ΤΟΠΙΚΑ

Περιμένουν διορισμό 14 χρόνια!

περιμένουν-διορισμό-14-χρόνια-39755

Τον διορισμό τους στη δημόσια εκπαίδευση, τα τελευταία 14 χρόνια, περιμένουν εκπαιδευτικοί, που πέτυχαν στον διαγωνισμό ΑΣΕΠ το 2008. Μέχρι και σήμερα στη συντριπτική τους πλειονότητα οι επιτυχόντες είναι αδιόριστοι και είτε προσλαμβάνονται κάθε χρόνο ως αναπληρωτές όπου υπάρχουν ανάγκες, είτε δεν βρίσκονται στον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.

Με ανοιχτή επιστολή τους, την οποία απευθύνουν στο γραφείο του πρωθυπουργού, στο Υπουργείο Παιδείας και τα πολιτικά κόμματα, οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του ΑΣΕΠ το 2008 ζητούν να αρθεί διαχρονική σε βάρος τους αδικία.

Σύμφωνα με την Ελένη Ντελίκου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των αδιόριστων επιτυχόντων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ το 2008 σε επίπεδο Θεσσαλίας, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι πάνω από 1.000 εκπαιδευτικοί περιμένουν έναν διορισμό που δεν έρχεται τα τελευταία 14 χρόνια.

Είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 2008, όμως οι προσλήψεις «πάγωσαν» και ποτέ δεν διορίστηκαν στο δημόσιο σχολείο.

Το 2015 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το Σύνταγμα επέτασσε τον διορισμό τους, μέχρι και σήμερα όμως, αυτό δεν έχει γίνει. Μάλιστα με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ κρίθηκε ότι το 40% των διορισμών στην εκπαίδευση, επί σειρά ετών, γινόταν με αντισυνταγματικές διατάξεις. «Η απόφαση ήταν καταπέλτης, καθώς το ΣτΕ διαπίστωνε αναξιοκρατική πολυνομία χρόνων με παράκαμψη του ΑΣΕΠ. Ωστόσο το Υπουργείο επικαλέστηκε πάγωμα των διορισμών στην εκπαίδευση και δεν προχώρησε σε αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», σημειώνει η κ. Ντελίκου.

Περίπου 455 επιτυχόντες «πάτησαν» το 2019 σε αυτή την απόφαση του ΣτΕ, κινήθηκαν νομικά και δικαιώθηκαν. Μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση διορίστηκαν στη δημόσια εκπαίδευση.

Οσοι όμως δεν ενημερώθηκαν για την απόφαση αυτή του ΣτΕ εξακολουθούν να παραμένουν εκτός δημόσιου σχολείου. «Διορίστηκαν επιτυχόντες που ήταν χαμηλά στον πίνακα του ΑΣΕΠ. Προσωπικά, με βάση τα μόριά μου είχα τη 294η θέση στον πίνακα των διοριστέων μέσω ΑΣΕΠ, ο πίνακας με προσπέρασε και διορίστηκε εκπαιδευτικός που ήταν στη θέση 1.027», αναφέρει η κ. Ντελίκου, περιγράφοντας την περιπέτεια επιτυχόντων, που δεν έχουν δικαιωθεί, παρά τις νομικές ενέργειες στις οποίες έχουν προχωρήσει. «Σύμφωνα με τις απορριπτικές δικαστικές αποφάσεις, δεν κινηθήκαμε σε εύλογο χρονικό διάστημα, εντός δύο ετών δηλαδή από την απόφαση του ΣτΕ του 2015 και παραμένουμε αδιόριστοι έως σήμερα», σημειώνει.

Ούτε ως αναπληρωτές

Μάλιστα, αρκετοί δεν μπορούν να προσληφθούν ούτε ως αναπληρωτές. Κι αυτό γιατί, μπήκαν στον ενιαίο πίνακα, μέσω του οποίου προηγήθηκαν αναπληρωτές με μόρια προϋπηρεσίας. «Σύμφωνα με το νέο σύστημα δεν προσμετρώνται τα μόρια του ΑΣΕΠ και κάποιοι κατέβηκαν πολλές θέσεις στον πίνακα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσληφθούν ούτε ως αναπληρωτές», εξηγεί η κ. Ντελίκου.

Οι αδιόριστοι του ΑΣΕΠ ζητούν να αρθεί η σε βάρος τους αδικία. «Τώρα που έχουν «ξεπαγώσει» οι διορισμοί και διαφημίζεται η επάνοδος στην κανονικότητα, το Υπουργείο έχει κάθε δυνατότητα να άρει αυτή τη διαχρονική αδικία.

Παρά την αγανάκτησή μας, ζητούμε συνάντηση με την υπουργό. Είμαστε στη διάθεση της Κυβέρνησης για να καταθέσουμε εκ νέου προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Συνεχίζουμε έναν δρόμο στον οποίο αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αδιαφορεί για τα δίκαια αιτήματα πολιτών όπως εμείς, να είναι σίγουρη ότι θα βρει πολλούς περισσότερους.

Συνεχίζουμε τον αγώνα, καθώς το αίτημα για αξιοκρατία δεν αφορά μόνο εμάς. Αφορά την ίδια την ποιότητα της χώρας», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανοιχτή επιστολή τους οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί του ΑΣΕΠ του 2008.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου