ΤΟΠΙΚΑ

Μπουκώρος: «Για δεύτερη χρονιά χωρίς εισόδημα οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας»

μπουκώρος-για-δεύτερη-χρονιά-χωρίς-ε-396902

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό απέστειλε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, ενημερώνοντάς τον για το ζήτημα της μείωσης της παραγωγής και της συρρίκνωσης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών του Νομού Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο βουλευτής τονίζει τα εξής: «Δραματική είναι η κατάσταση στα χωριά του Πηλίου και της επαρχίας του Αλμυρού. Ενώ έχουμε εισέλθει στην περίοδο συγκομιδής της ελιάς, οι παραγωγοί του Νομού Μαγνησίας τόσο στα χωριά του Πηλίου, όπως στα Κάτω και Άνω Λεχώνια, Αγριά, Μαλάκι, Γατζέα, Άφησσο, Αργαλαστή και στο υπόλοιπο Νότιο Πήλιο όσο και στα χωριά της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας όπως στο Αχίλλειο, Γαύριανη, Πτελεό, Σούρπη, Αμαλίαπολη, διαπιστώνουν ότι η φετινή παραγωγή έχει συρρικνωθεί από 70% έως 80%.

Με δεδομένο ότι έτος παρενιαυτοφορίας (έτος πολύ μειωμένης παραγωγής) ήταν η περσινή χρονιά, απειλητικό προβάλλει το ενδεχόμενο οι χιλιάδες παραγωγοί της Μαγνησίας να μείνουν χωρίς εισόδημα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Για την φετινή ελαιοκομική περίοδο οι παραγωγοί αναμένοντας μία κανονική χρονιά έχουν υποβληθεί στο σύνολο των εξόδων του έτους.

Οι ίδιοι παραγωγοί αλλά και οι γεωπόνοι με τους οποίους συνεργάζονται, αποδίδουν το φετινό φαινόμενο στους τρεις παγετούς της άνοιξης του 2021 που είχαν σαν αποτέλεσμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας να εμποδίσουν την καρπόδεση που ακολουθεί, αποδίδουν δηλαδή την ζημιά σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης, ο επόπτης ΕΛΓΑ Θεσσαλίας έχει πλήρη εικόνα και άποψη για την εξέλιξη του φαινομένου, εφόσον επισκέφθηκε επανειλημμένως τις ελαιοκομικές ζώνες Πηλίου και Αλμυρού κατά την φετινή περίοδο.

Ασφαλώς, η ζημιά δεν φάνηκε την εποχή των παγετών αλλά είναι παραπάνω από οφθαλμοφανής τώρα που είναι περίοδος συγκομιδής ελαιοκάρπου. Ως εκ τούτου, είναι δίκαιο το αίτημα των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας για αποζημιώσεις από τα Ταμεία του ΕΛΓΑ, εφόσον θεωρούν ότι επλήγησαν κατά την περίοδο της ανθοφορίας από πρωτοφανείς για την εποχή παγετούς αλλά και να τους δοθεί κατ’ εξαίρεση τώρα η δυνατότητα δηλώσεων ζημιών.

Επίσης, κύριε Υπουργέ, οι ίδιοι παγετοί σε πολλές κυρίως ημιορεινές κοινότητες της Μαγνησίας, στους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο. Οι συγκεκριμένοι παραγωγοί αναμένουν κρατικές ενισχύσεις (Κ.Ο.Ε.) εφόσον βέβαια προηγηθεί ανάλογη ρύθμιση για τον προσδιορισμό της ζημιάς ανά δημοτική ενότητα ή και τοπική κοινότητα και όχι ανά Περιφερειακή Ενότητα όπως ισχύει έως σήμερα, εφόσον ο ιδιαίτερος παγετός της 9ης Σεπτεμβρίου χτύπησε ορισμένους ελαιώνες ολοσχερώς στο φυτικό κεφάλαιο, ενώ σε άλλες περιοχές ο συγκεκριμένος παγετός και οι δύο που ακολούθησαν χτύπησαν μόνο τη παραγωγή.

Τούτων δοθέντων, μεταφέροντας τα αγωνιώδη αιτήματα των ελαιοπαραγωγών της Μαγνησίας θα ήθελα να σας προτείνω:

1ον Να δοθεί εκ νέου το δικαίωμα δηλώσεων ζημιών προς τον ΕΛΓΑ εφόσον τώρα φαίνεται η τεράστια έκταση απώλειας παραγωγής.

2ον Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης μέσω Κ.Ο.Ε. για τους παραγωγούς που έχουν υποστεί καταστροφή δένδρων (φυτικό κεφάλαιο) από το παγετό του προηγούμενου Μαρτίου.

Είμαι βέβαιος ότι θα σκύψετε με ενδιαφέρον στα συγκεκριμένα προβλήματα που απειλούν την επιβίωση των ελαιοκαλλιεργητών της Μαγνησίας και την κοινωνική συνοχή σε πολλά από τα χωριά της περιοχής μας».

Συνάντηση με τον Αγροτικό Σύλλογο Άνω Λεχωνίων Μαγνησίας

Με τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Άνω Λεχωνίων Μαγνησίας κ. Γεώργιο Τσακνάκη και κ. Ιωάννη Αλπάκη είχε χθες ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, κατά την οποία εξετάστηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Μαγνησίας. Αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης είναι και η σημερινή επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, ενώ ο βουλευτής δεσμεύτηκε ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα αν χρειαστεί θα συνεχίσει τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου