ΤΟΠΙΚΑ

Τα «Αστέρια πάνω από την Ευρώπη» ταξιδεύουν

τα-αστέρια-πάνω-από-την-ευρώπη-ταξιδ-396573

Το 8ο Γυμνάσιο Βόλου στο Φέλτρε της Ιταλίας με το Comenius

«Αστέρια πάνω από την Ευρώπη» (Stars over Europe) είναι ο τίτλος ευρωπαϊκού προγράμματος κινητικότητας Comenius, στο οποίο συμμετέχει το 8ο Γυμνάσιο Βόλου, από το 2012 και ολοκληρώνεται μέσα στο μήνα. Ο κύκλος των επισκέψεων έκλεισε με την επίσκεψη μαθητών και συνοδών καθηγητών στο Φέλτρε της Ιταλίας μέσα στο Μάιο.

Εκτός από το 8ο Γυμνάσιο Βόλου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμπράττουν σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το Ζάμοστς της Πολωνίας, το Τίργκου Νεάμτς της Ρουμανίας, το Κίρσεχιρ της Τουρκίας και το Φέλτρε της Ιταλίας.

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των σχετικών με το σύμπαν και τα ουράνια σώματα όπως αυτές αναδεικνύονται στους αρχαίους μύθους, τις λαϊκές παραδόσεις, τα έθιμα, τη γλώσσα, την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη φυσική και την αστρονομία, και μέσα από κοινές δραστηριότητες και την παραγωγή ενός αξιόλογου έργου σχετικού με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, η δημιουργική έκφραση των μαθητών καθώς και η σφυρηλάτηση δεσμών φιλίας ανάμεσα στους μαθητές των χωρών που συμμετείχαν.

Την παιδαγωγική ομάδα αποτελούν ο διευθυντής και υπεύθυνος του προγράμματος Απόστολος Βακρατσάς, η υποδιευθύντρια Κατερίνα Παπαθανασίου και οι εκπαιδευτικοί Λώις Βλαχάβα, αγγλικής, Βέρα Βασαρδάνη και Εύη Παπαϊωάννου, φιλολόγοι, Νίκος Σαμαράς, πληροφορικής, Εβελίνα Λουφοπούλου, γερμανικής, Νίκος Παπαγεωργίου, χημικός, και Γεωργία Καρασμάνογλου, οικιακής οικονομίας, ενώ συμμετέχουν περίπου τριάντα μαθητές και μαθήτριες.

Στο Φέλτρε η αποστολή αποτελούνταν από τους καθηγητές Νίκο Σαμαρά ως αρχηγό της αποστολής, Λώις Βλαχάβα, Εύη Παπαϊωάννου και Γεωργία Καρασμάνογλου καθώς και από τους μαθητές της Γ’ Τάξης Μερόπη Κοντοπαναγιώτη, Κωνσταντίνο Κυριάκου, Γιώργο Μαρίνο και Γεωργία Τώρη, τις μαθήτριες της Β΄τάξης Καλογήρου Βασιλική και Κατερίνα Καπουράνη και το μαθητή της Α΄τάξης Σταθούρο Αρίωνα.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 8ου Γυμνασίου Βόλου φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες των μαθητών της ιταλικής ομάδας, ήρθαν σε επαφή με την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των κατοίκων της μικρής, αλλά πολύ γραφικής πόλης του Φέλτρε και λειτούργησαν και οι ίδιοι ως άξιοι πρεσβευτές της πόλης μας και του πολιτισμού μας.

Στις αίθουσες καθώς και στο μικρό πλανητάριο που διαθέτει το Liceo Scientifico Statale «Giorgio Dal Piaz», καθημερινά τα μέλη των αποστολών συνεργάστηκαν άψογα, παρουσίασαν τις εργασίες τους, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους και βίωσαν εμπειρίες που ενίσχυσαν τους φιλικούς δεσμούς που είχαν ήδη αναπτυχθεί από την αρχή του προγράμματος. Ενδιαφέρουσα για τις γνώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές ήταν και η επίσκεψη στο πλανητάριο του Arson.

Παράλληλα με τις δραστηριότητες γύρω από το αντικείμενο του προγράμματος, οι ομάδες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής μέσα από επισκέψεις στον αρχαιολογικό χώρο του Φέλτρε, που βρίσκεται κάτω από τον καθεδρικό ναό της πόλης, με τα ευρήματα από τη Ρωμαϊκή κυρίως περίοδο, στο θέατρο De La Sena καθώς και στο δημαρχιακό μέγαρο, όπου τις ομάδες υποδέχτηκε εγκάρδια ο δήμαρχος της πόλης, Paolo Perenzin. Ακολούθησαν ξεναγήσεις των ομάδων από τους Ιταλούς διοργανωτές στη Βενετία, στην Κορτίνα και στο Agordo, όπου και ξεναγήθηκαν στο μουσείο της Luxottica με την πολύ εντυπωσιακή έκθεση φακών και οπτικών ειδών. Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με την οικογένεια του εκλιπόντος καθηγητή και υπευθύνου του προγράμματος από την πλευρά του ιταλικού σχολείου, Claudio Mei, που έχασε τη ζωή του εντελώς απροσδόκητα λίγες μέρες πριν την άφιξη και τη φιλοξενία των αποστολών στο Βόλο το Σεπτέμβριο του 2013.

Την παραμονή της αναχώρησης οι Ιταλοί ετοίμασαν μια εξαιρετική βραδιά με τραγούδια και χορούς της περιοχής από παραδοσιακό συγκρότημα της πόλης του Belluno, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι δήμαρχοι των πόλεων του Feltre και του Belluno καθώς και οι γονείς των Ιταλών μαθητών.

Οι μαθητές επέστρεψαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη του Φέλτρε, τον τρόπο ζωής και το Λύκειο “Giorgio Dal Piaz. Ο μαθητής Μαρίνος Γιώργος τονίζει την αξία των γνώσεων, της επαφής με διαφορετικές κουλτούρες καθώς και της απόκτησης νέων φίλων, ο μαθητής Κυριάκου Κωνσταντίνος με τη σειρά του αποτιμά ως το πιο εντυπωσιακό από όλα τις φιλίες που αναπτύχθηκαν με τα παιδιά όλων των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, οι οποίες ελπίζει να κρατήσουν για πάντα, ενώ η μαθήτρια Τώρη Γεωργία προσθέτει πως έμαθαν πολλά και επισκέφτηκαν μέρη απαράμιλλου φυσικού κάλλους στην οροσειρά των Δολομιτών στη Βόρεια Ιταλία που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη όλων.

Η διεύθυνση του σχολείου και ο σύλλογος των καθηγητών ευχαριστούν θερμά τον δήμαρχο Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτη, τη γραμματέα του δημάρχου κ. Μαρία Σπανού, την Αστρονομική Εταιρεία και ιδιαίτερα το μέλος της και διευθυντή του Γυμνασίου Ιωλκού κ. Σεραφείμ Σπανό, την τέως υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Βασιλική Τσαβαλιά και την πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Βόλου κ. Σούλα Μπαρτζιώκα για την αμέριστη συμπαράστασή τους στην υλοποίηση του προγράμματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου