλέγονται, ως μέλη, από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο συνολικός αριθμός των εκλεγόμενων μελών των Επιτροπών, καθορίζεται εκ του νόμου, ανάλογα με τον αριθμό των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Από τα εκλεγόμενα μέλη των Επιτροπών, προβλέπεται, εκ του νόμου, ο ελάχιστος αριθμός των μελών που προέρχονται υποχρεωτικά από την παράταξη του εκλεγέντος Δημάρχου, ανάλογα με το συνολικό αριθμό των μελών των Επιτροπών.

Για δημοτικά συμβούλια έως 27 μέλη οι επιτροπές είναι 7μελείς, για δημοτικά συμβούλια έως 45 μέλη οι επιτροπές είναι 9μελείς και για δημοτικά συμβούλια από 45 συμβούλους και άνω οι επιτροπές είναι 11μελείς.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με μυστική ψηφοφορία εκλέγει τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και στη συνέχεια τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Ως μέλη των επιτροπών εκλέγονται οι πρώτοι σε αριθμό σταυρών υποψήφιοι κάθε παράταξης και σε αριθμό ίσο με τον αριθμό των μελών που δικαιούται η παράταξη στην επιτροπή. Οι λοιποί υποψήφιοι, ανά παράταξη, αποτελούν, κατά σειρά σταυρών προτίμησης, τα αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής. Το ίδιο συμβαίνει και με το ψηφοδέλτιο που συνέταξαν οι ανεξάρτητοι ή διαγραμμένοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται δημόσια κλήρωση από τον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου